Proiectul Ministerului Justitiei si al Primariei Capitalei de a realiza un "Cartier pentru justitie", o sala de spectacole, un centru de afaceri si mai multe spatii publice pe terenul liber de pe bulevardul Unirii, langa Biblioteca Nationala a Romaniei, ar putea fi blocat. Peste un hectar din cele 10,7 au devenit deja proprietate privata, iar alte doua hectare au fost notificate sau se afla in litigiu, regimul de proprietate fiind deocamdata incert. O parte dintre proprietari au anuntat deja Primaria Capitalei ca vor sa isi foloseasca terenul si sa construiasca.

Terenul de pe bd. Unirii unde ar urma sa se construiasca Cartierul pentru justitieFoto: Google Street View

La sedinta Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, doi dintre acesti proprietari, unul care vrea sa construiasca o casa pe 200 mp, si altul un hotel de peste 10 etaje au cerut cu executor reprezentantilor Primarei Capitalei sa le elibereze Certificat de Urbanism pentru a demara procedura de autorizare pentru edificarea acestor constructii.

"Astazi la sedinta Comisiei Tehnice de Urbanism au venit doi petenti, proprietari ai unor parcele mici de teren, intre 200 mp si 2000 mp, care sunt in perimetrul unde Guvernul si Primaria Capitalei doresc sa faca acel Cartier al justitiei si unde inainte se dorea realizarea proiectului Esplanada. Acesti doi cetateni doresc sa construiasca ceva pe terenurile lor. Aceste terenuri valoreaza ceva si totodata nimic fiindca sunt in mijlocul unui alt teren. Acolo sunt si fundatiile fostului Centru National Cultural "Cantarea Romaniei", asa cum vroia sa il faca Ceausescu. Terenurile acestor oameni sunt unul pe fundul gropii de fundare, altul este pe fosta organizare de santier. Noi le-am spus ca acel teren este obiectul unui proiect public de mare anvergura care se va derula pe baza unui parteneriat intre stat si municipalitate si ca noi nu avem cunostinta in ce stadiu sunt lucrurile. Certificatul de urbanism este accesibil oricui, nu intelegem de ce au venit cu executor judecatoresc. Ei in conditii normale nu pot construi nimic acolo", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Gabrea, presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, prezent la sedinta Comisiei tehnice de urbanism spune ca este pacat sa se piarda oportunitatea construirii unui proiect de anvergura cum este Cartierul justitiei.

"Ei vor sa construiasca, problema este daca ce vor ei sa construiasca este oportun in zona respectiva si singura mare rezerva de teren din zona centrala, rezervata pentru un proiect urban, suntem dispusi sa o transformam in investitii minore private, care sigur nu vor aduce valoare zonei. Acolo sunt 17-18 parcele proprietate privata intre 200 si 2000 mp. Fiecare vrea sa construiasca ce doreste el. Unul vrea un hotel de 14 etaje, iar restul locuinte individuale - 2-3 solicitari. Problema este ca este pacat sa se piarda oportunitatea de a se construi un ansamblu de sec XXI prin divizarea terenului", a spus Patrascu.

Acesta spune ca sunt mai multe solutii pentru rezolvarea acestei probleme.

"O solutie este aparitia unei legi care sa permita proiectele urbane, adica sa oblige proprietarii sa se asocieze intr-o anumita maniera stabilita de lege, cu variante, fie actionari intr-un proiect, fie li se stabileste cadrul in care sa construiasca prin cedarea unor parti din teren pentru strazi, asa cum se intampla in Spania. Sau cum este in Germania, unde statul este mai autoritar si face exproprieri pentru operatiuni urbane de interes public. Se poate chiar pe legislatia romaneasca, prin achizitionarea terenului respectiv, in mod direct, nu prin expropriere, sau o lege speciala care sa ii oblige pe proprietari sa respecte anumite reguli, fara atingerea dreptului de proprietate", a explicat Patrascu.

Radu Nastase, membru in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, spune ca din cele 10,7 hectare cat are terenul de pe bd. Unirii unde se doreste construirea Cartierului Justitiei circa un hectar este proprietate privata, cu titluri de proprietate, un hectar se afla in litigiu si pe inca un hectar sunt depuse notificari pentru retrocedare. 5000 mp reprezinta proprietatea Primariei Capitalei.

Cele 10,7 ha se afla intre bd. Unirii, str. Nerva Traian, bd. Octavian Goga si bd. Mircea Voda, langa Biblioteca Nationala a Romaniei. Terenul se afla in prezent in paragina, de peste 20 de ani el fiind nefolosit. Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu dorea sa realizeze in aceasta zona un cartier de zgarie-nori insa proiectul, cunoscut si sub numele de "Esplanada", nu s-a realizat.

In februarie 2014, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a cerut Guvernului terenul aflat langa Biblioteca Nationala, pe bd. Unirii, pentru a construi acolo un district de justitie, sala de concerte, spatii administrative, centru de afaceri si zona verde, parcare subterana si de agrement.

"Consideram ca terenul amplasat intr-o zona usor accesibila se preteaza pentru realizarea unor obiective de investitii care sa cuprinda: Districtul de justitie, sala de concerte, spatii administrative, centru de afaceri si zona verde si de agrement. Dupa 1990 acest amplasament s-a aflat in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in prezent fiind administrat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", se arata in expunerea de motive a hotararii prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti cere Guvernului terenul.

In decembrie 2014, Ministerul Justitiei a anuntat ca vrea sa construiasca un 'Cartier pentru Justitie' care sa grupeze urmatoarele institutii: Curtea de Apel Bucuresti, Judecatoriile Sectoarelor 2 si 5, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Consiliul Superior al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Institutul National al Magistraturii, Inspectia Judiciara pe doua hectare din terenul de pe bd. Unirii. Valoarea proiectului este de doua sute de milioane de dolari.