Bucurestenii care nu isi platesc amenzile vor face munca in folosul comunitatii, potrivit unei hotarari adoptate joi de Consiliu General al Municipiului Bucuresti. Aceasta masura se va aplica persoanelor care nu au posibilitatea sa plateasca amenzile, dupa ce instanta constata acest lucru, iar pentru a scapa de datorii trebuie sa curete spatiile verzi si sa ajute la deszapezire.

"Potrivit art.39 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, instanta procedeaza, daca exista acordul expres al acestuia, la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama si de partea din amenda care a fost achitata, pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore", se arata in proiectul de hotarare adoptat.

Printre muncile care trebuie prestate de datornici se numara:

- intretinerea curateniei si curatarea zapezii in parcarile supra si subterane publice aflate in administrarea Administratiei Strazilor.

- curtarea spatiilor verzi de pe aliniamentele stradale aflate in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.

- efectuarea si intretinerea curateniei, precum si actiuni de deszapezire in parcurile aflate in administrarea Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.

- efectuarea si intretinerea curateniei, precum si actiuni de deszapezire in cimitirele aflate in administrarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane.

"Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii se aplica numai contravenientilor persoane fizice si se executa dupa programul de munca ori, dupa caz, programul scolar al contravenientului, pe o durata cuprinsa intre 50 de ore si 300 de ore, de maximum 3 ori pe zi, iar in zilele nelucratoare de 6-8 ore pe zi. In cazul in care contravenientul are posibilitatea sa execute sanctiunea in fiecare zi din cursul saptamanii, iar autoritatile publice locale, prin persoanele imputernicite, pot asigura supravegherea activitatii contravenientului, durata maxima de lucru nu poate depasi 8 ore pe zi", se mai arata in proiectul de hotarare adoptat.