Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat culoarul de exproprieri pentru penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti - Pitesti, intre str. General Popovat si str. Amilcar C. Sandulescu, costuril estimat al exproprierilor ridicandu-se la circa 22 milioane lei.

Pasajul Ciurel. JPGFoto: Hotnews

Astfel, pentru etapa I a lucrarii, intre str. General Popovat si str. Amilcar C. Sandulescu , ar urma sa fie expropriate circa 13.873 mp de teren. Vezi aici cine va fi expropriat.

Terenul este necesar pentru continuarea lucrarilor la Pasajul suprateran de la Ciurel.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul sustine ca prin aprobarea acestei hotarari se incalca flagrant o decizie irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti.

"Hotarare propune inceperea exproprierii pentru proiectul „penetrarea Ciurel”, desi Curtea de Apel Bucuresti a suspendat irevocabil proiectul. Sutele de oameni care ar urma sa fie expropriati si-au construit casele in baza unor autorizatii emise de Primaria Sectorului 6 in ultimii 10 ani. Planul Urbanistic Zonal pentru penetrarea Ciurel a fost suspendat in 27 februarie 2013 de Tribunalul Bucuresti in dosarul 43728/3/2012. In 26 aprilie 2013 Curtea de Apel Bucuresti a mentinut solutia, respingand recursul", se arata intr-un comunicat al Aociatiei Salvati Bucurestiul.

Potrivit Asociatiei, in motivarea celor doua instante se arata:

- proiectul incalca Directiva europeana privind apa, trecand prin zona de protectie a uzinelor de apa de la Rosu, care asigura alimentarea cu apa a Bucurestiului

- avizul de mediu are numeroase deficiente, printre care lipsa unu studiu de trafic

- proiectul incalca Legea monumentelor, trecand printr-un sit arheologic monument istoric fara avizul Ministerului Culturii

- se impune suspendarea proiectului intrucat sunt iminente exproprieri pentru un proiect cu numeroase indicii de nelegalitate.

Cetatenii afectati de exproprieri au intocmit un memoriu catre Delegatia Comisiei Europene in Romania si catre Prefectul Municipiului Bucuresti.