Patru hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate. Acesta este al patrulea mare parc din Bucuresti unde s-au restituit  bucati mari de teren

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 6 februarie 2015, 8:43 Actualitate | Administratie Locala

Parcul Plumbuita
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita, decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.

In 2013, Primaria sectorului 2 a anuntat ca exista sperante ca Parcul Plumbuita va fi salvat, castigand procesul de retrocedare la Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta decizie a fost atacata insa la Inalta Curte de Casatie si Justitie care vara trecuta a dat castig de cauza mostenitorilor.

Imediat dupa sentinta din 2013, Primaria de sector a trimis un comunicat de presa in care anunta ca terenul a fost restituit gresit, deoarece proprietarii au fost expropriati in 1943 si despagubiti la vremea respectiva, deci nu mai aveau niciun drept.

"Am constatat ca terenul restituit a fost (partial)  gresit identificat, o parte din terenul restituit  apartinand altor persoane. De asemenea, au fost identificate o serie de documente ce atestau ca intreaga suprafata de teren a facut obiectul unei exproprieri pentru cauza de utilitate publica inca din anul 1943. In acest context, primarul Neculai Ontanu a formulat cerere de interventie in interesul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Administratiei Domeniului Public, dosarul avand ca obiect recursul promovat impotriva deciziei de restituire a terenului din Parc, care s-a aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Au fost comunicate totodata si actele ce demonstreaza amplasamentul gresit al terenului  restituit de catre  instanta de apel, precum si documente ce atestau existenta titlului legal al statului asupra terenului restituit", explicau la vremea respectiva reprezentantii Primariei sector 2. Citeste aici mai mult. Casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, avocatii mostenitorilor, spun ca aceste date furnizate de Primaria Sectorului 2 sunt neadevarate.  Citeste aici mai mult.

Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica, care a fost parte in procesul de la ICCJ  de partea Primariei Capitalei, spune ca municipalitatea nu s-a aparat suficient.

"Primaria Capitalei, cea care are de fapt terenul, Primaria Sectorului 2 avand doar drept de administrare, nu s-a aparat prea bine din punct de vedere juridic. Noi am solicitat din arhiva Primariei Capitalei daca proprietarul terenului a primit despagubire de la Maresalul Antonescu, atunci cand s-a facut parcul. Noi stim si exista documente ca toata lumea din zona a primit despagubire. Exista un tabel, insa in dreptul familiei Barbulescu randul a fost sarit, iar Primaria Capitalei trebuia sa aiba date daca acesti oameni au fost despagubiti sau nu. Noi nu am primit insa nicio informatie de la Primaria Capitalei pentru a o depune la dosar", a declarat Dan Trifu pentru romaniacurata.ro.


Acesta este al patrulea parc important din Bucuresti din care au fost retrocedate bucati imense de teren. Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare, din Parcul Circului - aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.

Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati prin expropriere si despagubirea proprietarilor, in sa pana in prezent nici Primaria Capitalei nici Parlamentul nu au aratat vreun interes in acest sens.


Potrivit Registrului Spatiilor Verzi, facut public de municipalitate in 2011, Capitala are 23,21 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar cea mai mare suprafata de spatii verzi este in sectorul 1 - 77,19 mp/cap de locuitor. La polul opus se afla sectorul 2 cu doar 12,43 mp/pe cap de locuitor.

Pana in 2013, cantitatea de spatiu verde pe cap de locuitor, potrivit normelor Uniunii Europene, trebuia sa ajunga la 26 mp, insa in conditiile in care nu s-a mai construit niciun parc, iar parcurile existente sunt distruse, nu sunt prea multe sperante.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

9915 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  capitala furata (Vineri, 6 februarie 2015, 9:00)

  levierul [utilizator]

  imi amintesc ca in timpul de glorie Iliescu/Nastase erau terenuri in Bucuresti pentru care se judecau si 8 mostenitori. Toti cu acte "adevarate". Problema si in Bucuresti, dar si in restul tarii, reprezinta lipsa transparentei cadastrului, iar cei care au avut acces la arhive l-au folosit pentru a facilita retrocedari, fiind mana in mana cu avocatii unor presupuse persoane pagubite. In fapt, avocatii cumparau drepturile litigioase de la persoane carora li se fabricau acte de urmas/mostenitor.
  In acest mod in Bucuresti s-au retrocedat terenuri foarte mari, case de din zona de nord, foarte valoroase. Practic, cam tot ce era mai valoros a fost retrocedat prin fals.
 • -8 (8 voturi)    
  ... tu stat roman! (Vineri, 6 februarie 2015, 10:24)

  farty [anonim]

  Problema nu e ca au fost retrocedate, probabil ca oamenii aia chiar mostenesc respectivele terenuri (parcul Verdi stiu sigur ca a fost retrocedat mostenitorilor reali). Problema e ca statul roman nu face nimic pentru a recupera respectivul spatiu verde, iar in plus nici nu poate fi vandut unui investitor, deoarece nimeni nu primeste autorizatie de constructie. Pracic acei proprietari sunt cu adevarat badjocoriti, avand in vedere ca mai platesc si impozit pe ceva inutil... pe un pamant pe care tot statul il administreaza.
  • +5 (9 voturi)    
   ba da (Vineri, 6 februarie 2015, 12:56)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui farty

   problema e ca au fost retrocedate. Nu poti retroceda un parc al capitalei pe motiv ca acum 100 de ani cand era teren agricol cineva l-a detinut.

   Cine-si bate joc de oameni mai bine s-ar uita pe la tv sa vada ca vine si ziua judecatii la un moment dat.
   Noii proprietari mai bine s-ar gandi de 10 ori inainte de a lua decizia betonarii lui
   • -1 (3 voturi)    
    nu judeci corect! (Vineri, 6 februarie 2015, 13:36)

    farty [anonim] i-a raspuns lui dragos

    Poti retroceda orice atat timp cat respectiva proprietate a fost luata abuziv de catre statul roman (ca a fost camp de pascut oi, sau orice altceva, nu e treaba ta si nici a mea). Problema nu e actul retrocedarii in sine, mai ales cand el este restituit mostenitorilor de drept, ci faptul ca statul roman nu despagubeste proprietarii pentru a recupera parcul, pentru a-l reda cetatenilor... asa cum s-a intamplat cu Bordei (apropo, si acolo a fost teren agricol?)
 • +9 (11 voturi)    
  iar?!?!?! (Vineri, 6 februarie 2015, 10:25)

  liviu_ [utilizator]

  si DNAu cand intra si in astia?!?!?!?!
  nu dealta da m-am saturat...
  in bucuresti singura ssansa sa mai ai spatiu verde e sa vopsesti asfaltu si mallurile in verde...
 • +9 (11 voturi)    
  e inadmisibil (Vineri, 6 februarie 2015, 10:27)

  liviu_ [utilizator]

  ce se intampla in kktu asta de oras...
  eu sunt ruda de sange cu adam vreau si eu asa vreo jumate din planeta asta...
  hai sa vedem... daca sunt judecatori romani sigur e posibil....
  PANIBIL!!!
  cand mortii masii o sa intelegem si noi ca stam extrem de PROST la spatiu verde si la poluare si ar trebui sa facem ceva pentru asta?!?!?!
  retrocedand cu dedicatie si rudelor de gradu 15 sau strastrastra nepotilor nu o sa ajute cun imic
 • +5 (7 voturi)    
  Bang! (Vineri, 6 februarie 2015, 10:42)

  Chiar Eu [utilizator]

  Ce ma bucurasem cand am aflat ca macar intr-un caz s-a reusit salvarea unui parc! Ei bine, nu s-a reusit!
 • +4 (8 voturi)    
  Votati Oprescu! (Vineri, 6 februarie 2015, 11:09)

  valahiandusk [utilizator]

  Votati Oprescu inca o suta de ani!
 • +3 (5 voturi)    
  Mizerabilii! (Vineri, 6 februarie 2015, 11:11)

  don giovanni [utilizator]

  Aceste gunoaie care ne conduc...
 • +5 (7 voturi)    
  Retrocedati tot (Vineri, 6 februarie 2015, 11:55)

  CititorulComentator [utilizator]

  Retrocedati-l si pe Ponta cu Parlament cu tot...
 • -7 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 6 februarie 2015, 12:25)

  CosMin3 [anonim]

  Ii invit pe toți nemulțumiții să cumpere un teren și să planteze copaci pe el, nu să ciordească de la alții. Mulțumesc.
  • +4 (8 voturi)    
   zau? (Vineri, 6 februarie 2015, 13:01)

   rares [anonim] i-a raspuns lui CosMin3

   e vorba de parcuri ale capitalei tarii. Acesti oameni, si daca ar merita legal sa fie despagubiti, ar fi trebuit sa primeasca alte proprietati in afara orasului. Scuzati-ma, acum cativa zeci de ani locurile alea erau stane de oi, si acum, cand valoreaza zeci de milioane de euro, le primiti inapoi, in detrimentul a cateva zeci de mii de oameni care stau in acea zona si se bucura de un minim de spatiu verde. De ce nu plantati dvs copaci in alta parte?
   • -4 (4 voturi)    
    ... (Vineri, 6 februarie 2015, 13:54)

    CosMin3 [anonim] i-a raspuns lui rares

    Nu sunt ale capitalei tarii, sunt ale proprietarilor de drept. In acelasi fel in care daca furi o masina, nu devine a ta.
  • +1 (3 voturi)    
   De ce nu actiuni la fondul Proprietatea (Vineri, 6 februarie 2015, 13:07)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui CosMin3

   Poate ar trebui sa fie retrocedate, dar sa fie obligati sa le pastreze spatii verzi, ca la Viena, unde am stat cativa ani. Acolo sunt parcuri private, si eventual li se da voie sa faca o parcare subterana sub iarba.
   In rest, DA, CRED CA ESTE NECESAR CA DNA SA VERIFICE retrocedarile din sectorul 2, dar nu la fel ca in cazul domeniului Ghica. Se pare ca in 2014 justitia ar fi luat o decizie de necrezut, in sensul ca nu exista plangere sau persoana vatamata si palatul ramane la cine l-a luat... Sau poate nu-nteleg eu ce e dreptatea...
   http://www.realitatea.net/marin-gostin-rechin-imobiliar-si-in-cazul-palatului-ghica_1524240.html

   Daca este adevarat ca au fost greseli voite sau nu in dosarul de retrocedare, primariile trebuie sa faca plangere penala, iar DNA sa verifice. Cum penalul bate civilul...
  • +2 (4 voturi)    
   tu gandesti?!?!? (Vineri, 6 februarie 2015, 13:36)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui CosMin3

   `e o intrebare retorica... stiu raspunsul... vezi sa nu-ti cada sarma aia care-ti tine urechile...

   1 - o mare parte din retrocedari sunt ILEGALE (de exemplu unde se facea pe vremuri recrutarea in sectoru 3 a fost retrocedata la 2 luni dupa ce a fost renovata.... NU cred in coincidente...)
   2 - nu ar trebuiu sa se retrogedeze dupa 400 de ani, la rude de gradu 100 sau la oameni care CUMPARA litigiul cu statul... si totusi toate astea se intampla
   3 - in cazurile in care chiar e totu ok, statul ar trebui sa dezpaagubeasca proprietarii casa avem si noi in masa de treaba 3 fire de iarba in orasu asta... dar nu se intampla ca spaga la biserici si pomenile electorale sunt scumpe nene...
 • +2 (2 voturi)    
  Adică l-a dat Oprescu! (Vineri, 6 februarie 2015, 13:26)

  vali47 [utilizator]

  Așa pare din prezentarea faptelor.Nici nu aveau cum să câștige(autoritățile locale),dacă Primăria sectorului 2 a făcut contestație în numele Primăriei Generale a Bucureștiului(ce aiureală).Dacă autoritățile locale nu au vrut să câștige,poate-că au dreptate cei care au revendicat și articolul defăimează pe cineva.Pare vinovat Oprescu,dar nu-i Oprescu criticat!
 • 0 (0 voturi)    
  Oprescu este mega vinovat (Luni, 16 februarie 2015, 15:04)

  gabi [anonim]

  OPrescu cu cohoarta lui de smecheri ,avocatul I....... si fostul sef de la retrocedari B... I.... au furat de au rupt tara.Eu am actele depuse de 20 de ani ,permanent imi spune ca dosarul este in regula,dupa ce initial l;-a pierdut ca nu am fost de acord cu Cutuma di primarie .....% si acum nu ii mai da drumul deloc.Am facut zeci de sesizari,pe site-daca verifici cica -dosar rezolvat >Dar nu este adevarat DNA intra in primarie si cauta !!!!! In decembrie iar am facut alta cerere si nici un raspuns.Zilele trecute alta cerere si ii lasa rece.Mai bine i-ar lasa reci in puscarie.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri