Expert Forum a prezentat miercuri, in cadrul raportului anual de activitate, harta si bilantul final al alesilor locali care si-au schimbat partidul politic ca urmare a Ordonantei de Urgenta 55/2014 ce a permis primarilor si consilierilor locali/judeteni sa schimbe partidul fara sa isi piarda functia.. Expert Forum considera aceasta Ordonanta episodul politico-juridic cel mai controversat al anului trecut.

Ca urmare a Ordonantei de Urgenta 55/2014, din cei 3.180 de primari din Romania, 552 si-au schimbat partiul , reprezentand 17,4 % dintre primarii din Romania. Cel mai mult de castigat de pe urma acestei Ordonante a avut PSD, care a pierdut 4 primari si a castigat 436. Judetele cele mai afectate de traseism sunt Giurgiu (73% dintre primari au tradat), Neamt, Buzau si Dolj.

Din cei 1.338 de consilieri judeteni au migrat catre alte patide 184 - respectiv 11,5%, iar din 40.022 de consilieri locali, si-au schimbat partidul 4.607 - respectiv 13,8%.

PNL a castigat 6 primari si a pierdut 265, iar PDL a castigat 1 primar si a pierdut 224. PPDD nu a castigat niciun primar, dar a pierdut 24. PLR a castigat 34 de primari, desi nu a participat la alegerile din 2012.

Judetele campioane la migratia primarilor sunt:

- Giurgiu, unde 73% dintre primari au migrat;

- Neamt, unde 50% dintre primari au migrat;

- Buzau, unde 38% dintre primari au migrat;

- Dolj, unde 32% dintre primari au migrat;

Judetele cu cei mai putini migratoi sunt: Sibiu, Mehedinti, Ilfov si Covasna.

"Migratia politica a alesilor locali, ingaduita pentru un interval de 45 de zile prin Ordonanta de Urgenta 55/2014 chiar in ajunul campaniei electorale din toamna, a reprezentat fara indoiala episodul politico-juridic cel mai controversat al anului trecut. Au migrat ca efect al ordonantei 552 de primari si 4800 de consilieri locali si judeteni si sunt judete in care s-a compromis complet echilibrul politic", spun specialistii Expert Forum.

"In concluzie, in cazul consilierilor locali si judeteni Parlamentul nu poate decat sa constate ca cei care au migrat isi pierd mandatul. In privinta primarilor si a presedintilor de consilii judetene regula pierderii mandatului in caz de demisie poate fi modificata in Parlament, insa doar in conditiile in care aceasta lege se aplica nelimitat pentru viitor: adica nu doar pentru 45 de zile si nu doar cu privire la o singura schimbare de partid. Parlamentarii pot sa-si asume ca atare explicit o decizie de acest fel si sa explice public de ce este mai bine asa decat cu regimul restrictiv de pana acum sau, dimpotriva, sa il pastreze.

Oricare ar fi optiunea legiuitorului, ea trebuie sa fie una clara si asumata. In opinia noastra, in conditiile in care OUG 55/2014 a permis migratia fara sanctiune printr-o reglementare practic inexistenta din punct de vedere juridic in Romania, solutia corecta este ca si primarii si presedintii de consilii judetene care au migrat in respectiva perioada sa isi piarda mandatul. De mentionat ca legea de respingere a OUG 55/2014 este si ea susceptibila de a fi contestata la CCR", se arata in raportul Expert Forum

Vezi aici harta FULL SCREEN