​​FOTOGALERIE Proiectul imobiliar care prevede ridicarea unui centru comercial de circa 12.000 mp in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei a primit unda verde de la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 22 ianuarie 2015, 8:00 Actualitate | Administratie Locala


Simulare cum va arata proiectul de la Palatul Stirbey 7
Foto: Hotnews
Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a dat unda verde proiectului imobiliar din spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei, care prevede ridicarea unui centru comercial si  locuinte in spatele cladirii monument istoric pe fostele gradini ale palatului, au declarat surse pentru HotNews.ro. De-a lungul timpului, acest proiect a starnit numerose controverse, atat societatea civila cat si o parte dintre arhitecti cerand reconstruirea gradinilor si spunand ca noile cladiri nu isi au locul langa palat.

Fata de proiectul initial, potrivit planurilor prezentate miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, cladirea din spatele palatului care va adaposti locuintele si centrul comercial, a fost retrasa mai mult fata de cladirea palatului, cu circa 20 de metri, iar inaltimea ei a fost redusa de la 40 la 34,5 metri, in partea dinspre Calea Victoriei. Pe partea cu str. Budisteanu, imobilul va avea o inaltime de 17,5 metri.  In spatiul ramas liber intre palat si noua constructie va fi amenajat un atrium cu acoperis retractabil si un pasaj pietonal.

In partea dinspre Calea Victoriei cladirea va avea 7 etaje de locuinte, la mijloc cinci etaje de spatii comerciale, iar in spate inca trei etaje de locuinte. La subsol vor fi 4 nivele de parcare ce vor avea circa 500 locuri de parcare.

Ca si pondere din suprafata construita: 11761 mp vor ocupa spatiile comerciale, 14.404 mp locuintele, circa 4.000 mp spatiile publice, circa 19.000 mp parcajele subterane, iar spatiul verde circa 2.000 mp.

Indicatorii urbanistici sunt: POT 65%, CUT 3,85.

Proprietarul palatului si initiatorul proiectului este Alexandru Popescu, iar biroul de arhitectura care realizeaza proiectul este Westfourth Architecture.

Ministerul Culturii a dat in secret  aviz pentru restaurarea palatului Stirbey pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat unda verde proiectului imobiliar din spatele palatului, indicatorii urbanistici fiind un pic mai mari decat cei agreati miercuri de Comisia de urbanism.

Istoricul proiectului de la Palatul Stirbey

Proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey se discuta de aproape zece ani. Initial, s-a discutat despre aplasarea mai multor cladiri inalte pe terenul din spatele palatului si alaturi. Dupa 2004, cand s-a schimbat proprietarul cladirii, pe terenul din spatele monumentului s-au propus mai multe constructii. Intrucat legislatia in ceea ce priveste urbanismul a devenit, dupa 2007, mult mai stricta, inaltimea cladirilor propuse a tot scazut.

In 2009, Primaria Capitalei a dat aviz de urbanism pentru un ansamblu de cladiri a caror inaltime maxima este de 40 de metri. Imediat dupa, proiectul a ajuns la Ministerul Culturii unde s-a iscat un adevarat scandal.
Pe 21 decembrie 2009, ministrul Culturii la vremea respectiva, Theodor Paleologu, a dat aviz nefavorabil proiectului, acesta fiind retrimis la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

Pe 29 septembrie 2010, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a dat unda verde proiect imobiliar din spatele Palatului Stirbey. In termen de 30 de zile, ministrul Kelemen Hunor trebuia sa decida daca va aviza favorabil sau nu proiectul care presupune construirea unui bloc de 37,5 metri inaltime in spatele palatului, monument istoric.

Acest aviz nu a fost dat, iar proprietarul, omul de afaceri Ovidiu Popescu a dat Ministerul Culturii in judecata.

Istoria palatului
Palatul Stirbey a fost construit intre 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbey (1799-1869), in acel moment mare logofat. In timpul domniei sale (1849-1853 si 1854-1856), Barbu Stirbey a folosit palatul ca resedinta domneasca. In 1852, acestuia i se aduc modificari de catre Xavier Villacrosse si Moritz von Ott.

In 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimba dupa proiectul arhitectului Friederic Hartmann fatada dinspre Calea Victoriei si apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea si de la inceputul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se tineau aici. In spatele palatului era amenajata una dintre cele mai frumoase si luxoase gradini din Bucuresti.

Complexul a ramas in posesia familiei Stirbey pina in 1948, cind are loc nationalizarea. Atunci bunurile si pivnitele revin Intreprinderii de industrializare a vinului. Intre 1954 - 1977, in palat este gazduit Muzeul de Arta Populara. La inceputul anilor '80, se deschide aici Muzeul Ceramicii si Sticlei, ce va functiona pina in 1994. Intre 2001-2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbey si a fost vandut unui anume Ovidiu Popescu.


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Simulare cum arata proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27308 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  imi plac pozele cu masinile parcate pe trotuar (Joi, 22 ianuarie 2015, 8:45)

  rov [utilizator]

  Nu inteleg...avem atata teren agricol in jurul Bucurestiului si in loc sa dezvoltam orasul, distrugem istoria si valorile vechi si inghesuim orasul ca dictatorul Ceasca.
  De asta e important sa se aprobe demolarea constructiilor ilegale si imorale. Astfel, diversii potentati si spagari ai momentului sa nu mai fie tentati sa -si bata joc de istorie si de spatiul public.
  • +5 (9 voturi)    
   asta e modelul Ceausescu (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:35)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui rov

   nici dupa 25 de ani nu putem sa ne dezbaram de el: in loc sa sistematizam dupa un concept arhitectural si sa extindem orasul intr-un mod rational, demolam monumentele istorice care ne-au mai ramas si construim orbeste, fara niciun criteriu de urbanism;

   suntem in primele 5 locuri al celor mai urate orase din lume si nu ne lasam pana nu ajungem campioni pe locul 1.
   • -2 (4 voturi)    
    Vorbesti prostii (Joi, 22 ianuarie 2015, 11:41)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui derblauereiter

    Daca si bucurestiul e oras urat....
    Bucurestiul e unu din cele mai interesante orase din Europa. Serios! Sa spui despre Bucuresti ca e urat nu e altceva decat ignoranta. Eu zic ca din puctul de vedere al diversitatii arhitecturale e in primele 5. Daca si bucurestiul e urat, atunci sofia sau helsinki, de ex, cum sunt
  • +6 (6 voturi)    
   ...si fufe cu ochelari supradimensionati (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:47)

   x [anonim] i-a raspuns lui rov

   ca ele tin economia in miscare, deh

   Bucurestiul nu are un plan de dezvoltare durabila pentru nimeni nu are o viziune despre cum ar trebui sa se dezvolte orasul
   toti edilii vin cu carpaceli, invarteli, chestii-socoteli
   marea autostrada suspendata este tot un soi de carpaceala la o problema singulara, cand de fapt ne trebuiesc solutii care sa adreseza mai multe probleme in acelasi timp
   dar e greu frate... combinatiile sunt mai usor de gandit
   • +3 (3 voturi)    
    Ba mai are cate ceva! (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:59)

    Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui x

    Exista un Plan Urbanistic General care este calcat in picioare de PUZ-uri private fara numar si fara limite. A fost una din primele modificari pe care le-a facut USL dupa venirea la putere. Exista legi care protejeaza monumentele (care au si parti proaste, dar si parti bune). Exista legi pentru zonele protejate care nu se respecta. Exista institutii care nu isi fac treaba sau care sunt niste adunaturi de spagari precum comisia tehnica de urbanism care si-a secretizat sedintele si prin care proprii membri isi trec proiectele (Sorin Gabrea, Dorin Stefan, etc.). Curat conflict de interese dar merge de ani buni!
 • +5 (7 voturi)    
  un pic de realism?.. (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:17)

  pehash [utilizator]

  nu gasiti un student la arhitectura sa va faca o "simulare" mai realista? daca mastodontul de sticla din spate va avea 35 de metri (care stim cu totii ca nu se respecta si vor plati o amenda infima pentru inca 5-10 metri) si palatul are doar 15 metri inaltime.. o sa arate la fel de bine ca turnul dintre magazinul Victoria si CEC..
 • +3 (9 voturi)    
  Rusine Oprescu! (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:28)

  idsoc [utilizator]

  Ai spus ca ai facut praf traficul pe Calea Victoriei pt ca 480.000 de bucuresteni ti-au scris sa-i redeai aspectul interbelic. Curat interbelic e acum cu cladirea asta!
 • +5 (7 voturi)    
  Ca nuca-n perete.... (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:39)

  Cuca [utilizator]

  In plus, de parca nu era orasul asta formidabil de inghesuit deja, ideea e sa ne inghesuim si mai tare.
 • +2 (4 voturi)    
  ! (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:01)

  Speedster [utilizator]

  Arata ca un rahat...
 • +5 (7 voturi)    
  Ma bucur... (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:04)

  Tati [anonim]

  C e bine ca mai dispare o gradina din centrul Bucurestiului ! Prea ne sufoca ozonul !
 • +2 (4 voturi)    
  distrugerea de pe Calea Victoriei (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:37)

  regizoru [anonim]

  este inadmisibil ce se intimpla cu Calea Victoriei !
  dupa ce boul de oprescu a distrus doua benzi de circulatie,pt biciclisti si pietoni cica, acum da aviz constructiei unui bloc urit din sticla,linga unul din cele mai frumoase monumente ,si anume palatul Stirbey ! de ce nu da un ordin sa nu se mai puna reclame pe fatadele cladirilor ?sau de ce nu interzice montarea panourilor publicitare la mai putin de 50 metri de intersectii,ca de multe ori nu vezi semaforul de aceste panouri ? oprescu, lasa-ne !
 • +3 (5 voturi)    
  Eu am o alta problema (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:38)

  RaduMischie [utilizator]

  Daca ati fost pe acolo, ati vazut ca e inghesuit. As zice chiar extrem de inghesuit. Accesul e greoi.
  De ce ai vrea, ca investitor, sa faci un centru comercial acolo? Ca sa dai faliment? Va fi in spate, nu se va inghesui nimeni.
  Las la o parte ideea ca nu are ce cauta acolo dpdv urbanistic, etc. S-a scris mai sus, in mod corect.
  Dincolo de asta? Cine vrea sa faca acolo un centru comercial?
  • 0 (2 voturi)    
   Cred că (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:45)

   IonCogan [anonim] i-a raspuns lui RaduMischie

   se sparg nişte bani care au direcţii precise unde să poposească (murdari, spun eu), altfel, cine ar accepta aşa ceva ?
 • +5 (5 voturi)    
  Magarie cu dedicatie! (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:50)

  Chiar Eu [utilizator]

  Palatul va avea de fapt 8 etaje. In proiect se prevad 7 etaje + mezanin. Asta ca sa prosteasca lumea. Mezaninul este de fapt tot un etaj. Puteau la fel de bine sa zica ca nu are etaje ci numai meanine: mezanin 1+ mezanin2+... De fapt avem o cladire construita in coasta unui monument istoric mai mult ca dubla ca inaltime, care practic il striveste. Facem o cladire de 8 etaje langa un palat de 2! De asemenea pe strazile din jur nu exista cladiri cu 8 etaje. Proiectul a fost aprobat de spagarii din comisia tehnica de urbanism care isi trec prin comisie propriile proiecte (ex. Sorin Gabrea, Dorin Stefan,...). Aspectul cladirii nu se potriveste cu zona!
  O magarie fara margini, din pacate cu repetitie!
 • +1 (1 vot)    
  ereqwrwrw (Joi, 22 ianuarie 2015, 10:59)

  WergfhAdszfxgfc [anonim]

  Se potriveste ca nuca`n perete! SPAGA MARE ARE IN SPATE!
 • +3 (3 voturi)    
  un lucru nu inteleg (Joi, 22 ianuarie 2015, 11:18)

  Codruta N [utilizator]

  De CE nu il fac de-a dreptul sa acopere COMPLET strada?
  Ca trotuarele vad ca le-au acaparat deja!! UNDE sunt ceva trotuare pe care sa se poata circula normal??

  Un studiu de "peisaj" UNDE este? Un neg urat de sticla, intr-o zona cu case vechi! In plus, in loc sa se "largeasca" perspectiva, chestia aia o ACOPERA! CE anume vor vedea oamenii care trec pe strazile alea, in afara de negul cel urat?
  Si: ce cauta porcaria aia urata (sticla sau ce-o fi) peste copacei?

  Altfel... cu "simularile" sunt lamurita de mult! Efecte in 3D care n-au NIMIC in comun cu realitatea care va urma!
  TZEAPA!!
 • +1 (1 vot)    
  Din sectiune se vede... (Joi, 22 ianuarie 2015, 12:27)

  Sorin [anonim]

  ...ca cele patru niveluri de subsol sunt extrem de aproape de cladirea monument. Deja toata povestea pare a fi un film in reluare cu complexul bisericii armenesti langa care s-a construit o cladire de birouri cu multe niveluri de subsol. Cand s-a executat cutia de beton subterana, apa freatica acumulata sub cladirile monument invecinate s-au scurs in groapa cea noua, iar solul de alaturi s-a tasat necontrolat cu fisurarea profunda a zidariei. In acel caz doar eforturile conjugate ale comunitatii armenesti sprijinite de reprezentantii lor din parlament au facut ca monumentele sa mai existe si astazi, cu cheltuieli imense pentru consolidare.
  Aici cine sa apere si sa consolideze Palatul Stirbey cand va crapa de sus pana jos? Ministerul Culturii?
 • +1 (1 vot)    
  Cât vom mai accepta oare bătaia asta de joc? (Joi, 22 ianuarie 2015, 15:14)

  ValTo [anonim]

  De malluri duceam lipsă? Le stătea în gât grădina aia. Prea mulți copaci :( Dincolo de faptul că este o urâțenie sinistră chestia aia din proiect.
 • +1 (1 vot)    
  Palat (Joi, 22 ianuarie 2015, 16:28)

  Qentity [anonim]

  cand se va da legea aceea care sa nu mai permita constructia de mizerii moderne si fanteziile betonist/moderniste ale primarilor(a se citi: mafiotilor) ?!
  Plecati de unde ati venit...mahalalelor! Lasati orasul sa respire.....
 • +1 (1 vot)    
  NU putem permite asa ceva!!!! (Joi, 22 ianuarie 2015, 16:49)

  Iacob Elena [anonim]

  Asa ceva nu este posibil...Cum sa distrugeti aceasta oaza de vegetatie din mijlocul capitalei? La noi, cetatenii, nu va ganditi? Ultimul lucru de care avem nevoie acum este inca un mall...azi o gradina, maine un parc si noi cu ce ramanem?
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.774088759278597.1073741838.602186549802153&type=3
  Priviti numai ce minunatie de loc!
 • +1 (1 vot)    
  Azi o gradina, maine un parc.. (Joi, 22 ianuarie 2015, 17:10)

  Redishelle [utilizator]

  NU putem permite asa ceva!!!Oaza noastra de vegetatie din mijlocul capitalei nu poate sa dispara!! Priviti aceste poze, va rog!!!Priviti si spuneti de ce trebuie sa dispara!!!
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.603683949652413.1073741833.602186549802153&type=3https://www.facebook.com/media/set/?set=a.774088759278597.1073741838.602186549802153&type=3
  Cum puteti sa distrugeti aceasta minunatie de loc? La noi, cetatenii, nu va ganditi? Nu va doare sufletul sa omarati asa frumusete de gradina? Cum puteti gandi ca un morman de beton o sa fie mai folositor cetatenilor decat o oaza de vegetatie? Asta-i viitorul care ne asteapta? Azi taiati un pom. distrugeti o gradina, maine un parc si in cativa ani o sa ne trezim inconjurati numai de betoane?
 • +1 (1 vot)    
  Nu (Joi, 22 ianuarie 2015, 20:10)

  Smaranda [anonim]

  N-am nevoie de ÎNCĂ-un-centru-comercial ca să-mi aerisesc creierii, ci de Grădina Eden să rămână acolo! fac lanț uman, semnez petiții, fac orice, dar eu nu dau undă verde la sufocare.
  Domnu' Ovidiu Popescu, proprietar al Palatului Știrbey, vei fi responsabil pentru + intoxicație cu noxe a cetățenilor acestui oraș pentru că acoperi cu beton grădinița aia superbă emanatoare de oxigen. Oamenii fug din oraș pentru că nu mai pot respira calumea, nu vin la tine la mall, te-ai gândit tu mai bine pentru ei, săracii... Dacă faci asta, or să-ți fugă și mai repede, așa măcar lasă-ne să mai bem și noi o bere, , chiar și-acolo între blocuri, băi nene, și-ți dăm ție ăia 8 lei, de ești așa lacom.
 • 0 (0 voturi)    
  proiect imobiliar (Vineri, 23 ianuarie 2015, 10:58)

  Elena [anonim]

  Urat, stricam frumusetea si istoria orasului cu mastodonti din sticla...parca nu avem destule imobile din sticla care se potrivesc cu arhitectura orasului ca nuca in perete... Parerea bucurestenilor conteaza ?
 • 0 (0 voturi)    
  perspective trisate! (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 2:01)

  horia_m [utilizator]

  perspectiva dinspre calea victoriei e puternic trisata! Se vede pentru ochiul exersat imediat ca e facuta in asa fel incat sa para ca uriasa constructie noua nu e asa de uriasa fata de palatul Stirbey din fata ei. Dar de fapt e FOARTE inalta si mare, si nu cred ca o sa dea bine intreaga poveste. Dar nu e singurul loc cu lucruri alaturate aiurea, in Bucuresti. Avem traditie in domeniul asta, si o continuam. Am fost dintotdeauna usurateci si nepasatori fata de istorie. Altfel n-am avea un oras al calcanelor si al blocurilor de opt etaje langa case parter.
 • 0 (0 voturi)    
  Studenta la ARTE (Vineri, 30 ianuarie 2015, 22:53)

  Anonim [anonim]

  De ce? de ce sunt oamenii care aproba asta niste imbecili? nu avem nevoie de inca un centru comercial mai ales in acea zona.. o sa ma uit pe geamul facultatii si o sa vad mare cladire de sticla... Se duce naiba Bucurestiul...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by