Primaria Municipiului Sibiu a semnat marti, 9 decembrie, contractul pentru asigurarea serviciilor de salubrizare a domeniului public si a celor de deszapezire pentru urmatorii trei ani. Licitatia a fost castigata de asocierea SC Schuster SRL & Co Ecologic si SC Getesib SA, iar valoarea contractului este de 13.856.205 lei, la care se adauga TVA si o suma de 120.000 lei reprezentand taxa de mediu.

Utilaj de deszapezire Sector 1Foto: Primaria sector 1

"Conform caietului de sarcini si contractului incheiat, asocierea castigatoare va asigura curatenia pe domeniul public, prin maturat manual si mecanic, curatarea rigolelor, spalarea si stropirea strazilor si gestionarea deseurilor rezultate din cosurile stradale. De asemenea, serviciile de deszapezire vor fi asigurate de aceeasi asociere atat in Sibiu, cat si in statiunea Paltinis prin imprastierea manuala si mecanica a materialelor antiderapante si indepartarea zapezii cu ajutorul utilajelor echipate cu pluguri", potrivit Primariei Sibiu.

Contractul care expira acum a fost semnat in 2010, tot pe o perioada de trei ani, cu aceeasi asociere SC Schuster & Co Ecologic/ SC Getesib SA. In urma licitatiei, valoarea acestuia a fost stabilita la 10.457.100 lei la care se adauga TVA-ul. Data de incepere a contractului a fost 01.11.2011.

In Bucuresti, fiecare sector in parte are incheiat cate un contract pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului. Majoritatea acestor contracte (cu exceptia sector 1 si 5) au fost incheiate in perioada 1997-1999 si de atunci prelungite prin acte aditionale, fara licitatie.

Sibiul are o suprafata de 121 kmp si o populatie de circa 150.000 de persoane. In comparatie, Bucurestiul are 228 kmp, iar un sector - de exemplu sectorul 6 al Capitalei are o suprafata de 37 kmp si 360.000 locuitori, potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei.

Primul contract de prestari servicii de salubrizare din Bucuresti a fost incheiat in data de 10.01.1997, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a semnat cu SC RER - RWE ECOLOGIC SERVICE SA Bucuresti - REBU un contract pentru o perioada de 10 ani. Ulterior, durata contractului s-a modificat printr-o hotarare de Consiliu General care prevedea reorganizarea serviciului public de salubrizare prin organizarea de licitatii pentru sectoarele 2, 3 si 6, urmand ca in sectoarele 1, 4 si 5 aceasta activitate sa fie realizata, in continuare, de REBU SA.

In sectorul 1 al Capitalei, REBU a facut curatenie pana in august 2007 cand, primaria de sector a facut licitatie pentru desemnarea altui operator. Prima licitatie a fost contestata. In decembrie 2007 s-a organizat o noua licitatie, castigata de compania Romprest, contractul fiind incheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fara TVA.

In sectorul 2 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este concesionata firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 3 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este concesionata firmei Rosal, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 4, REBU face curatenie din 1997 pana in prezent, contractul initial fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 5, din 1999 pana in in 2001 activitatea de salubrizare a fost facuta de REBU. In noiembrie 2001, Consiliul local a decis ca salubrizarea si deszapezirea pe raza acestui sector sa fie efectuata de catre Administratia Domeniului Public Sector 5. In 2011, Primaria sector 5 a organizat licitatie pentru delegarea serviciului de salubrizare, castigatoarea licitatiei fiind firma ROMPREST.

In sectorul 6, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este concesionata firmei URBAN, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

Fiecare sector plateste in medie circa 100 milioane de lei anual pentru salubrizare si deszapezire. Spre exemplu, in 2013 s-au platit urmatoarele sume:

- Sector 1 - 150 milioane lei;

- Sector 2 - 105 milioane lei;

- Sector 3 - 103 milioane lei;

- Sector 4 - 50 milioane lei;

- Sector 5 - nu detinem date;

- Sector 6 - 76 milioane lei;

Consiliul Concurentei a atras atentia de mai multe ori Primariilor de Sector si Primariei Capitalei ca licitatiile pentru serviciul de salubrizare trebuie refacute si nu este in regula prelungirea prin acte aditionale a contractelor. Cel putin deocamdata insa, aceste licitatii nu pot fi facute deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a aprobat strategia de salubrizare care sa stabileasca niste indicatori de performanta in baza carora sa se faca licitatiile.

O alta discutie a fost modificarea legii salubrizarii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu cerand ca Primaria Capitalei sa faca licitatiiile pentru atribuirea serviciului, nu sectoarele. Primarii de sector nu au fost de acord. Pana la urma a ramas ca Primaria Capitalei sa faca strategia de salubrizare si sa stabileasca indicatorii de performanta, iar sectoarele sa faca licitatiile.

"Doresc sa crestem performantele, sa fie o licitatie super corecta, generala, facuta la nivelul Primariei, si, sigur, decontat, dupa aceea, serviciul de catre sectoare. Legea spune ca Primaria Capitalei poate sa delege aceste lucruri dar dupa ce tine licitatia. (...) O sa impartim Capitala pe 3 zone - multiplu de 3 - 6 sau 9 zone incat accesibilitatea si transparenta sa fie asigurate. O multime de bani se duc pe curatenie, iar cetatenii nu sunt foarte multumiti - 22 de milioane de Euro pe an de fiecare sector. Nu spun ca sunt multi sau putini, eu spun ca mai pot cobori in functie de dotarile specifice pe care dorim sa le aiba operatorii de curatenie", a spus Oprescu la vremea respectiva.