Primaria Negresti-Oas va cheltui circa 300.000 de lei pentru luminitele de sarbatoare, premii, cadouri si artificii. Consilierii PNL Negresti-Oas sunt de parare ca aceasta suma este foarte mare in raport cu pretentiile si veniturile orasului si in conditiile in care s-au dat bani si anul trecut pentru iluminatul de sarbatoare, in acest moment fiind prioritare alte investitii. Primarul orasului, Aurelia Fedorca, spune ca cetatenii doresc si astfel de lucruri.

Consiliul local Negresti - Oas a facut saptamana trecuta o rectificare bugetara prin care a alocat circa 300.000 de lei pentru evenimente dedicate sarbatorilor de iarna:

- 49.000 lei pentru evenimente culturale de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei, 6 decembrie - Mos Nicolae, 27-28 - Decembrie Festival Datini si Obiceiuri de iarna

- 65.000 lei premii pentru salariati

- 65.000 lei pentru cadouri si foc de artificii

- 100.000 lei pentru decorarea orasului cu lumini de sarbatoare

Orasul Negresti-Oas are circa 15.000 de locuitori si un buget de circa 28 milioane lei, potrivit informatiilor de pe site-ul primariei.

Consilierii PNL din Consiliul local (unde majoritatea este detinuta de PSD) sunt de parere ca aceasta suma este foarte mare in raport cu veniturile orasului si in conditiile in care s-au cheltuit si anul trecut bani pentru iluminatul de sarbatoare.

"Din punct de vedere al Consilierilor PNL Negresti-Oas suma este foarte mare in raport cu pretentiile si veniturile proprii ale orasului Negresti-Oas, in conditiile in care prioritatile orasului consideram ca sunt altele: infrastructura (strazi, apa, canal), calitatea vietii (apa potabila necorespunzatoare), lipsa locurilor de munca, finalizarea obiectivului turistic Luna Ses. Orasul Negresti-Oas beneficiaza de 2 programe pe fonduri europene pentru realizarea infrastructurii pentru o retea de apoximativ 20 Km apa si canal si modernizarea a 6 strazi pe o lungime 6 Km. In aceste conditii noi credem ca banii ar trebui investiti pentru continuarea acestor obiective de investitii deoarece orasul Negresti-Oas are o retea de strazi de aproximativ 60 Km", spun consilierii PNL.

Primarul orasului, Aurelia Fedorca, spune ca s-au alocat bani la rectificare si pentru proiectele de infrastructura, insa cetatenii doresc si ca orasul lor sa arate bine in prag de sarbatoare.

"La rectificare s-au dat 49.000 lei, banii necesari desfasurarii Festivalului de Datini si Obiceiuri care se afla la a 17-a editie. Nu s-au alocat bani deloc in acest an pentru acest eveniment. Cheltuielile sunt justificate prin referatul facut de Casa de Cultura. Vin ansambluri din toata regiunea, este un eveniment foarte cunoscut pe plan local. 50.000 lei s-au alocat pentru cadouri si 15.000 lei pentru focul de artificii. S-au alocat 100.000 pentru iluminatul festiv. Conform referatului, sunt doua capitole. Unul este pentru montare, intretinere si demontare a materialelor primariei care sunt intretinute, montate si demontate de firma care face iluminatul festiv. La capitolul doi este montare, intretinere si demontarea materialelor companiei, pe care le inchiriem, si care completeaza ce avem noi. Nu pot sa spun daca sunt multi sau putini bani decat comparand cu inca doua oferte si comparand ca aceasta firma se ocupa de iluminatul festiv in toata zona noastra, sunt profesionisti, si nu cred ca noua ne cer preturi mai mari decat in alte orase. Asta se poate verifica", a declarat Aurelia Fedorca, primarul orasului.

Aceasta spune ca cetatenii doresc ca orasul lor sa fie impodobit de sarbatoare. "Negresenii vor spune daca doresc sa aiba iluminat festiv. Anul trecut la evenimentul de aprindere a luminilor am avut in jur de 3.000 de persoane. Noi, ca orice oras, avem suficient de multe nevoi, dar din ce discut eu cu cetatenii avem nevoie sa ne bucuram si noi de sarbatorile de iarna", spune Aurelia Fedorca.

"Consider ca avem obligatia de a continua un eveniment traditional precum Festivalul de Datini, iar negrestenii au dreptul sa se bucure de atmosfera sarbatorilor de iarna, copiii nostri au dreptul sa se bucure de venirea Mosului si, asa cum se intampla in toate orasele, avem dreptul sa ne bucuram impreuna, in strada, si sa admiram un foc de artificii de Revelion", a declarat mai declarat primarul Aurelia Fedorca.

Rectificarea bugetului local de saptamana trecuta s-a facut dupa ce Consiliul local Negresti-Oas a primit circa 10 milioane lei de la Guvern. Banii s-au dus in principal pentru continuarea lucrarilor la statiunea Luna Ses, modernizarea unui numar de 10 strazi si intocmirea documentatiilor pentru alte 7, dar si pentru modernizarea Corpului C al Primariei.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, bugetul pentru continuarea lucrarilor la partia de schi de la Statiunea Luna Ses a fost suplimentat cu 6.747.000 lei. La capitolul strazi, bugetul a fost rectificat cu suma de 3.218.000 lei, din fonduri guvernamentale, fondurile fiind alocate astfel: 3.000.000 lei pentru inceperea lucrarilor pentru modernizarea strazilor Crizantemelor, Salcamilor, Motilor (tronson str. Turului - str. Salcamilor si tronson str. Ion Creanga - str. Turului), Mihai Viteazul, DC 11 - Turului (tronson str. Victoriei - str. Dumbrava), Primaverii, Viitorului, Pietii, Arenei si 1 Iunie ( tronson str. Motilor - str. Plopilor si prelungire str. 1 Iunie - str. Padurii). Modernizarea acestor strazi a fost deja licitata, aflandu-se in executie.

De asemenea, 218.000 lei au fost alocati pentru plata proiectelor realizate pentru modernizarea strazilor Livezilor (tronson Valea Cerbului - capat), Tudor Vladimirescu 2 (tronson Victoriei - Borcutului - Gozureni), Borcutului 1 (tronson Tudor Vladimirescu - Luna), Padurii, Valtori (tronson Vraticel - Grajduri), Popesti 1 (tronson Valea Cerbului - Zorilor) si Cartier Tur ( strada Morii si Soferilor). Lucrarile pe aceste strazi se afla in faza de achizitie publica.

Pe de alta parte, 100.000 de lei, tot din fonduri guvernamentale, au fost alocate pentru modernizarea Corpului C al Primariei (corpul in care functioneaza Serviciul de Impozite si Taxe Locale si Evidenta Populatiei), dupa ce pentru acest obiectiv au mai fost alocati in aceasta toamna 100.000 de lei.