Aproape trei milioane de beculete de tip LED - care vor impodobi Capitala cu ocazia sarbatorilor de iarna, pe un traseu de 24 de kilometri - vor fi aprinse sambata de la esplanada cu statui din Piata Universitatii, unde a fost montat un brad inalt de 16 metri, potrivit municipalitatii.

Simulare cum va arata targul de Craciun din Piata UniversitatiiFoto: Primaria Capitalei

Startul sarbatorilor va fi dat in Bucuresti, sambata seara, prin aprinderea beculetelor si deschiderea targului de Craciun, Bucharest Christmas Market, la ora 18.00, de catre primarul general Sorin Oprescu, anunta Mediafax.

Potrivit municipalitatii, luminitele ornamentale vor fi aprinse pe bulevardele Magheru, Nicolae Balcescu, I. C. Bratianu si Unirii, de la Piata Unirii pana la Palatul Parlamentului si de la Palatul Parlamentului pana la intersectia cu Mircea Voda, Piata Universitatii, Piata Romana, bulevardele Lascar Catargiu si Regina Elisabeta, dar si pe Soseaua Kiseleff si in Piata Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, in Centrul Istoric, in Piata Constitutiei, Piata Regelui, Piata George Enescu si Piata Universitatii, precum si pe bulevardele Buzesti - Berzei, Ferdinand, Dacia si Constantin Prezan, in Piata George Enescu, in Centrul Istoric si in Piata Regelui.

Tot pentru sarbatorile de iarna, au fost impodobite Piata Operei si intrarea catre Opera Romana, parcarea de la Universitate si intersectiile str. Mihail Sebastian-Calea 13 Septembrie, bd. Vasile Milea-bd. Timisoara si Sos. Progresul-Calea Rahovei.

De asemenea, vor fi aprinse beculete pe Calea Dorobanti, bulevardul Aviatorilor, bulevardul Carol, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, precum si in pietele Charles de Gaulle, Rosetti, Presei Libere si Roma.

Ornamentele de sarbatori vor lumina si la intrarea in Bucuresti de pe DN1, A2, A1 si la cea dinspre Giurgiu.

Sarbatorile de iarna vor aduce in Capitala, pentru cel al treilea an consecutiv, evenimentul "Bucharest Christmas Market", care se va desfasura in perioada 29 noiembrie - 28 decembrie, intre orele 10.00 si 22.00. Targul de Craciun este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin CREART, in doua zone simbol ale Capitalei: Piata Universitatii, la esplanada cu statui, si Parcul Cismigiu.

Evenimentul va debuta, inaintea de aprinderea luminilor de iarna, cu un concert Mandinga si Connect-R, la care sunt anuntate mai multe momente inedite. Unul dintre acestea va fi interpretarea data de trupa Mandinga "Anotimpurilor" lui Vivaldi, completata de momente Alexandra Violin si Teatrul de Umbre, reprezentat de Leon Magdan. Muzica de toate genurile, inclusiv colindele, precum si traditiile si obiceiurile de iarna din toate zonele tarii vor fi, de altfel, prezente constante in calendarul Bucharest Christmas Market.

Pe esplanada cu statui din Piata Universitatii vor fi deschise, ca si in anii precedenti, 100 de casute amenajate special pentru Targul oficial de Craciun al Capitalei.

Casutele, spun organizatorii, vor transforma centrul Bucurestiului intr-un Sat Magic al Sarbatorilor de Iarna, decorat cu peste 14 tone de cetina. La esplanada cu statui va putea fi admirat si traditionalul brad de Craciun, incarcat cu acadele, clopotei si luminite.

Timp de o luna, la Bucharest Christmas Market, vor putea fi cumparate obiecte traditionale, ceramica pictata, lemn cioplit, icoane si panzeturi brodate, costume si masti traditionale, jucarii din lemn si instrumente muzicale, globuri pictate manual, coronite din crengute de brad, ghirlande si lumanari parfumate. Unii dintre mesterii prezenti la targ vor confectiona la fata locului obiecte si podoabe.

Oferta gastronomica la casute va fi, si ea, una bogata: cozonaci, vin fiert, turta dulce, placinte, magiun, dulceturi, miere, siropuri.

Copiii sunt asteptati la targul de la Universitate sa il intalneasca pe Mos Craciun. Pana la sosirea acestuia, intr-o casuta special amenajata, cei mici vor fi asteptati de spiridusi si alte personaje de poveste. Daca rateaza intalnirea cu Mosul, copiii ii pot lasa scrisori, la cutia postala aflata tot pe esplanada cu statui.

Tot in Piata Universitatii, pe scena amenajata pentru Bucharest Christmas Market, sunt programate mai multe concerte, cu ansambluri de muzica populara, grupuri de copii si colindatori, ansambluri de datini si obiceiuri din toate zonele tarii, Lora, Monica Anghel, Nico, Cornelia si Lupu Rednic, Floarea Calota, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, LaLa Band, Ducu Bertzi, Gheorghe Gheorghiu, corul Simbol, Vasile Seicaru, Horia Brenciu si Loredana.

Noutatea din acest an a targului o reprezinta, la capitolul muzica, spectacolul dedicat Zilei Nationale a Romaniei. Astfel, de 1 Decembrie, vor urca pe scena corul de camera Accoustic, orchestra Valahia, Floarea Calota, Traian Ilea si Valeria Codorean Ilea, Sofia Vicoveanca, Lavinia Goste, Petrica Mitu Stoian, Gheorghe Turda si Ansamblul Busuiocul din Bacau.

Bucharest Christmas Market este organizat anual si se inscrie, inca de la prima editie, in reteaua internationala a celor mai importante targuri de Craciun din Europa - Christmas Markets, fiind membru oficial al acesteia. Intrarea la evenimente este libera.