Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis miercuri rejudecarea procesului in care Costica Constanda obtinuse in instanta despagubiri de circa 150 milioane euro de la Primaria Capitalei pentru ca municipalitatea nu i-a dat voie sa construiasca blocuri de cinci etaje in Satul Francez, asa cum se angajase cand a recuperat Parcul Bordei, in urma unui schimb de terenuri.

Costica ConstandaFoto: Agerpres

Potrivit Agerpres, instanta suprema a admis recursul declarat de primarul general al Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, anuland decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) din 7 noiembrie 2013, prin care Costica Constanda a primit despagubiri de 109.216.400 euro, reprezentand contravaloarea terenului din Parcul Bordei, 6.417.669 euro, reprezentand suma achitata de sotii Constanda la semnarea contractului de schimb al terenurilor si 29.757.210 euro, reprezentand despagubiri. Tot atunci, instanta stabilise ca Satul Francez, compus din teren in suprafata de 28.500 mp si constructiile edificate pe acesta, sa revina in proprietatea lui Costica Constanda.

Cum a devenit Constanda proprietar in Satul Francez

Omul de afaceri a cumparat inainte de anul 2000 de la familia Lincaru, fostii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. In 2001 a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Basescu, la vremea respectiva primar general al Capitalei, a hotarat sa pastreze Satul si i-a oferit lui Constanda, la schimb, in baza Legii 10/2001, 3,3 hectare in Parcul Bordei.

Constanda a vrut sa construiasca acolo cladiri de locuinte, dar municipalitatea s-a opus fiindca era spatiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptatit si s-a adresat instantei. Judecatorii i-au dat dreptate, obligand Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa-i aprobe blocuri de 5 etaje in Parcul Bordei si sa-i plateasca despagubiri de 18 milioane de euro. La aceasta suma s-au mai adaugat penalitati de circa 12 milioane de euro, suma ajungand la aproape 30 de milioane de euro.

Ca sa nu plateasca acesti bani si pentru ca Bordeiul sa ramana spatiu verde, la inceputul anului 2008, CGMB a hotarat sa faca un schimb de terenuri si sa-i dea inapoi lui Constanda Satul Francez. Inainte de a se face schimbul, omul de afaceri a vandut insa circa 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei unor cetateni ucraineni, acesta primind in Satul Francez o suprafata echivalenta cu terenul pe care-l mai detinea in parc, respectiv 2,8 ha.

Ca sa salveze si cei 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei, in 2008 Parlamentul a dat o lege prin care declara tot parcul de utilitate publica, urmand ca exproprierea sa fie facuta de Ministerul Mediului. De atunci insa nu s-a mai intamplat nimic.

In 2008, primarul Capitalei la vremea respectiva, Adriean Videanu, si omul de afaceri Costica Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renuntat la terenul din Parcul Bordei si a primit la schimb o suprafata identica in Satul Francez. In contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se obliga sa-i aprobe lui Constanda, in Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care ii permitea sa construiasca blocuri de 5 etaje.

Fiindca CGMB nu i-a aprobat planul urbanistic, in ianuarie 2010, omul de afaceri Costica Costanda a introdus la Tribunalul Bucuresti o actiune impotriva Primariei Capitalei, in care cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei.

Astfel, omul de afaceri renunta la terenul din Satul Francez si vroia ca municipalitatea sa-i plateasca bani pentru terenul din Bordei si despagubiri. Constanda declara la vremea respectiva ca terenul primit in Satul Francez nu are nicio valoare, deoarece pe el nu se poate construi, in urma refuzului Consiliului General al Municipiului Bucuresti de a aproba PUZ-ul. Alesii locali i-au aprobat PUZ-ul abia in decembrie 2010, dupa ce procesul era deja pe rol.

Tribunalul Bucuresti, sectia a V-a Civila, a decis pe 5 iulie 2011 sa oblige Primaria Capitalei la plata sumei de 165 milioane euro in favoarea omului de afaceri Costica Constanda. Municipalitatea a facut recurs, dar l-a pierdut si pe acesta, sentinta fiind data pe 7 noiembrie 2013. Astfel, instanta a anulat contractul de schimb de terenuri, iar municipalitatea trebuie sa-i plateasca lui Constanda circa 150 milioane de euro reprezentand valoare terenului din Parcul Bordei si dobanda legala aferenta acestei sume, incepand cu data introducerii actiunii - 20.08.2010 pana la data platii efective a sumei, plus cheltuielile de judecata.