Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a demarat anul acesta o ampla actiune de "reamenajare" a parcurilor si a spatiilor verzi. Prin "amenajare", Negoita intelege desfiintarea acestora si acoperirea cu dale colorate in roz-portocaliu sau cu beton. In jurul blocurilor, locurile cu putina iarba sunt betonate si transformate in parcari, radacinile pomilor sunt ingropate in beton, iar in jurul cladirilor se pun garduri zdravene de diverse dimensiuni. In parcuri, din cand in cand apare cate o alee noua, iar bancile sunt amplasate si ele pe un perimetru facut din dale colorate. In jurul spatiilor verzi de pe marile bulevarde au fost turnate bordurii rosii peste bordurile existente, iar o parte dintre aleile de la blocuri, unele in stare foarte buna, au fost si ele acoperite cu dale colorate.

Betonare copaciFoto: Hotnews

O parte dintre cetatenii din sector s-au aratat nemultumiti de aceste interventii ale primarului Negoita si au postat pe facebook mai multe imagini in care prezinta ceea ce ei numesc "ineptiile"edilului.

In 2014, Primaria Sector 3 a alocat din bugetul de circa 880 milioane lei circa 121 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi din sector.

Potrivit site-ului de licitatii publice, Primaria sectorului 3 a incheiat in august 2013 un contract cadru pe 20 de luni pentru lucrari de modernizare, sistematizare pe verzticala, reabilitare si pietruire necesare sistemului rutier din sectorul 3, mai pe scurt reabilitare strazi. Valoarea acestui contract este de circa 21 milioane lei si a fost castigat de:

- ASOCIEREA S.C. DOMARCONS S.R.L. - S.C. KENTEL DESIGN S.R.L.

- ASOCIEREA S.C. DELTA ACM 93 S.R.L. - 360 INGINERIE URBANISM ARHITECTURA

- S.C. EUROVIA CONSTRUCT INTERNATIONAL S.A.

- ASOCIEREA S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. FRISAROM ENGINEERING S.A.

- ASOCIEREA SOCIETATEA SCIT IMPEX SRL - S.C. GHECON CONSTRUCT S.R.L. - S.C. GLOBAL SERVICE PROIECT S.R.L.

- ASOCIEREA S.C. CONSTRUCTII ERBASU S.A. C & D BEST DESIGN CONCEPT S.R.L.

In plus, o parte dintre lucrarile de amenajare a spatiilor verzi sunt realizate prin intermediul Administratiei Domeniului Public Sector 3 (ADPB) care se pare ca subcontracteaza o parte dintre lucrari.

In ceea ce priveste lucrarile din parcuri, Primaria Sectorului 3 a concesionat la inceputul anului 2014 intretinerea celor patru mari parcuri din sector ¬ Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii si Gheorghe Petrascu ¬ pe o perioada de 8 ani firmei Cris Garden. Pentru intretinerea spatiilor verzi, plantat panselute, copacei, pus bancute, locuri de joaca, cosuri de gunoi si arteziene, primaria estimeaza sa plateasca peste 200 milioane lei (circa 50 milioane de euro). Pe langa banii primiti de la Primarie, firma a primit si dreptul de a exploata aceste parcuri, urmand sa dea institutiei o redeventa anuala minima de circa 30.000 lei (circa 6.500 de euro).

Tot potrivit site-ului de licitatii publice, Primaria sectorului 3 a scos la licitatie, la inceputul anului, doua contracte pentru intretinerea strazilor si trotuarelor in valoare totala de peste 60 milioane lei. Licitatiile sunt inca in desfasurare. Primul contract cadru se va desfasura pe 4 ani si are ca obiect "lucrari de alei si trotuare in sectorul 3 al municipiului Bucuresti". Valoarea estimata a acestuia este de circa 45 milioane lei fara TVA. Al doilea contract cadru are ca obiect realizarea lucrarilor de reparatii curente a strazilor din sectorul 3 si se va desfasura tot pe durata a 4 ani. Valoarea estimata a acestui acord este de circa 22 milioane lei fara TVA.

Pe strada Aleea Barajul Sadului, intre complexul Minis si strada Lucretiu Patrascanu se pun dale prinse intre ele cu nisip pe asfaltul existent peste trotuar. Trotuarul vechi arata impecabil.Foto: Facebook

Spatiu verde betonat in parcul IOR pentru amplasarea unei banci.Foto: Facebook

Lucrari executate pe bd. Unirii.Foto: HotNews

Lucrari executate pe bd. Unirii.Foto: HotNews

Lucrari executate pe bd. Unirii, o banda de spatiu verde a fost betonata.Foto: HotNews

Lucrari executate pe bd. Unirii.Foto: HotNews

Borduri pe bd. Nicolae Grigorescu.Foto: HotNews

Gard de aproape doi metri inaltime in jurul blocurilor.Foto: Facebook

Parcare de resedinta. Foto: Facebook

Parcul Titanii. Foto: Facebook

Reamenajarea spatiu verde langa un bloc din sectorul 3. Foto: Facebook

Copaci betonati pe str. Intrarea Reconstructiei. Foto: Facebook