Primaria sectorului 3 condusa de Robert Negoita vrea sa cheltuie circa 8,7 milioane de euro pentru amenajarea bulevardului Unirii din Capitala, potrivit unor proiecte de hotarare aflate pe ordinea de zi a sedintei Consiliului local sector 3 convocata joi. Interesant este ca executivul cere Consiliului Local sector 3 aprobarea sa cheltuie aceasta suma dupa ce a reamenajat jumatate din acest bulevard (trotuarele de pe partea stanga cum mergi de la Piata Alba Iulia spre Piata Unirii), iar cealalta jumatate este in lucru.

Bd. Unirii 11Foto: Hotnews
  • Cele doua proiecte de hotarare nu au fost aprobate deoarece consilierii PSD, care detin majoritatea in Consiliul local sector 3, nu s-au prezentat la sedinta, iar sedinta nu s-a tinut neexistand cvorum
  • In comparatie, pasajul rutier subteran de la Piata Presei costa circa 18 milioane de euro, iar pasajul subteran de la Baneasa circa 13 milioane de euro

Potrivit primului proiect de hotarare, primaria condusa de Robert Negoita cere Consiliului local sector 3 sa aprobe alocarea sumei de circa 8,1 milioane de euro pentru valorificarea spatiului urban din zona Unirii.

"Modernizarea bulevardului Unirii presupune o serie de interventii menite sa imbunatateasca calitatea spatiului public si a vietii urbane. Astfel in aceasta zona se va reamenaja spatiul verde care va constitui o bariera vizuala formata din flori, arbusti si pomi. Modernizarea spatiilor verzi va consta si in folosirea sistemelor automate de irigare. Interventia asupra zonei pietonale va consta si refacerea pavajului cu granit antiderapant, inlocuirea bordurilor si a stalpilor de blocare a accesului auto realizati din beton. Pentru imbunatatirea spatiului urban pietonal se vor pune jardiniere din grait masiv de cea mai buna calitate in care se vor planta flori si arbusti. Aceste jardiniere vor fi evidentiate pe timp de noapte prin benzi cu leduri", se arata in raportul de specialitate aferent proiectului de hotarare. De cele 8 milioane de euro se vor realiza si o fantana arteziana si un perete decorativ. Durata de realizare a investitiei va fi de 3 luni.

Printr-un alt proiect de hotarare s-a cerut alocarea a inca 600.000 de euro pentru amenajarea Bd. Unirii intre bd. Mircea Voda si Magazinul Unirea (sens stanga) si bucata dintre Nerva Traian si Mircea Voda (sens stanga).

Pe langa suma imensa alocata pentru lucrare, o alta problema este ca aceasta artera este administrata de Primaria Capitalei, iar primarul Sorin Oprescu a declarat in mai multe randuri ca nu si-a dat acordul pentru aceste lucrari. Nici Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a emis nicio hotarare in acest sens.

"Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3(n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi", a declarat primarul general Sorin Oprescu in luna martie a acestui an.

Banii pentru acest proiect ar urma sa fie alocati dintr-un imprumut luat de Primaria de sector, potrivit unui alt proiect aflat pe ordinea de zi la sedinta de joi.

Primaria sectorului 3 a inaugurat in luna iunie prima bucata din bulevardul Unirii, zona aflata intre Piata Alba Iulia si str. Traian, pe partea dreapta cum privesti spre Piata Unirii, iar pe restul arterei, pana aproape de Tribunalul BUcuresti, au fost incepute lucrarile de modernizare. La fel si pe partea stanga.

Pe segmentul inaugurat, cuprins intre Piata Alba Iulia si str. Traian, trotuarele au fost reconfigurate si reamenajate. Mai exact, o banda de spatiu verde a fost desfiintata pentru a se amenaja doua randuri de parcare, iar trotuarul a fost reconfigurat si placat cu piatra. In locul arborilor taiati s-au plantat pui de platani, iar de-a lungul bulevardului au fost puse pergole multicolore, jardiniere cu plante, banci si cosuri de gunoi. De la inceputul anului cand au inceput lucrarile, proiectul a starnit numeroase controverse din cauza benzii de spatiu verde desfiintate, dar si a pergolelor colorate. Mai nou, pe bulevard a aparut si statuia unui unicorn.

„Bulevardul Unirii este foarte important nu doar pentru Sectorul 3, ci pentru tot Bucurestiul si pentru toata Romania. Vreau ca acest bulevard sa devina un simbol, unul dintre locurile preferate ale bucurestenilor. Vreau sa multumesc, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, primarului general Sorin Oprescu, care ne-a dat voie sa ne ocupam de reamenajarea bulevardului Unirii. Vreau, deopotriva, sa multumesc atat arhitectului-sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, care a venit de fiecare data cu mine pentru a gasi cele mai bune solutii pentru acest bulevard, cat si consilierilor din Sectorul 3, care ne-au sprijinit in realizarea acestui proiect. Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc locuitorilor din zona care ne-au suportat cu santierul in ultimele luni”, a declarat Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3, in luna iunie, cand a inaugurat primul segment din bulevard.​

FOTOGALERIE Ce lucrari a executat pana in prezent Primaria sector 3 pe bd. Unirii