Primarul general Sorin Oprescu a declarat miercuri, invitat in sedinta de Guvern, ca in urma fuziunii RADET cu ELCEN, sunt sterse datorii de 790 milioane de euro catre producatorul de energie termica, insa ELCEN vine la municipalitate cu datorii de 600 de milioane lei, bani care trebuie platiti din bugetul local. Primarul general a comparat fuziunea cu o nunta la care "mirele e mai batran, dar asta nu e fata mare".

Sorin OprescuFoto: HotNews / DP

"Au trecut aproape 14 ani de cand pe hotarari de astea injuste luate in urma cu 16-18 ani, populatia Bucurestiului nu facea altceva decat sa plateasac penalitati la penalitati. Memorandumul care a fost incheiat in urma cu aproape un an a fost parcus, in toate capitolele si subcapitolele lui, v-am raporatat ca preluam ELCEN prin aprobarea Guvernului. E foarte adevarat, nu ne casatorim cu o fata mare, ca sa fie clar pentru toata lumea. Este destul de framantata si trecuta prin ciur si prin darmon", a declarat primarul general.

La observatia premierului ca nici situatia RADET nu este una prea buna, Oprescu e adaugat "mirele e mai batran, dar asta nu e fata mare".

"Realizam ca datoriile ELCEN... sunt acolo o serie intreaga de credite care au fost luate in 2014, la inceputul anului, desi memorandumul face vorbire de aceste lucruri, cam ce preluam noi, asta numai pentru a va anunta ca stingand 790 milioane euro prin unirea cu ELCEN, ne trezim cu, e drept, 600 milioane roni", a amai afimat edilul.

Oprescu a multumi Guvernului pentru "faptul ca au inteles o serie intreaga de lucruri si pentru faptul ca au fost de acord sa avem banii de combustibil, ca ELCEN sa isi faca provizioane de pacura ca sa putem sa trecem iarna aceasta in regula".

In deschiderea sedintei de Guvern, premierul Ponta a precizat, inainte de a-i da cuvantul lui Sorin Oprescu, ca Guvernul va acorda fonduri "ca sprijin pentru a se plati prin Primarie apa calda necesara" Capitalei.

"Sa acceleram cu finalizarea fuziunii si sa inchidem in sfarsit problema istorica si Bucurestiul sa isi poata incepe investitiile pentru un sistem de incalzire si de apa calda modern", a precizat Ponta.

Premierul Ponta a confirmat miercuri dimineata ca se va intalni cu primarul general Sorin Oprescu pentru a rezolva problema distributiei de apa calda si energie termica in Bucuresti, precizand ca "va fi si o finantare pentru perioada care dureaza pana la finalizarea transformarii in societate comerciala si fuziunea cu RADET astfel incat sa se rezolve problema datoriilor istorice".

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca este vorba de suma de 100 milioane lei acordata de Guvern Primariei Capitalei, bani care vor fi transferati ELCEN pentru furnizarea gazelor necesare RADET la distribuirea apei calde si a energiei termice catre populatie.

Consiliul general a aprobat marti, in unanimitate, hotararea prin care cere Guvernului Romaniei sa transmita municipalitatii actiunile ELCEN Bucuresti. Urmare a acestei hotarari, Guvernul va putea da o hotarare prin care sa transfere actiunile ELCEN Bucuresti care Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru a se putea realiza fuziunea RADET cu ELCEN. Desi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca fuziunea RADET cu ELCEN va scadea pretul facturii la incalzire, ELCEN vine la municipalitate cu datorii de sute de milioane lei, bani care trebuie platiti din bugetul local. OPrescu spune ca bancile la care ELCEN are datorii au inceput sa vina la Primaria Capitalei sa ceara banii