Primaria sectorului 3 vrea sa construiasca pe 3.000 mp din Parcul Titan o sala de spectacole de 1.200 de locuri, potrivit unei hotarari adoptate la ultima sedinta de Consiliu local. Construirea acestei sali ar urma sa coste circa 10,5 milioane de euro, 90% din suma urmand sa fie suportata de Compania Nationala de Investitii, iar restul de administratia locala. In hotararea de Consiliu local nu este insa specificat in ce loc din parc se va ridica constructia. Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca aceasta investitie este inoportuna si incalca legislatia de mediu, motiv pentru care se va opune proiectului.

Parcul IORFoto: Hotnews

Potrivit unei Hotarari de Consiliu Local adoptate la inceputul lunii octombrie, sala ar urma sa fie construita pe 3.000 mp din Parcul Titan, va avea o amprenta la sol de circa 2.500 mp, iar suprafata defsasurata a cladirii va fi de 5.600 mp. In ceea ce priveste regimul de inaltime, imobilul va avea o parter si doua etaje, o inaltime maxima de 26,5 m. Pe terasa cladirii va putea fi amenajat un teatru de vara pentru 200 de spectatori.

"In exterior, expresia arhitecturala propusa este una simpla cu suprafate pline si vitraj puternic la parter, cu o copertina ampla care ca proteja publicul la intrarea si iesirea din cladire. Foayer-ul dezvoltat pe mai multe niveluri, cu scari monumentale pentru public, va fi luminat prin ferestre verticale pe latura dinspre lac si pe partea opusa acesteia, oferind perspective generoase din interior", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca aceasta investitie este inoportuna si incalca legislatia de mediu, motiv pentru care se va opune proiectului, asa cum s-au opus si realizarii unui aqualand in Parcul Tineretului.

"In primul rand, Legea 70/2013 interzice diminuarea spatiilor verzi. Asa incepe si primul articol din Legea mediului, care spune ca autoritatile centrale si locale au obligatia de a mentine, intretine si extinde spatiile verzi. Nicaieri nu se permite diminuarea spatiilor verzi. Acest proiect este cu atat mai strigator la cer cu cat s-a declansat procedure de infringement pentru poaluarea cu particule PM 10 (praf). Acest proiect va atrage in zona cateva sute de masini, deci va inrautati calitatea aerului. Din punctul nostru nu se respecta legislatia de mediu, iar noi ne vom opune proiectului. Ce treaba are Primaria sector 3 sa construiasca aceasta sala Polivalenta? Poate doar sa isi faca primarii campanie electorala acolo. Avem foarte multe teatre in aer liber care sunt neintretinute si unde se pot tine spectacole. In concluzie acest proiect nu este oportun si incalca legislatia", a declarat Dan Trifu.

Asociatia Salvati Bucurestiul si Asociatia Ecocivica au atacat in instanta si proiectul care prevedea construirea unui aqualand in Parcul Tineretului, pe un teren concesionat de la Primaria Capitalei, si au avut castig de cauza. Acum pe cei 53.000 mp vor fi reamenajati ca parc.

In plus, alte 12 hectare din Parcul IOR risca sa fie betonate. Aceasta suprafata de teren a fost retrocedata in 2005 de fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, Mariei Cocoru. Acum, aceasta bucata - din 80 de ha cat are tot parcul - a ramas in paragina. Solutia ar fi ca autoritatile sa rascumpere sau sa exproprieze terenul, insa pana acum nu si-au exprimat nicio intentie in acest sens desi anual fac zeci de cheltuieli inutile - pansele, banci, chioscuri de zeci de mii de euro - in loc sa faca lucruri cu adevarat utile cu acesti bani.