Centrala electro-termica a municipiului Suceava a fost oprita, marti dupa-amiaza, dupa ce au fost consumate cantitatile disponibile de biomasa, iar furnizarea de apa calda in municipiul Suceava si de energie electrica in sistemul energetic au fost sistate, transmite Mediafax.

Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, care detine centrala de cogenerare, a declarat pentru Mediafax ca biomasa disponibila a fost consumata in totalitate.

"S-a intrerupt furnizarea apei calde in municipiul Suceava si a energiei electrice in sistem", a spus Ilie.

El si-a exprimat speranta ca vor fi gasite solutii astfel incat sa fie cat mai repede reluata functionarea centralei electro-termice.

"Intelegem situatia grea in care se afla acum jumatate din populatia municipiului. Speram in ajutorul celor ce pot face lucruri utile in aceasta privinta astfel incat sa se reia furnizarea apei calde", a mai declarat directorul Bioenergy.

Compania Bioenergy Suceava, singurul producator de energie termica si apa calda din municipiul Suceava, a anuntat, luni, ca daca nu se vor gasi solutii pentru plata serviciilor prestate va opri marti livrarea de apa calda din cauza ca nu mai are bani pentru achizitia de biomasa.

Adrian Bodea, actionar Adrem Invest, care detine 49% din actiunile Bioenergy a explicat intr-o conferinta de presa ca firma este in blocaj financiar, din cauza ca apa calda pe care a produs-o si a livrat-o este neplatita.

"Furnizorul de biomasa a sistat livrarile, iar acum suntem in imposibilitatea de a furniza apa calda in urmatoarea perioada", a declarat Bodea.

Furnizorul de biomasa este Holzindustrie Schweighofer, care este si actionar al Bioenergy. Firma Holzindustrie Schweighofer reclama o datorie de 1,7 milioane de euro pe care o are de recuperat de la Bioenergy.

Investitia in centrala in cogenerare pe biomasa din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizata de Bioenergy.

Compania produce energia termica si apa calda pe care le vinde firmei Termica SA ce apartine Consiliului Local Suceava, dar care este in insolventa.

Din noiembrie 2013 pana in septembrie 2014, Bioenergy a vandut catre Termica energie termica in valoare de 28,1 milioane de lei, din care a incasat insa doar 12 milioane de lei, iar datoria Termica SA catre Bioenergy este de 16 milioane de lei.

Bodea a precizat ca a propus Termica SA ca din sumele pe care le va incasa de la consumatori sa plateasca Bioenergy 42%. Deocamdata Termica SA nu a dat un raspuns acestei propuneri.

"Vom relua productia dupa ce vom semna cu Termica SA", a adaugat Bodea.

Bioenergy alimenteaza cu caldura si apa calda 60.000 de clienti din 20.000 de locuinte din Suceava, plus 2.000 de firme.

Bodea a spus ca Bioenergy negociaza cu mai multe firme achizitia de biomasa, din care una apartine omului de afaceri Jean Valvis.

Bioenergy consuma anual circa 200.000 tone de biomasa, a caror valoare depaseste 11 milioane de euro, luand in calcul 56 euro costul mediu al unei tone de biomasa.

Potrivit lui Bodea, Holzindustrie Schweighofer vindea biomasa catre Bioenergy la 80 euro, dar recent a majorat pretul la 92 euro pe tona.

Bodea a adaugat ca doreste sa converteasca toata centrala pe biomasa din Suceava in producator de energie electrica, renuntand la activitatea de energie termica. In prezent, centrala operata de Bioenergy are o capacitate electrica de 30 MW si o putere termica instalata de 130,5 MW. Compania primeste certificate verzi pentru energia termica produsa in cogenerare si livrata clientilor.