Bugetul alocat sarbatorilor Iasiului, organizate in acest an cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, este dublu fata de cel de anul trecut, primarul municipiului, Gheorghe Nichita, sustinand ca premierul Victor Ponta a promis ca in 14 octombrie va veni la Iasi, potrivit Mediafax.

Costul sarbatorilor Iasiului, care se desfasoara in perioada 8 - 28 octombrie, se ridica la aproximativ 2,8 milioane de lei, aproape dublu fata de bugetul de anul trecut, cand pentru aceeasi manifestare Primaria Iasi a alocat suma de 1,5 milioane de lei.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca sarbatorile Iasiului din acest an trebuie sa fie "un pilon principal" al candidaturii municipiului pentru titlul de capitala culturala europeana in anul 2021.

"In acest an, punem accent pe evenimente de masa dedicate iesenilor. Vor fi organizate concerte inclusiv in cartiere, targuri, expozitii, concursuri sportive si lansari de carte. De asemenea, in 14 octombrie, la Teatrul National va avea loc Seara Valorilor, in care mai multe personalitati iesene vor fi premiate¬, a spus Gheorghe Nichita.

Spre deosebire de anii anteriori, cand in centrul municipiului era organizat un singur concert, in acest an vor avea loc cinci concerte, in perioada 11-15 octombrie.

Printre cei care vor urca pe scena ce va fi amplasata in Piata Palatului Culturii se vor numara Smiley, Marius Moga, Loredana Groza, dar si interpretii de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Maria Ciobanu si Maria Dragomiroiu.

Potrivit lui Gheorghe Nichita, va fi organizata si o seara a slagarelor romanesti, cu Marcel Pavel, Catalin Crisan, Gabriel Dorobantu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu si Corina Chiriac.

"Vrem sa fim pe gustul publicului, astfel ca am diversificat stilurile de muzica in acest an¬, a spus Nichita.

Intrebat de jurnalisti care sunt onorariile oferite artistilor, primarul Iasiului a spus ca inca se discuta cu acestia.

"Cand terminam discutiile, o sa va spunem. Avem o echipa care negociaza costurile, nu ma ocup eu", a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iasiului a mai spus ca a adresat invitatii premierului Victor Ponta, dar si altor lideri politici pentru a participa la sarbatorile orasului si ca asteapta confirmari.

"Victor Ponta a promis ca va fi prezent la sarbatorile orasului. A venit in fiecare an la Iasi, fie ca era deputat sau premier, asa ca nu vine special ca e campanie electorala. Klaus Iohannis n-a fost anul trecut, speram ca va veni anul acesta¬, a declarat Nichita.

La Iasi, sunt asteptati sa ajunga sute de mii de pelerini din intreaga tara, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, care vor fi scoase vineri din Catedrala Mitropolitana si vor fi asezate intr-un baldachin, in curtea lacasului de cult.

Ca si anul trecut, Sfanta Liturghie, programata marti, 14 octombrie, se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare. Peste o mie de politisti si jandarmi vor asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada 10-15 octombrie.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, cozile intinzandu-se pe distante de cativa kilometri. Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, in cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, potrivit reprezentantilor Jandarmeriei.