In sectorul 2 al Capitalei, la biroul de Evidenta Populatiei de la Circa 7 de Politie, dureaza trei saptamani ca sa ti se elibereze noua carte de identitate in cazul in care cea veche a expirat, ti s-a furat, ti-ai schimbat domiciliul sau te-ai casatorit. Cand depui actele necesare eliberarii noii carti de identitate, astepti intr-o camera murdara si inghesuita sa iti vina randul la singurul ghiseu alocat pentru aceasta operatiune. Daca ajungi dimineata pana in ora noua sau la final de program - aproape de ora unu, coada este relativ mica si ai sansa scapi in jumatate de ora - patruzeci de minute. Daca ai fost neinspirat sa vii dupa ora noua, poti sa ai in fata 20-30 de persoane si sa astepti la coada si pana la trei ore.

Evidenta populatiei Bucuresti - Circa 7 de PolitieFoto: Hotnews

O problema si mai mare este faptul ca nu exista niciun ghiseu de informatii, astfel ca cei care au intrebari de pus, daca nu sunt linsati de cei care asteapta la coada, intra si intrerup activitatea celor doua lucratoare de la ghiseul de primiri acte. Daca gasesti cetateni vigilenti, care nu sunt de acord sa te lase sa intrebi ce ai nevoie, poti astepta la coada doua ore, pana iti vine randul, de la ghiseu ti se spune ca iti lipseste o hartiuta si trebuie sa faci cale intoarsa, iar a doua zi sa o iei de la capat.

O alta problema este ca biroul de evidenta populatiei sector 2 nu are site, existand doar o informatie referitoare la program pitita pe site-ul Primariei sector 2, iar pe internet apar mai multe variante de program pentru depunerea si eliberarea documentelor si mai multe numere de telefon, dintre care unul nu mai este valabil. O problema este si programul de eliberare a documentelor, pus in miezul zilei, cand lumea este la munca, cu exceptia zilelor de luni si marti - cand documentele se elibereaza si in interval 18.00-19.00. Directia Generala de Evidenta Persoanelor din Municipiul Bucuresti este in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti. Fiecare Primarie de sector are in administrare Serviciul de Evidenţă a Persoanelor de pe raza sectorului respectiv. In cazul sectorului 2, biroul de evidenta populatiei de la Circa 7 de Politie apartine de Primaria sectorului 2.

Un exemplu ca lucrurile pot sta altfel este in orasul Oradea. Aici biroul pentru evidenta populatiei este ingrijit, oamenii au opt ghisee la dispozitie pentru depunere acte, primesti buletinul in maxim 5 zile, iar programarile se pot face online, astfel incat sa nu-ti pierzi timpul stand la coada.

"Din 2010 noi am scazut termenul pentru eliberarea cartii de identitate la 3 zile, doua zile, apoi o zi. Pana pe 30 iunie 2014 noi dadeam buletinul in 24 de ore. De la aceasta data insa, de cand s-a modificat legislatia si s-a creat o baza nationala de date in care trebuie sa introducem toate datele, iar aceasta baza de date nu functioneaza foarte bine, am marit termenul la 5 zile, ca sa nu chemam oamenii degeaba, iar buletinul sa nu fie gata. Noi avem 8 ghisee pentru primire acte si doua eliberari. Eliberarea si primirea documentelor se face toata ziua, de la 8.00 la 16.00, iar joi avem program pana la ora 18.00. Cetatenii pot veni direct la biroul nostru, sa isi ia un bon de ordine si sa astepte sa le vina randul la unul dintre cele 8 ghisee sau se pot programa online, avem programari din 15 in 15 minute, si vin la ora la care s-au programat. Unul dintre cele 8 ghisee este alocat programarilor online", a declarat pentru HotNews.ro Nicoleta Cherei, sefa Serviciului de evidenta Populatiei din Oradea.

In medie, in Oradea vin sa depuna documentele pentru eliberarea buletinului circa 200 de persoane pe zi, iar dintre acestea circa 20 isi fac programare online.

  • Biroul Evidenta Populatiei Sector 2 - Sectia de Politie 7

  • Biroul Evidenta Populatiei Oradea