Cateva sute de persoane au protestat duminica, timp de aproape doua ore, in fata Cartierului Latin din Prelungirea Ghencea. Cetatenii, care locuiesc in zona, sunt nemultumiti ca primarul Sorin Oprescu si premierul Victor Ponta nu au largit strada Prelungirea Ghencea la doua benzi pe sens, asa cum au promis in urma cu un an, nu au facut trotuare si nu au realizat un pasaj rutier peste Soseaua de Centura.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu vii cu noi, ramai in noroi!", "Avem drumuri ca la tara dar noi stam in capitala!", "Dam impozite gramada ca sa stam cu totii-n coada!", "Ponta candideaza, Ghencea nu-l voteaza!", "Ne-ati promis infrastructura dar a fost o facatura!", "Nu veniti voi azi la noi? Vom veni noi peste voi!", "Omul a ajuns pe luna, Bucurestii n-au centura!", "Va votam...cand circulam!", "Ce vrem? Trotuare. Cand vrem? Acum!", "Ce vrem? O strada. Cand vrem? Acum!", "Reincepe scoala, ne apuca boala! In masini vom sta, nu va vom vota!" , sunt cateva dintre mesajele scrise pe pancarte si strigate de cetateni in timpul protestului.

Delia Mihalache, unul dintre liderii protestatarilor spun ca in timpul protestului s-au strans 635 de semnaturi.

Cetatenii din aceasta zona au protestat si pe 31 august cerand rezolvarea acestei probleme. Atunci au taiat simbolic o panglica de hartie asezata peste un desen care ilustreaza cum va arata strada Prelungirea Ghencea largita la patru benzi.

  •   Cum isi bat autoritatile joc de cetatenii din Prelungirea Ghencea

Situatia din Prelungirea Ghencea e povestea a mii de bucuresteni, platitori de taxe si impozite, ignorati de primarie si lasati sa piarda sute de ore anual intr-un trafic ucigator. Care e motivul? In 2007, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat circa 400 milioane de lei pentru largirea bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, pana la limita administrativa a orasului. In 2013, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, promitea ca lucrarile vor incepe in 2014 si se vor finaliza pana in 2016. Desi au trecut aproape 8 ani de cand a inceput sa se discute despre acest proiect, pana acum nu s-a facut nimic.

In prezent, pe Prelungirea Ghencea, circulatia rutiera se desfasoara pe cate o banda pe sens, blocajele se intind pe zeci de metri, nu exista trotuare, nu sunt amenajate statii RATB, iar cand ploua nu ai pe unde sa pasesti din cauza noroaielor. Nemultumiti ca Primaria ii ignora de atatia ani, locuitorii din zona au facut o pagina de Facebook - Initiativa Prelungirea Ghencea - in care cer institutiei sa rezolve problema.

Primii bani pentru largirea bulevardului Prelungirea Ghencea la doua benzi pe sens au fost alocati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2006 - respectiv suma de 73 milioane de lei. Tot in 2006 aceasta suma a fost majorata de alesii locali la 343 milioane de lei, iar in 2007 la 393 milioane de lei, intrucat era nevoie 3 benzi pe sens, de exproprieri, iar pe noul bulevard va circula si trafic greu cu viteza de pana la 100 km/ora.

Pe 8 noiembrie 2007, Primaria Capitalei a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, potrivit informatiilor de pe site-ul municipalitatii.

Din 2007 insa nu s-a mai intamplat nimic. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei au declarat ca firma care trebuia sa faca drumul a intrat in faliment si ca nu se cunoaste o data certa la care vor incepe lucrarile.

"Din cauza faptului ca firma contractanta a intrat in faliment, contractul a fost reziliat, urmand a se desfasura o noua procedura de achizitie publica pentru zona situata in interiorul Municipiului Bucuresti. In ceea ce priveste nodul de la Domnesti, acesta va fi realizat de catre CNADNR, segmentul situandu-se in afara zonei administrate de Municipalitate. Avand in vedere ca acest proiect este situat pe teritoriul mai multor unitati administrativ-teritoriale, Municipiul Bucuresti nu a putut investi bani si nu a putut face exproprieri in afara limitelor teritoriale ale orasului. De asemenea, celelalte entitati nu au dispus de finantare pentru zonele lor de responsabilitate", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei.

Pentru a relicita proiectul este insa nevoie de bani, iar in bugetul pentru anul 2014 municipalitatea a alocat pentru acest proiect doar 5 milioane de lei. Mai mult, in bugetul municipalitatii se arata ca pana la sfarsitul anului 2013 s-au cheltuit pentru acest proiect circa 141 milioane lei. HotNews.ro a cerut lamuriri daca s-au facut exproprieri in zona, insa nu ni s-a raspuns. Valoarea actualizata a proiectului depaseste in prezent 500 milioane lei.

Tot legat de acest proiect, si premierul Victor Ponta a promis in 2013 ca va realiza un pasaj peste Centura, in continuarea Prelungirii Ghencea, iar Dan Sova, fostul Ministru al Transporturilor, promitea ca lucrarea va fi gata in 2014. Din nefericire, nici Guvernul nu s-a tinut de promisiune.