Gabriel Pirvu, ales joi viceprimar al Capitalei, a fost declarat incompatibil de instanta in calitate de membru al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, consilierii generali fiind amendati cu cate 2.000 de lei de ANI pentru ca nu l-au demis, a declarat pentru Mediafax presedintele ANI, Horia Georgescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat in iulie 2013 ca Gabriel Pirvu a fost incompatibil in perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, intrucat a exercitat, simultan, functia de consilier general in cadrul CGMB si calitatea de administrator - membru in Consiliul de Administratie al Societatii Nationale a Sarii SA Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Gabriel Pirvu a fost in incompatibilitate, decizia devenind definitiva prin necontestare, la 26 martie 2014.

Potrivit legii, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

ANI a cerut, in 18 august, aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie a consilierului general Gabriel Pirvu, ca urmare a deciziei definitive.

Pentru ca Gabriel Pirvu nu a fost revocat de CGMB, toti cei 51 de consilieri generali au fost amendati, in 2 septembrie, de ANI. Fiecare a primit amenda maxima de 2.000 de lei, iar in cazul in care nu o platesc, ANI va sesiza organele de urmarire penala, a mai spus Horia Georgescu.

Consilierul general Gabriel Pirvu, exclus din PDL, a fost ales joi, de noua majoritate formata in CGMB, din PSD, PC si reprezentanti ai PP-DD, in functia de viceprimar al Capitalei, dupa ce consiliul a luat act de demisia lui Marcel Nicolaescu (PNL).

Liderul consilierilor PDL, Mircea Raicu, il acuza pe fostul sau coleg ca doreste sa se inscrie in PMP, partidul condus de Elena Udrea.

Pentru alegerea sa au votat 27 de consilieri municipali din noua majoritate, in timp ce consilierii PDL si PNL au parasit sala de consiliu.

Inainte de inceperea sedintei de joi a CGMB, trei consilieri generali ai Capitalei printre care si Gabriel Pirvu au fost exclusi din PDL, "ca urmare a neparticiparii lor repetate la sedintele de grup".

Odata ales noul viceprimar, majoritatea controlata de PSD a fost consolidata prin validarea mandatelor a trei noi reprezentanti ai acestui partid - Alexandru Mocioaca, Alexandrina Peter si Lucia Stanoi, astfel ca numarul consilierilor generali a ajuns la 54.

Mai mult, in baza unor adrese trimise de conducerea PP-DD, noua majoritate a aprobat si incetarea mandatelor celor trei consilieri de la acest partid care au anuntat joi ca devin independenti - Richard Vicentiu Radu (fost Ghita), Iulia Zorkoczy si Horatiu Panaitescu. In locul acestora, din partea PP-DD au fost validati consilieri Catalin Zamfira, Florentin Gherghiceanu si Cristina Livia Vasile, care au intrat in noua majoritate, alaturi de reprezentantii PSD si PC.

Astfel, noua majoritate din CGMB are 33 de consilieri si este formata din reprezentantii PSD si PC (27 in total), la care se adauga cei trei consilieri exclusi din PDL si alti trei proaspat validati din partea PP-DD. In opozitie sunt reprezentantii PDL si PNL, in total 21 de consilieri.