Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) a dat in judecata Primaria sectorului 5 si pe primarul Marian Vanghelie cerand instantei sa il oblige pe acesta sa publice pe site bugetul institutiei pe care o conduce. Organizatia spune ca a facut numeroase cereri si a dat zeci de telefoane la Ppimaria sectorului 5 pentru a obtine publicarea documentului, insa nu au primit niciun raspuns. Potrivit legii, bugetele institutiilor publice sunt documente publice si trebuie afisate pe site.

Marian VanghelieFoto: Cotidianul

"Inca de la inceputul acestui an CeRe a facut nenumarate solicitari adresate PS5, cu scopul de a-i convinge pe reprezentantii primariei sa publice informatiile despre buget cel putin pe pagina web a institutiei. De mai bine de 6 luni, PS5 refuza sa raspunda in vreun fel solicitarilor CeRe, desi in temeiul legii 544/2001, bugetul local reprezinta o informatie publica ce ar trebui oferita cetatenilor din oficiu. In incercarea de a obtine informatii de la PS5 despre buget, echipa CeRe, dar si oameni si organizatii care au sustinut demersul nostru, au dat peste 100 de telefoane la primarie, vorbind cu angajati ai primariei din mai multe departamente, insa fara niciun rezultat", sustin reprezentantii organizatiei neguvernamentale.

CeRe a trimis si Ministerul Finantelor Publice - institutie care centralizeaza bugetele tuturor institutiilor publice pentru a construi bugetul national- cerere de a le pune la dispozitie bugetul Primariei sectorului 5 insa fara succes.

"Ministerul ne-a transmis faptul ca este in imposibilitatea de a ne pune la dispozitie bugetul PS5 intrucat il are doar in forma tiparita si are peste 2000 de pagini, dar ca PS5 are obligatia de a ne transmite aceste informatii pentru ca ele sunt publice", sustin reprezentantii CeRe.