Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis retragerea din dezbatere publica a proiectului de hotarare de Consiliu General prin care se majorau cu circa 10% tarifele de transport si distributie a energiei termice pentru consumatorii casnici si cu circa 20% pentru agentii economici. Oprescu spune ca proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea publica de reglementare a serviciilor publice. In plus, Oprescu spune ca nu este oportuna discutarea majorarii de pret in conditiile in care ELCEN se va contopi in curand cu RADET. Majorarea acestor tarife a fost ceruta de RADET.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

"Tinand cont ca, la ora actuala, calendarul unificarii dintre ELCEN si RADET se afla in etapele finale, nu este justificata o discutie despre majorarea tarifului la transportul si distributia energiei termice. In momentul in care va aparea o singura entitate, respectiv sistemul integrat de producere, transport si distributie a energiei termice, toate neconcordantele intre deciziile autoritatilor nationale si ale celor locale vor disparea. Municipalitatea va fi in masura atunci sa controleze tarifele in beneficiul cetatenilor", a declarat Oprescu.

Potrivit unui proiect de hotarare pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, tariful pentru distributia si transportul energiei termice din Capitala, furnizata de RADET, urma sa fie majorat cu circa 10,7% pentru consumatorii casnici si 21,41% pentru consumatorii non-casnici. Aceasta propunere de majorare vine dupa ce si ELCEN a majorat la sfarsitul anului 2013 pretul de producere a gigacaloriei de la 151,42 lei Gcal la 168,81 lei/Gcal fara TVA. Astfel, per total, daca se va aproba si majorarea tarifului de transport, gigacaloria va creste cu aproape 30 de lei, de la 320 lei la circa 350 lei. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara luni pentru HotNews.ro ca analizeaza posibilitatea de a subventiona aceasta majorare.

In prezent, Primaria Capitalei subventioneaza din cei 320 de lei cat costa gigacaloria la populatie circa 47%, cetatenii platind doar circa 170 lei/gigacalorie. Chiar daca Primaria va decide sa subventioneze si aceasta crestere de tarif cu circa 30 de lei/gigacalorie, ca pretul la populatiei sa ramana neschimbat, banii vin tot de la bugetul local, adica banii cetatenilor, suma alocata in plus alocata pentru subventie fiind luata de obicei de la investitii. Potrivit datelor de pe site-ul municipalitatii este vorba de 53 milioane lei in plus pe an, fata de circa cele 550 de milioane care se dau in 2014 pentru subventie.

Reprezentantii Primariei Capitalei au raspuns unei solicitari HotNews.ro, spunand ca eventuala crestere a pretului de transport al energiei termice este cauzata de marirea costului de producere a acesteia.

"In Municipiul Bucuresti, energia termica este produsa de catre Elcen, CET Grivita si Vest-Energo si furnizata catre RADET. RADET achizitioneaza de la cei trei producatori energie termica pentru a asigura caldura si apa calda la consumatorii casnici si non casnici din Municipiul Bucuresti. De la 1 ianuarie, prin deciziile ANRE nr. 3506/27.11.2013, 3518/27.11. 2013 si 3513/ 27.11.2013, pretul de producere al energiei termice la cei 3 producatori a crescut. Aceasta crestere a pretului se reflecta direct in tariful de transport si distributie aplicat de RADET. In aceste conditii a fost necesar sa se reactualizeze si tarifele de transport si distributie practicate de RADET.Propunerile de majorare a tarifului de transport si distributie au fost avizate de Autoritiatiea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitai Publice", se arata in raspunsul Primariei Capitalei.