Primaria Capitalei a modernizat sistemul de iluminat public de pe Bulevardul Iuliu Maniu, costurile investitiei ridicandu-se la 7 milioane de lei plus TVA. Reteaua era veche de peste 40 de ani, cetatenii sesizand mereu avarii, iar stalpii erau pusi la distnta mare unul de altul, fiind zone in bezna. Acum, toate cablurile de pe stalpi au fost mutate in subteran, s-au pus stalpi de iluminat noi pe langa cei existenti, iar becurile clasice au fost inlocuite cu un sistem tip led.

Bd. Iuliu Maniu - dupaFoto: Hotnews

Mai exact, pe mijlocul blevardului au fost montati 271 de stalpi noi, cu led-uri, care vor asigura iluminatul public. Stalpii de pe marginea bulevardului vor fi pastrati si folositi doar de RATB. Cablurile de alimentare electrica de pe acesti stalpi au fost mutati in subteran.

Bd. Iuliu Maniu - inainte

Bd. Iuliu Maniu - inainte

Foto: Hotnews

"Inainte de modernizare, cei 450 de stalpi existenti sustineau echipamentele RATB dar si sistemele de iluminat. Dupa modernizarea sistemelor de iluminat, s-au montat (pe mijlocul arterei) 271 de stalpi noi, exclusiv pentru sistemul de iluminat public, stalpii vechi ramanand sa sustina numai echipamentele RATB. Concomitent cu punerea in functiune a noului sistem de iluminat se va trece la dezafectarea elementelor vechi, aferente stalpilor de pe lateralele aliniamentului stradal", au explicat reprezentantii municipalitatii pentru HotNews.ro.

Desi numarul de stalpi a crescut, datorita sistemului led, se realizeaza o economie de curent electric de circa 20%, sustin reprezentantii municipalitatii.

Lucrarile au fost executate prin Luxten Lighting Company, firma desemnata de municipalitate sa opereze sitemul de iluminat public, si au costat 7 milioane de lei plus TVA, bani platiti de la bugetul local. Lucrarile au inceput in urma cu doua luni si noul sistem de iluminat va fi pornit in miercuri seara.

Primaria Capitalei spune ca a facut aceasta investitie deoarece reteaua era foarte veche si existau foarte multe reclamatii de la cetateni.

"Bulevardul Iuliu Maniu este una dintre arterele importante ale Capitalei, mai ales pentru ca reprezinta conexiunea cu autostrada Bucuresti - Pitesti. Sistemul de iluminat al acestui bulevard, care apartinea SC Enel Distributie Muntenia SA, avea o vechime de peste 40 de ani, fiind intr-o stare tehnica foarte proasta, ceea ce ceea ce genera. In consecinta, a existat un numar mare de sesizari privind disfunctionalitati ale sistemului de iluminat public pe acest bulevard", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Primaria Capitalei intentioneaza sa instaleze un sistem de ilminat cu tehnologie LED si pe alte artere din Capitala: Calea Victoriei, Bd. Dacia (Piata Romana - Calea Victoriei), Splaiul Independentei, Dorobanti (Dacia - Stefan cel Mare), Bulevardul Unirii, Parc Unirii, Lascar Catargiu, Magheru, Balcescu, Bratianu.

In ultimii ani, tot mai multe strazi din Bucuresti raman noaptea in bezna din cauza ca reteaua de iluminat public este foarte veche si nu au mai fost facute lucrari de modernizare. Pe de o parte, aceste lucrari trebuie facute de Luxten, firma desemnata de Primaria Capitalei sa opereze sistemul de iluminat public din Bucuresti. Pe de alta parte, nici Primaria Capitalei nu a dat partea ei de bani pentru investitii, asigurand in ultimii ani doar 30% din necesar.

In plus, sistemul de iluminat public din Bucuresti are mai multi proprietari: becurile apartin Primariei Capitalei, stalpii apartin Primariei si ENEL, la fel si reteaua. "In total, in Capitala sunt circa 120.000 de puncte luminoase. Dintre acestea 115.195 sunt gestionate de Primaria Capitalei prin Luxten. Stalpii de iluminat nu ne apartin insa in integralitate. Din cei 92.017 de stalpi, 47% apartin ENEL , 41% apartin municipalitatii, 11% RATB (regie in subordinea Primariei Capitalei) si 1% Romtelecom. In ceea ce priveste reteaua subterana din cei 3.766 km de cabluri, 67% apartin ENEL, iar restul municipalitatii", se arata intr-un raspunsul trimis de municipalitate catre HotNews.ro.

Municipalitatea se plange ca Enel nu a facut toate investitiile asumate in contractul de privatizare. Mai mult, reprezentantii Primariei au cerut Enel sa le transfere partea de retea pe care o au in proprietate, insa societatea comerciala cere 25 milioane de euro, desi pentru modernizarea retelei sunt necesare investitii de 100 milioane de euro.