Razboiul din Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru formarea unei noi majoritati continua. Primarul general al Capitalei a convocat miercuri o noua sedinta ordinara de Consiliu General, insa aceasta nu s-a tinut din lipsa de cvorum, consilierii PNL-PDL si o parte din PPDD lipsind de la sedinta. Deocamdata Prefectura nu s-a pronuntat asupra legalitatii ultimei sedinte de consiliu general, care a avut loc pe 23 iulie, si in care PNL-PDL au format o noua majoritate. Primarul Sorin Oprescu a declarat ca haosul din Consiliul General perturba activitatea primariei si daca nu se va rezolva situatia, edilul isi va aproba singur proiectele prin dispozitie de primar.

Sedinta Consiliul General 23 iulie 2014Foto: Hotnews

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, prezent la sedinta convocata miercuri, a declarat ca inca nu a primit documentele necesare pentru a se pronunta asupra legalitatii sedintei ordinare de miercurea trecuta. Petrovan a cerut societatii civile sa se trezeasca si a citit articolul din legea administratiei locale care prevede ca populatia poate dizolva Consiliul General daca se strang 25% din randul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale orasului.

Primarul Sorin Oprescu a declarat ca daca aceasta situatie va continua va fi perturbata buna functionare a orasului.

"Preocuparea mea este ca orice vot exprimat in Consiliul General sa fie valid, in deplina legitimitate. Nu pot sa ma joc si sa risc sa existe hotarari de Consiliu General care sa fie contestate, suspendate si/sau anulate ulterior votului din CGMB, pentru ca asta ar perturba legalitatea desfasurarii activitatii executive. Stiti bine ca ma refer la investitii cu fonduri locale sau europene, functionarea serviciilor publice ale orasului si tot ce tine de activitatile curente, care necesita votul legal al alesilor bucurestenilor. Ca si in data de 23 iulie si astazi avem aceeasi situatie confuza asupra legitimitatii consilierilor generali. Am sperat cu toata buna-credinta ca in acest interval de timp, de o saptamana, partidele politice sa ia atitudine pentru a clarifica aceasta stare confuza. NU s-a intamplat acest lucru", a explicat Oprescu.

Acesta spune ca va cere institutiilor abilitate sa clarifice situatia.

"Trebuie clarificata aceasta situatie, prin lege, pentru a combate si interzice traseismul politic dupa derularea procesului electoral, pana la urmatoarele alegeri. De aceea, mi-am propus sa consult Autoritatea Electorala Permanenta, specialistii in justitie, Avocatul Poporului si eventual Curtea Constitutionala pentru clarificarea acestor situatii ambigue, care sunt contrare votului cetatenilor, la data care a avut loc, in cazul de fata, iunie 2012. Desi actuala lege nu prevede, poate in situatii de acest gen, trebuie sa apara noi reglementari, care sa respecte intru-totul principiul democratiei si vointa votului popular", a declarat primarul Sorin Oprescu.

Reamintim ca saptamana trecuta, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a revocat sedinta ordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) convocata de acesta, cu doar cateva minute inainte de ora la care era programata sa inceapa. Aceasta sedinta era vitala pentru consolidarea unei majoritati in CGMB, majoritatea nou formata de PNL-PDL-PPDD in sedintele de indata care au avut loc in lunile mai-iunie-iulie fiind una fragila. Consilierii PDL-PNL - PPDD au tinut sedinta cu toate ca primarul a incercat sa o revoce, acestia sustinand ca Legea administratiei locale nu prevede revocarea sedintei ordinare.

Reamintim ca unii dintre consilierii PNL-PDL cu care cele doua partide au realizat majoritatea au fost validati in functie in sedinte de indata, iar o parte dintre hotarari au fost atacate de Prefectura. Astfel, miercurea trecuta, consilierii PNL-PDL - PPDD au tinut sedinta de consiliu si si-au consolidat majoritatea validandu-si in functie toti consilieri si numind noi viceprimari: Richard Vicentiu Ghita si Lucian Iliescu.

Printre proiectele aprobate miercurea trecuta se mai numara:

- alocarea sumei de 1,2 milioane lei pentru restaurarea bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie si locas voievodal al domnitorului Constantin Brancoveanu.

- s-a aprobat Strategia de dezvoltare si functionare a serviciului public de salubrizare - activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare in Municipiul Bucuresti

- studiul de oportunitate pentru transformarea RADET din regie in societate comerciala in vederea fuziunii cu ELCEN Bucuresti. Interesant este ca in urma cu doar doua saptamani, mjoritatea PDL-PNL a refuzat sa aprobe acest studiu pe motiv ca nu este bine facut, ca nu se precizeaza valoarea investitiilor care trebuie facute, cum va evolua pretul gigacaloriei si daca subventia platita de municipalitate se mentine la acelasi nivel.

- demararea unei licitatii pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradala in sectorul 5 al Capitalei.

Proiectele prin care se declansau exproprierile pentru largirea str. Fabrica de Glucoz, drumul expres spre autostrada Bucuresti-Pitesti si Penetratia Bulevardul Timisoara NU au fost adoptate deoarece era nevoie de votul a doua treimi dintre alesii locali, PNL-PDL-PPDD avand doar majoritate simpla - 28 dintre cei 55 de consilieri.

Ramane de vazut daca sedinta de miercurea trecuta respecta prevederile legale si daca Prefectura va ataca din nou in instanta hotararile aprobate.