Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat miercuri ca bugetul Primariei Capitalei va fi rectificat in minus cu circa 500 milioane de lei din cauza unei greseli facute de Ministerul de Finante in estimarea cotelor defalcate din TVA si impozitul pe venit ce urmau a fi redistribuite municipalitatii.

Sorin OprescuFoto: HotNews / DP

Bugetul estimat pentru 2014 la inceputul anului a fost de circa 4 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca rectificarea negativa anuntata este mai mare de 10% din acest buget. Ramane de vazut ce cheltuieli vor fi taiate pentru a sustine taierea substantiala din bugetul Bucurestiului.

Mai exact, Oprescu spune ca Ministerul de Finante a estimat la inceputul anului ca din cotele defalcate din TVA si impozitul pe venit incasate ar reveni Primariei Capitalei circa 280 milioane lei pe luna, iar pana in prezent municipalitatea a primit doar 120-170 milioane lei lunar.

BUgetul de functionare a Primariei Capitalei pentru anul 2014 a fost estimat la circa 1 miliard de lei din cele 4 miliarde, cat era estimat bugetul general. Din acesti bani, potrivit primarului Oprescu, pana acum s-a cheltuit circa jumatate, pentru semestrul doi al anului ramanand circa 650 milioane lei. Daca din acesti bani vor fi scazute cele 500 milioane, ar mai ramane disponibili circa 150 milioane. Edilul spune ca din acesti bani nu se poate asigura functionarea orasului si ar putea fi afectatate serviciipe publice - iluminat stradal, apa si cana, deratizare - si investitiile.

Oprescu a declarat ca subventiile la RATB si RADET nu vor fi afectate si ca nu va creste pretul platit de populatie pentru caldura si transportul in comun.

Sorin Oprescu sustine ca nu intelege de ce Ministerul de Finante i-a comunicat ca sumele din cotele defalcate au scazut in conditiile in care Guvernul a anuntat o crestere economica si o mai buna colectare a taxelor. "Habar nu am de ce ne-au spus asta. Citesc si eu presa, vad ce se spune, si toata lumea anunta crestere economica", a declarat edilul.