Peste 300 de persoane au participat sambata, incepand cu ora 11.00, la marsul "Oras pentru oameni", care a avut loc intre Piata Universitatii si Piata Victoriei. Persoane in scaun cu rotile, mame cu copii in carucior, biciclisti si pietoni au cerut autoritatilor sa faca orasul mai accesibil pentru oameni. Persoanele cu dizabilitati au cerut ca autoritatile sa le asigure accesul in statiile si in mijloacele de trasport public si sa gandeasca infrastructura si petru ei. Pietonii au cerut ca trotuarele sa fie eliberate de masini, iar biciclistii - piste pentru biciclete. Participantii au strigat: "Oprescu nu uita, capitala nu-i a ta!", "Ignoranta voastra, condamnarea noastra!".

Foto:

"Este foarte dificil sa mergi cu copilul in carut prin oras. Eu locuiesc in Drumul Taberei, iar drumurile din jurul blocului, pe unde merg spre parculet sa ne plimbam, sunt pline de gropi. Se lucreaza pentru metrou si au lasat pamantul in drum. Pe langa asta, bordurile sunt foarte inalte, pantele special amenajate pentru rotile sunt inaccesibile, ori sunt foarte inalte, ori parcheaza masini pe locurile respective. Speram ca adunandu-ne mai multi, iesind in strada, autoritatile sa ne vada si sa inceapa o schimbare. Sa nu mai gasim masinile parcate pe trotuar si sa lucreze la partea de borduri, sa ne vada, sa ne simta si sa ne ajute", a spus Luana, 33 ani, o tanara mamica participanta la protest.

La mars a participat si Angela Filote, sefa reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, care a declarat ca in ceea ce priveste accesibilitatea pietonilor, in Bucuresti, mai sunt foarte multe lucruri de facut, iar cu o singura floare nu se face primavara, desi orasul nostru a inregistrat progrese in acest sens. "Trebuie facute multe alte lucruri pentru ca persoanele cu dizabilitati sa aiba drepturi egale cu ceilalti cetateni", a spus aceasta.

Angela Filote a mai spus ca Bucurestiul nu este singurul oras in aceasta situatie si ca astfel de probleme sunt intalnite si in alte metropole europene. A dat exemplu Bruxelles-ului unde persoanele cu dizabilitati nu au acces in toate statiile mijloacelor de transport in comun. In compensare insa, autoritatile din Bruxelles au realizat un program care le indica persoanelor cu dizabilitati trasee pe unde exista dotarile necesare. In plus, exista si consilieri de mobilitate care insotesc persoanele cu dizabilitati atunci cand ies pentru prima oara in spatiul public pentru a-i invata cum sa se descurce mai bine.

Printre participanti s-a mai numarat si ambasaorul Cehiei, Jiri SITLER, care a spus ca a venit sa-i sustina pe cetateni deoarece anul trecut, cu ocazia festivalului filmului ceh, a avut ocazia sa participe la un mars prin Bucureti in scaun cu rotile si a vazut cat de greu este sa te deplasezi in astfel de conditii.

Acest mars al pietonilor vine dupa ce, la inceputul acestei luni, a fost facut public Raportul Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, raport in care este prezentata si situatia grava din Romania.

"Comisarul este preocupat de numeroasele obstacole in calea unei vieti independente cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati, inclusiv accesibilitatea redusa la mediul construit si la principalele servicii deschise sau furnizate publicului. De asemenea, persoanele cu dizabilitati din Romania continua sa fie afectate de o rata excesiv de ridicata a somajului si sa se confrunte cu dificultati serioase in accesul pe piata muncii in conditii de egalitate cu celelalte persoane. Se solicita in mod ferm autoritatilor sa imbunatateasca nivelul general de accesibilitate a mediului si a serviciilor si sa modifice legislatia si practicile existente astfel incat sa asigure accesul efectiv al persoanelor cu dizabilitati la piata muncii", se arata in raport.

Organizatorii si sustinatorii marsului, asociatiile ActiveWatch, OPTAR si ONPHR, au transmis scrisori deschise tuturor primariilor de Sector si Primariei Generale, precum si Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministrului Delegat pentru Dialog Social si Relatia cu Societatea Civila cu privire la principale revendicari ale marsului. In cadrul acestor scrisori a fost lansata invitatia catre toate institutiile de mai sus de a participa la o intalnire, pe 30 iulie, pentru a discuta solutii pe termen scurt si mediu pentru problemele identificate.