Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) arata, intr-un comunicat de presa difuzat sambata, ca autoritatile tergiverseaza de un an si jumatate materializarea deciziei irevocabile a instantelor judecatoresti care prevede demontarea cladirii Cathedral Plaza, construita in apropierea Catedralei mitropolitane "Sfantul Iosif" si ii cere, din nou, presedintelui Traian Basescu sa intervina in acest caz.

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

"Cathedral Plaza sta in picioare, desi exista decizie irevocabila de demontare. (...) Se implinesc 5 ani de la marsul fara precedent din 12 iulie 2009, la care au participat, conform datelor furnizate de Jandarmerie, peste 6.000 de persoane. In acea zi, bisericile romano-catolice din Arhidieceza de Bucuresti au fost inchise, ca semn de protest fata de indiferenta autoritatilor Statului si fata de comportamentul incalificabil al acestora vizavi de apetitul mafiei imobiliare de a pune in pericol Catedrala mitropolitana "Sfantul Iosif", monument istoric de importanta nationala si universala, centru de comuniune al catolicilor din Romania. De un an si jumatate exista decizie irevocabila de demontare a cladirii Cathedral Plaza, iar atitudinea reprezentantilor statului roman nu s-a schimbat cu nimic", se arata in comunicatul de presa al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curtii de Apel Ploiesti, sentinta civila nr. 2520/28.06.2012 a Tribunalului Dambovita a fost confirmata ca irevocabila, astfel incat "construirea fara autorizatie valabila" indreptateste la demolare si corespunde unui interes public, iar edificarea imobilului de birouri in imediata vecinatate a celor doua monumente istorice de valoare nationala si universala - Catedrala Sf. Iosif si Palatul Mitropolitan - afecteaza protectia acestor lacasuri de cult.

"Cladirea ilegala este inca in picioare, iar decizia de desfiintare nu a fost pusa inca in aplicare de catre autoritatile in drept. (...) In acest moment facem inca o data apel la Presedintele Romaniei, garantul statului de drept, ca sa intervina pentru aplicarea legii. Interventia sa este cu atat mai necesara, cu cat Primarul General al Capitalei face demersuri contrare aplicarii legii, tergiversand materializarea deciziei irevocabile a instantelor judecatoresti. In acest fel, presedintele ar putea sa dea macar acum un raspuns faptic la scrisoarea primita din partea ARCB in ziua debutului celui de-al doilea mandat al sau in fruntea tarii, scrisoare ramasa fara raspuns, la fel ca si celelalte 19 ce i-au fost adresate in toti acesti ani", arata IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, in comunicat.