Primaria Capitalei a sesizat organele de ancheta in cazul demolarii casei de pe str. Semilunei nr. 1, potrivit unui raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Cladirea avea peste 100 de ani vechime si a fost demolata weekend-ul trecut fara sa existe autorizatie de demolare. Daca va fi gasit vinovat, proprietarul care a demolat risca o amenda sau inchisoare de la 3 luni la un an.

Semilunei 1 inainte de demolareFoto: Hotnews

"Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Control a Directiei de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, a efectuat verificari pe teren in data de 10.07.2014, la imobilul din str. Semilunei nr. 1. Pentru acest imobil institutia noastra a emis Autorizatia de Construire nr. 183/1226399/02.04.2014 prin care s-a aprobat executarea lucrarilor de construire pentru "consolidarea, supraetajarea si reamenajarea constructiei de locuit Sp+P existenta", care va avea in final regim de inaltime Sp+P+1Ep. Avand in vedere ca prevederile autorizatiei de construire mai sus mentionata nu se respecta, incalcandu-se astfel prevederile Legii nr.50/1991, reprezentantii institutiei noastre au sesizat organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2. Aceasta fapta constituie infractiune si este sanctionata cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentantii municipalitatii spun ca nu au competente sa opreasca lucrarile, sesizarea Parchetului fiind singura masura pe care o pot lua.

O cladire de peste 100 de ani de pe str. Semilunei nr 1, zona Armeneasca din Bucuresti, a fost demolata weekendul trecut. Aceasta actiune se inscrie in moda demolarilor de weekend, prezenta in Bucuresti in ultimii ani deoarece se cunoaste foarte bine ca autoritatile nu prea intervin sambata si duminica, iar pana luni casa este pusa la pamant.

In prezent, din casa de pe str. Semilunei nr. 1 nu a mai ramas nimic, iar in paralel s-a turnat fundatia pentru noua cladire. Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, proprietarul Marin Ignatiu Iuhasz are autorizatie doar pentru consolidarea si inaltarea cu un etaj a cladirii demolate. Aceasta autorizatie a fost emisa de Primaria Capitalei pe 2 aprilie 2014.

Cladirea demolata a fost construita in a doua jumatate a XIX-lea, iar planul Bucurestiului de la 1911 il indica pe G. Tocilescu proprietar al acesteia. Aceasta nu era monument istoric, dar se afla in zona protejata Armeneasca.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca pentru ca astfel de abuzuri sa nu se mai produca, Ministerul Dezvoltarii trebuie sa impuna prin lege Inspectoratului de Stat in Constructii si Politiei Locale sa intervina de urgenta atunci cand cetatenii sesizeaza ca se demoleaza sau se construieste ilegal o cladire si sa opreasca imediat lucrarea, inclusiv in weekend. Acesta mai spune ca Ministerul trebuie sa infiinteze si un Monitor Oficial al Constructiilor, unde sa fie publicate toate autorizatiile de construire/demolare emise de autoritatile locale, iar procurorii care judeca dosarele privind infractiuni in constructii sa fie specializati in urbanism.

Nicusor Dan spune ca din cauza unor necorelari legislative, in prezent, Politia locala si Inspectoratul de Stat in Constructii nu opresc imediat lucrarile, chiar daca se constata ca se lucreaza ilegal, iar de multe ori, in weekend, nu vine nimeni sa vada ce se intampla la santier. Ca si in cazul din Semilunei 1, pana luni, casa este deja pusa la pamant.

"Pe chestiunea interventiei de urgenta exista teoretic mai multe institutii care pot interveni. Exista mai intai niste niveluri elementare pe care Politia Locala, chiar niste oameni de la ordine publica, pot sa intervina. In primul rand exista un Ordin al Ministerului Dezvoltarii care spune ca orice lucrare fara panou trebuie oprita. Ordinul nu spune cine opreste, deci ar trebui sa existe niste norme metodologice la Legea 155 a Politiei Locale care sa spuna ca orice politist local care vede un santier fara panou poate opri pe loc lucrarea. In al doilea rand exista o prevedere in normele metodologice la Legea constructiilor care spune ca directorul de santier trebuie sa aiba pe santier autorizatia de construire si toata documentatia. Oricarui politist local care este in control si cere aceste documente, trebuie sa i se prezinte. Daca nu, opreste lucrarea. Lucrul acesta trebuie prevazut explicit in niste norme metodologice la Legea Politiei locale. Cine constata daca lucrarile se desfasoara conform cu autorizatia sau nu? Aici este o chestiune care poate sa fie subtila, dar este absurd ca in cazul in care tu ai mai multe institutii cu atributii in acest domeniu - Inspectoratul de Stat in Constructii, Politia Locala, Directia pentru Cultura si Ministerul Culturii in cazul zonelor protejate - sa nu ai un ofiter de serviciu care sa lucreze in weekend, iar atunci cand cetatenii dau un telefon si sesizeaza o demolare ilegala sau o alta infractiune, sa vada daca lucrurile stau asa sau nu. Aceasta este o chestiune care trebuie prevazuta explicit in lege si trebuie functionalizate in special Inspectoratele de Stat in Constructii pentru ca ele sunt cele care au pregatirea de specialitate", explica Nicusor Dan.

In plus, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul cere Inspectoratului de Stat in Constructii, Politiei Locale si directiilor de control din primarii sa urmareasca dosarele pe care le inainteaza Parchetului in cazul ilegalitatilor in constructii.

"Sunt in presa sute de cazuri ilegale unde ISC a comunicat ca dosarele au fost trimise la Parchet, dar nimeni nu a fost condamnat nicioadata si nu se stie ce s-a intamplat cu ele. Atunci, cand tu esti Ministrul Dezvoltarii trebuie sa ai o discutie cu un responsabil al Parchetului si sa vezi ce se intampla cu aceste dosare. Daca tu ca ministru esti o persoana responsabila, poti sa ceri Parchetului General sa specializeze niste oameni care sa se ocupe de acest tip de infractiuni. Asa cum functioneaza Parchetul astazi, este evident ca Procurorii nu au competenta sa se ocupe de astfel de dosare", a mai declarat Nicusor Dan.

Casa din Str. Semilunei nr. 1 inainte de demolare. Foto: Florin Balteanu;

Demolarea Casei din Str. Semilunei nr. 1. Foto: Florin Balteanu;

Demolarea Casei din Str. Semilunei nr. 1. Foto: Florin Balteanu;

Demolarea Casei din Str. Semilunei nr. 1. Foto: Florin Balteanu;

Panou de santier str. Semilunei nr. 1.Foto: Florin Balteanu