Primaria Capitalei continua eutanasierea maidanezilor, iar politistii locali ii vor insoti in teren pe hingheri pentru ca acestia sa nu fie atacati de iubitorii de caini, se arata intr-un comunicat emis de municipalitate. Pe 24 iunie 2014 Sorin Oprescu a declarat ca a oprit eutanasierea cainilor dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a suspendat normele de aplicare a legii care permitea omorarea maidanezilor.

Maidanezi in CapitalaFoto: Agerpres

Ca urmare a incidentelor petrecute in ultimele zile, cand hingherii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor s-au incaierat cu mai multi iubitori de caini, primarul general, Sorin Oprescu, a convocat miercuri, la sediul Primariei Bucuresti, o sedinta la care au participat prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, responsabili ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Jandarmeriei si coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Razvan Bancescu, pentru a stabili ce masuri trebuie luate.

In urma sedintei s-a stabilit ca programul de eutanasiere a cainilor fara stapan sa mearga mai departe.

"In urma intalnirii, s-au stabilit masurile urgente care se impun pentru ca programul privind gestionarea cainilor fara stapan in Municipiul Bucuresti sa continue, in bune conditii. De comun acord, cei prezenti au concluzionat ca, desi normele metodologice sunt suspendate, temeiul legii exista, ceea ce inseamna ca programul de gestionare a cainilor fara stapan se poate derula fara probleme", se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei.

"Va invit la actiune solidara, in spiritul legii. Sa gasim impreuna modalitatea de a functiona corect. Va rog sa ne asistati, sa ne ajutati sa nu se mai intample asemenea conflicte, sa asigurati ordinea si linistea publica, astfel incat echipele de prinzatori sa-si poata face datoria, fara teama de a fi agresate de asa-zisii iubitori de animale. Democratia nu inseamna dezordine publica", a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

"Toate actiunile sa fie inregistrate. Toti hingherii agresati sa depuna plangeri penale, iar organele de ancheta sa-si faca datoria in ritm rapid. Trebuie reactionat astfel incat oamenii sa fie protejati", a declarat prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 20 iunie 2014 normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecinta, nu mai exista un cadrul legal pentru reglementarea capturarii si uciderii cainilor fara stapan, potrivit Vier Pfoten.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.

"Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar si independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu functioneaza. Suntem astfel si mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare rationala, si nu emotionala, a situatiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinta lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini", a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.

Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini. Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar eutanasierea cainilor a inceput in lunile ce au urmat.

VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici", explica Gabriel Paun. "Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi", explica acesta.

VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost initial ignorata si apoi respinsa, spun reprezentantii fundatiei. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.

"VIER PFOTEN crede intr-o solutie strategica pe termen lung de gestionare a problemei cainilor fara stapan in Romania si in alte tari europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comuna la nivel european, implementata prin planuri de actiune la nivel national de catre municipalitati, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o intelegere comuna a relatiei dintre oameni si animale", sustin reprezentantii fundatiei.

Primaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in prezent circa 25.000 de caini dintre care peste 10.000 au fost eutanasiati, a declarat Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din cadrul Primariei Capitalei. Acesta spune ca numarul persoanelor muscate de caine in Bucuresti a scazut cu 75%. Eutanasierea cainilor din Capitala a inceput la inceputul anului 2014.