Primaria sectorului 3 a inaugurat in acest weekend prima bucata din bulevardul Unirii, zona aflata intre Piata Alba Iulia si str. Traian, pe partea dreapta cum privesti spre Piata Unirii, dupa ce trotuarele de aici au fost reconfigurate si reamenajate. Mai exact, o banda de spatiu verde a fost desfiintata pentru a se amenaja doua randuri de parcare, iar trotuarul a fost reconfigurat si placat cu piatra. In locul arborilor taiati s-au plantat pui de platani, iar de-a lungul bulevardului au fost puse pergole multicolore, jardiniere cu plante, banci si cosuri de gunoi. De la inceputul anului cand au inceput lucrarile, proiectul a starnit numeroase controverse din cauza benzii de spatiu verde desfiintate, dar si a pergolelor colorate.

Bd. Unirii 12Foto: Hotnews

Primarul Robert Negoita a inaugurat sambata „Piata Regiunilor”, un spatiu public nou creat pe bd. Unirii, intre Piata Alba Iulia si str. Traian. Totodata, trotuarul aflat intre cele doua strazi, pe partea dreapta cum privesti spre Piata Unirii, a fost reconfigurat si reamenajat. Cu ocazia inaugurarii lucrarii a avut loc evenimentul Arte in Strada, in cadrul caruia s-au desfasurat mai multe spectacole de teatru, dans, acrobatii.

Primaria sectorului 3 are in plan reamenajarea bd. Unirii pana la Piata Unirii, in prezent diferite tronsoane aflandu-se in executie.

„Bulevardul Unirii este foarte important nu doar pentru Sectorul 3, ci pentru tot Bucurestiul si pentru toata Romania. Vreau ca acest bulevard sa devina un simbol, unul dintre locurile preferate ale bucurestenilor. Vreau sa multumesc, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, primarului general Sorin Oprescu, care ne-a dat voie sa ne ocupam de reamenajarea bulevardului Unirii. Vreau, deopotriva, sa multumesc atat arhitectului-sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, care a venit de fiecare data cu mine pentru a gasi cele mai bune solutii pentru acest bulevard, cat si consilierilor din Sectorul 3, care ne-au sprijinit in realizarea acestui proiect. Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc locuitorilor din zona care ne-au suportat cu santierul in ultimele luni”, a declarat Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3.

Interesant este ca in urma cu cateva luni, primarul Sorin Oprescu a declarat ca Robert Negoita a amenajat bd. Unirii fara acordul Primariei Capitalei si ca a fost amendat pentru asta.

"Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3(n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi", a declarat primarul general Sorin Oprescu in luna martie a acestui an.

Lucrarile de reamenajare a trotuarelor de pe bd. Unirii au inceput la inceputul acestui an si au starnit numeroase controverse din cauza desfiintarii unei fasii de spatiu verde.

Mihai Voicu, consilier general, a sesizat in mod public, in luna martie, ceea ce se intampla in aceasta zona.

"Vreau sa fac o sesizare catre domnul primar general, catre Comisia de mediu, pentru un lucru petrecut pe B-dul Unirii, bulevard care este al nostru, pentru o reamenajarea unei parcari pe spatiul verde. Acolo, acum patru ani s-a facut o amenajare de parcare, s-a pavat cu pavele, s-a aranjat, arata foarte bine. In luna noiembrie, au venit cei de la Primaria Sectorului 3 si in acea garda de spatiu verde care era intre carosabil si trotuare, pe o lungime de o suta cincizeci de metri, a scos toti arborii din pamant cu niste masini din astea de scos din pamant cu radacini cu tot, i-au mutat, si au facut acum parcarea, iar in locul trotuarului au pus niste pamant si peste pamantul negru s-a pus o placa de plastic care imita pietrisul acesta de rau. Eu ma intreb acum, am vorbit cu cei de acolo si mi-au zis ca au avut aprobare de la primaria Capitalei. Eu cred ca acolo s-au taiat cel putin doua sute de copaci, dar ma gandesc si la cei care au fost plantati acum in noua parcare intre masini. Ei practic au tulpina imbracata in beton, peste beton au pus ceva pamant ca sa arate cat de cat bine si peste au pus o placa de plastic, deci se vor usca", a declarat Mihai Voicu.

Acesta spune ca lucrarea de reamenajare a bulevardului costa 2,7 milioane de euro si ca se face risipa de bani fiind puse 28 de banci la un singur bloc.

Si cativa cetateni din zona s-au aratat nemultumiti de lucrari.

"Locuiesc in zona afectata si va pot spune ca din copacii care abia inflorisera nu a mai ramas nimic, toate crengile tinere fiind taiate. Stiu ca nu se procedeaza asa. Aceasta este o incalcare flagranta a legii. Muncitorii mi-au spus ca stiu ca nu procedeaza corect, dar asa au ordin de la Primarie. Dezastrul toaletarii este completat de lucrarile de reamenajare ale bulevardului care distrug in totalitate spatiul verde. Suntem expusi poluarii si prafului. Arborii aceia faceau umbra si curatau aerul de praf", spunea Andrei, un cetatean din zona, in luna martie.

"Va place ce a iesit? Au betonat tot doar ca sa puna cat mai multe borduri si banci ", declara un alt riveran.

Duminica, cativa cetateni care se plimbau pe fasia de bulevard proaspat amenajata s-au aratat incantati de felul cum arata trotuarele.

"Mie imi place cum arata acum, este mai frumos. Era nevoie de locurile de parcare si chiar daca s-au taiat arbori, s-au plantat altii in loc", a declarat Florin, 22 ani.

"Arata foarte frumos, acum il vad prima data. Stiu cum arata inainte, era mai urat", spune si doamna Alexandrina, 80 de ani.