Noul Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei ar putea fi gata pana la sfarsitul anului, cand expira actualul PUG, insa el nu va putea fi aprobat deoarece procedura de consultare a populatiei si procesul de avizare necesita mai mult timp, a declarat Constantin Enache, unul dintre arhitectii care lucreaza la elaborarea acestei documentatii.

"Primul Plan Urbanistic General, aprobat in anul 2000, are termen de valabilitate de 10 ani. In 2010, cand a expirat PUG-ul, nu am fost pregatiti in a intocmi cu rapiditate noul PUG si a fost nevoie ca acesta sa fie prelungit succesiv, acum aflandu-se in a doua perioada de prelungire. La sfarsitul anului 2014 va iesi din nou din valabilitate. Elaborarea noului PUG a inceput abia la inceputul acestui an. Acest PUG nu va putea fi finalizat pana la sfarsitul anului 2014. Din punct de vedere fizic el va exista la sfarsitul anului insa procedura de avizare va fi ceva mai lunga. Procedurile obligatorii de dezbatere necesita mai mult timp", a declarat Constantin Enache miercuri la o dezbatere organizata de Asociatia Firmelor Spaniole din România (ASEMER).

Constantin Enache spune ca una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat proiectantii la elaborarea PUG-ului este decizia daca se vor introduce in noul PUG documentatiile de urbanism expirate. Aceasta decizie inca nu a fost luata, potrivit acestuia.

Miguel Anghel Toledano, reprezentant al firmei spaniole Arnaiz Arquitectos, partener la elaborarea noului PUG, a declarat ca un termen realista ar fi de 2-3 ani. "Prin dimensiunea contractuala sunt de acord cu domnul Enache, dar cred ca se va intarzia 2-3 ani pana sa intre in vigoare si cred ca este bine fiindca trebuie sa se faca cu calm si sa se rezolve toate problemele", a explicat acesta.

Daca noul Plan Urbanistic General nu va fi gata pana la sfarsitul anului, actualul PUG ar putea fi prelungit. Planul Urbanistic General stabileste ce se poate construi pe fiecare teren in parte.