Un parculet cu locuri de joaca pentru copii, din sectorul 2 al Capitalei, de pe Aleea Luncsoara nr. 2B, a fost ras de pe fata pamantului pentru a face loc unui bloc de zece etaje. Terenul, practic un spatiu verde dintre blocuri amenajat de Primaria sectorului 2 ca parc, a fost retrocedat, iar proprietarul a obtinut de la aceeasi institutie, in 2013, autorizatie de construire pentru ridicarea unui bloc cu subsol, parter si 10 etaje. Vecinii din zona sunt nemultumiti de faptul ca au ramas fara singurul spatiu verde din zona si sustin ca noua constructie le va lua lumina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lucrarile la blocul de zece etaje de pe strada Luncsoara, langa Scoala 307, au inceput in urma cu saptamani si se se realizeaza in baza unei autorizatii emise de Primaria sectorului 2 in august 2013. Beneficiarii autorizatiei de construire sunt Chiriac Mihai si Dicu Edward.

Inainte de inceperea lucrarilor, pe terenul de circa 1000 mp se afla un parculet cu locuri de joaca pentru copii si o parcare de resedinta pentru cetatenii care locuiesc in zona.

"Pe jumatate din acest teren se afla un parculet amenajat de Primaria sectorului 2 cu locuri de joaca pentru copii, bancute si un o masa de ping-pong. Pe cealalta jumatate erau parcari. Pe noi ne deranjeaza faptul ca acest bloc se construieste pe singurul spatiu verde ramas in zona. Zeci de copii nu mai au unde sa se joace. Dimineata era plin parcul de carucioare cu copii. In plus, noua constructie va adaposti circa 70 de apartamente care vor aduce cel putin 70 de masini, daca punem o masina pe apartament, iar noi ne chinuim si asa cu locurile de parcare in zona fiind deficit de asa ceva. Plus ca blocul nou se ridica la 2-3 metri de un bloc deja construit, iar cei de acolo nu vor mai avea lumina in casa si intimitate", a declarat pentru HotNews.ro Irina Groza, unul dintre vecinii afectati.

In plus, oamenii sunt nemultumiti de faptul ca parcarea a fost desfiintata, desi locuitorii din zona aveau platit la ADP sector 2 parcarea pe tot anul, iar leaganele din parca abia au fost inlocuite inainte de distrugerea parcului.

O alta nemultumire a vecinilor este ca pe santier se lucreaza si noaptea, iar oamenii nu se pot odihni. "Am chemat Politia, a venit, i-a amendat cu cate 100 de lei, insa au continuat", a mai explicat Irina Groza.

Terenul pe care se ridica blocul figureaza ca spatiu verde, potrivit Cadastrului Verde al Municipiului Bucuresti, iar legea interzice construirea spatiilor verzi.

Irina Groza spune ca vecinii afectati au facut numeroase sesizari catre autoritati, ca sa opreasca lucrarile, insa au primit fie raspunsuri de genul "vom cerceta", fie niciun raspuns. In incercarea de a-si salva cartierul, cetatenii si-au facut o pagina de Facebook - Lupta pentru strada ta - unde fac schimb de informatii si incearca sa atraga atentia asupra cazului lor.

In lupta cu autoritatile sunt ajutati de mai multe ONG-uri: Cere Participare, Mai Mult Verde, Rezistenta Urbana, Romania Pozitiva si Salvati Bucurestiul.

In ultimii 10 ani, pe strada Luncsoara s-au construit inca doua constructii noi, un bloc de 7 etaje si unul de 5 etaje, pe spatiul verde dintre blocurile existente. In plus, in spatele scolii 307 este de vanzare un alt teren, probabil si acesta urmand sa fie construit.

Zona Aleea Luncsoara; Foto: Google Maps

Parculetul de pe Aleea Luncsoara inainte de inceperea lucrarilor;Foto: Google Maps

Parculetul de pe Aleea Luncsoara inainte de inceperea lucrarilor;Foto: Google Maps

Parculetul de pe Aleea Luncsoara a fost distrus, iar in locul sau se ridica blocul de zece etaje; Foto: HotNews.ro

Parculetul de pe Aleea Luncsoara a fost distrus, iar in locul sau se ridica blocul de zece etaje; Foto: HotNews.ro

Panoul de santier; Foto: HotNews.ro

Un alt bloc ridicat pe str. Luncsoara, pe spatiul verde dintre blocuri, in urma cu cativa ani; Foto: HotNews.ro