- Intalnirea s-a incheiat
De ce de 4 ani nu s-a implementat niciun proiect din strategia care trebuia sa schimbe Bucurestiul? Mario Kuibus si Adrian Ilie, reprezentantii a doua dintre firmele care au realizat strategia, au discutat online cu cititorii
Luni, 19 mai 2014, 14:57 Actualitate | Administratie Locala
- Intalnirea s-a incheiat
.*.
4070 vizualizari
Întâlniri on-line | #deladistanță

Șoferița care a accidentat mortal două fete în Capitală consumase alcool. Alcoolemie 0,67 g/l în sânge, la trei ore după accident - surse
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Top 10 articole cele mai ...
Ultimele articole din Actualitate | Administratie Locala
Marți, 2 martie 2021
Luni, 1 martie 2021
Duminică, 28 februarie 2021
Vineri, 26 februarie 2021
Vineri, 26 februarie 2021
Vineri, 26 februarie 2021
Va intreb asta pentru ca intr-un articol precedent hotnews unde erau prezentate proiectele, mai multe zone erau in aceasta situatie si anume:
- scuarul de la Izvor (zona verde transformata in amfiteatru);
- "O parte dintre teii uscati si degradati de pe bd Unirii vor fi sacrificati, urmand sa fie inlocuiti cu arbori sanatosi." (Care tei uscati... ca nu prea sunt tei uscati? Si in locul lor se vor planta alti tei sau se va extinde soseaua si betonul?) ;
- sub parcul din spatele Palatului de Justitie si parcul Salii Palatului sunt propuse parcari. Se vor defrisa copacii existenti. O sa creasca platanii, stejarii si teii in ghivece... sau mai lasa un metru se sol sa facem platani-boschet?
2. Referitor la declaratia din acelasi articol hotnews «"In primul rand, acest proiect propune crearea unui oras atractiv si apoi a unuia accesibil la nivel de mobilitate pietonala, a ciclistilor si a transportului in comun, diminuand pe cat posbil un tranzit fara sens in centrul orasului cu masina." « De ce este nevoie de toate aceste parcari in centrul Bucurestiului si cum se potriveste construirea de parcari cu declaratia anterioara?
Articolul hotnews la care fac referinta in intrebarile mele : http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-17262973-ales-strategia-care-trebuia-schimbe-centrul-capitalei-proiecte-genul-garduletul-bordurica-apar-loc.htm
Copacii de pe bd. Unirii sunt cartografiati bucata cu bucata intr-un studiu de peisagistic care l-am facut in cadru PIDU si sunt fotografiati spre a dovedi cele spuse. Deci teii sau alti pomi uscati 100% sau in stare avansata de degradare sunt reali si se pot vedea la fata locului. Vorbim aici doar de un procent minim(2-3%) din totalul copacilor existenti.
Amfiteatrul de la izvor va fi inierbat si spre deosebire de azi suprafata respectiva prin faptul ca are propuse niste mari cuve pentru plantarea de copaci, climatul nou va fi mult imbunatatit dpdv al senzatiei de verde si racoare vara.
La parcul din spatele palatului Justitiei si la cel de la Sala Palatului suprafata de verde se va mari prin eliminarea unor strazi si transformarea lor in zone partial verde. Zona de parcare va avea cca 2,5-3 m de pamant pentru a putea planta si copaci.
A doua intrebare este de ce trebuie masacrat parcul Izvor , care este numit de unii din acesti arhitecti , "maidan cu iarba"? avem prea multe parcuri ?
A treia intrebare este : de ce trebuie interzise masinile in centru ? Este un exces pe spinarea locuitorilor.
2. Unde putem citi strategia PIDU si studiile de prefezabilitate? Fara aceste documente cum ne putem pronunta asupra oportunitatii PUZ-urilor, mai ales ca in zone centrale precum Piata Lahovari, Magheru sau Calea Victoriei se cheltuiesc deja bani publici pentru proiecte de urbanism. De ce sa platim de doua ori?
Din punct de vedere al practicii internationale (Banca Mondiala, BERD, etc.) , faza de urbanism
este subsecventa celei studierii fezabilitatii investitiei. In cadrul acestei etape au fost studiate costurile si beneficiile proiectelor, caracteristicile amplasamentelor, factorii contextuali precum alte proiecte aflate in proximitate, constrangerile reglementarilor urbanistice, impactul asupra mediului s.a.m.d.
PIDU inseamna un portofoliu de investitii care sunt incadrabile in trei mari categorii (conf. Ghidul solicitantului):
A)Reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane inclusiv transportul urban (infrastructura publică urbană, transport şi mobilitatea populaţiei, patrimoniu culturalmondial (UNESCO), naţional şi local, din mediul urban)
B)Dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri
C)Reabilitarea infrastructurii sociale.
Parcarile reprezinta una dintre activitatile eligible la finantare sau unul dintre tipurile de investitii avute in vedere.
PUZ-urile elaborate pentru investitiile insusite prin PIDU de catre PMB nu se suprapun din punct de vedere bugetar cu PUZ-uri care privesc alte intentii ale beneficiarului.
Pe de alta parte, unul dintre deziderate a fost acela de a obtine spatii publice reprezentative pentru centrul Bucurestiului.
Intrebarile mele sunt:
1. Cat de mult spatiu verde este inclus pentru a fi creat in aceste proiecte? Din informatiile din presa nu se vede ca ar exista prea mult (exista o prezentare video?), iar dupa experimentul de la Universitate, cu siguranta nu ne dorim beton peste tot, acelea vor fi zone "moarte" dpdv pietonal, mai ales in lunile de vara.
2. Strategia cuprinde si o modelare a orasului pe principiul soferul este in primul rand pieton si apoi sofer? Inteleg ca trebuie sa existe circulatie in acest oras, dar sunt alte moduri mult mai ecologice prin care se poate face asta fara a distruge sanatatea tuturor.
Apreciez ideea parcarilor subterane, dar cred ca se umbla la efect si nu la cauza care face ca in Bucuresti sa existe atat de multe masini, o circulatie haotica si o poluare excesiva. Poate un sistem de transport foarte bine pus la punct ar rezolva mai multe probleme decat crearea unor parcari care si asa nu par a fi folosite (asta si din cauza legislatiei permisive si a faptului ca nu se dau amenzi).
Multumesc
In consecinta, design-ul stradal sau cel pentru spatii publice a urmarit facilitarea utilizarii de catre pietoni in functie de toti factorii folositi in mod curent in tarile civilizate incepand de la categorii de persoane ( ex. varstnici, persoane cu dizabilitati, pana la relatia intre mijloacele de transport in comun, gradul de umbrire s.a.m.d.
Pe durata elaborarii strategiei PIDU au fost analizate aspectele de trafic la nivel macro si au fost realizate microsimulari pentru fiecare dintre investitiile propuse, in mod special pentru parcari. Fara cuantificarea unui impact pozitiv nu s+ar fi propus realizarea lor.
Se cuvine precizarea ca efectele se vor vedea odata cu implementarea acestor proiecte pentru zona centrala, dar cel mai important obiectiv ramane definirea unei politici de mobilitate pentru intreaga zona metropolitana.
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-17262973-ales-strategia-care-trebuia-schimbe-centrul-capitalei-proiecte-genul-garduletul-bordurica-apar-loc.htm
In acest articol am observat ca toate aceste proiecte sunt insotite si de cate o parcare subterana:
Bulevardul Unirii- Piata Constitutiei- Manastirea Antim: “Potrivit planurilor prezentate de arhitecti, in Piata Constitutiei se va realiza o parcare subterana cu 988 locuri.”
Piata Lahovari si Piata Cantacuzino:” Sub Piata Cantacuzino si Lahovari ar urma sa se construiasca doua parcari subterane.”
Parcul Izvor - reconstruirea Podului Mihai Voda:” Parcajul Lipscani, va avea 2 nivele si un numar total de locuri de parcare de 168, cate 89, respectiv 79 pe nivel.”
Spatiul verde de la Sala Palatului:”Potrivit proiectantilor, parcarea de la suprafata va fi desfiintata, iar masinile vor fi duse in parcarea subterana care se va amenaja sub acest spatiu...”
Reamenajare Piata de Flori:”iar în subsol va fi construită o parcare subterană cu 360 de locuri.”
1.Chair este nevoie de toate aceste parcari, cat de estetice vor fi aceste amenajari odata ce pietele vor fi brazdate de rampe de acces in parcari si cat reprezinta valoare acestora in valoare totala a proiectelor de mai sus? Parerea mea este ca majoritatea banilor necasari pentru aceste proiecte se vor duce pe parcari si nu pe amenajarile de la suprafata (pavaje, spatii verzi). Chiar mai mult, proiectele par niste pretexte pentru realizarea de parcari subterane in centrul orasului, contrar intentiei proiectelor de “crearea unui oras atractiv si apoi a unuia accesibil la nivel de mobilitate pietonala, a ciclistilor si a transportului in comun, diminuand pe cat posbil un tranzit fara sens in centrul orasului cu masina.”.
2.De ce nu este reconstruit podul Mihai Voda peste Dambovita ci se doreste realizarea acelei “pasarele” (vezi articol hotnews) inestetice dupa parerea mea?
2. Podul Mihai voda este un proiect major in cadrul PIDU si el este departe de a fi o pasarela. Din contra zona respectiva noi am denumit-o in cadrul strategiei PIDU "camera Podul" tocmai pentru ca acolo ne dorim pentru oras un eveniment major la nivelul pietonului, eveniment care vrea sa puna Dambovita intr-o poveste unica acea de a fi "calarita" pe un ax de neuitat al asfintitului stand la un "pahar de vorba". Deci vorbim de un ansamblu construit de spatii publice, cu cafenea-ceainarie pe pod, deasupra apei si cu un amfiteatru partial inierbat si cu copaci ce se va desfasura catre parcul Izvor. Acest spatiu are menirea de a crea spatii publice in cascada ce genereaza senzatii si perceptii diverse creand o noua si unica experienta a Dambovitei in centrul Bucurestiului.
2. Puteti descuraja traficul in zona centrala si prin taxa gen buvinieta?
Apar aici concepte noi de dezvoltare urbana ce se bazeaza pe principii de mobilitate noua in parte alternativa ce creaza premizele unui mediu sanatos in oras general.
2. Traficul in zona centrala se poate descuraja in multe feluri dar cel mai important este in a crea infrastructuri paralele pentru moduri alternative de mobilitate la nivelul pietonului, bicicletei si a transportului in comun, infrastructuri ce trebuie sa fie atractive si cu un gradal al confortului foarte ridicat. Numai asa pot fi create premizele reale ale unui transfer de utilizatori de la nivelul confortului din propriul automobil in cel al confortului unor alternative ca cele mai sus amintite. Taxa de tranzit este in ultima instanta un instrument ce poate fi introdus, dar obligatoriu la pachet cu o taxa sporita de la nivelul parcarilor pe zona centrala. Oricum o reglementare diferentiata pe zone in cadrul orasului in ceea ce priveste parcarile este de o necesitate actuala absoluta in Bucuresti. Nu este normal ca sa avem parcari de proximitate pe zona centrala pentru locatari gratuite. In nici un oras mare european nu se permite asta. Peste tot in aceste orase locuitorii din zona centrala sunt pusi la plata iar prin aceasta orasul spunandu-le clar ca nu doreste obiecte ce mobileaza si sufoca strada la nivelul pietonului.
2.Din moment ce nu exista PUG nou de ce se merge in dulcele stil romanesc cu carul inaintea cailor?Comisia de urbanism are vreun cuvint de spus in chestiunea PUG-ului?
Cea mai mare parte sunt elaborate la nivelul de Studiu de fezabilitate.
2. Planul Urbanistic General este in vigoare pana in decembrie 2015 insa un Plan Integrat de Dezvoltare este un alt tip de instrument care abordeaza regenerarea urbana si obtinerea finantarii pentru investitii spre deosebire de planificare si stabilirea de reglementari.
2. Banii pe care ii incasati de la PMB au vreo legatura directa cu calitatea proiectelor, cu cate din ele chiar vor fi puse in practica? Cu alte cuvinte, aveti vreun interes real ca ele sa se puna in aplicare?
3. Ce rol credeti ca are transportul in comun in dezvoltarea orasului si ce propun proiectele dumneavoastra in acest sens?
Strategia poate fi vizualizata in forma aprobata de Consiliul General la http://www.centralbucuresti.ro/.
In conformitate cu cerintele Ghidului Solicitantului au fost derulate mai multe sesiuni de consultare publica pe durata elaborarii PIDU. Companiile prestatoare de servicii nu se pot substitui autoritatii in privinta comunicarii publice.
Proiectele PIDU tintesc echitatea sociala in sensul ca design-ul infrastructurii rutiere aloca aceeasi importanta tuturor tipurilor de deplasare: pietonal, cu bicicleta, transportul in comun, automobilul personal.
Studiile sociologice realizate in faza de elaborare a strategiei au indicat si procentele pentru tipurile de utilizatori mentionate mai sus.
- Paris - La Plaine de Saint Denis
- Barcelona - Forum Besos
- Rotterdam - Kop van Zuid
- Londra - Thames Gateway
- Malmo - Western Harbor
2. Documentatiile elaborate pentru obtinerea finantarilor europene presupun un standard inalt de prestare a serviciilor din toate punctele de vedere.
Dincolo de interesul sau pasiunile personale in realizarea documentatiilor, orice autoritate care a alocat buget pentru un contract are obligatia de a respecta principiul eficientei utilizarii fondurilor publice.
2. In cadrul PIDU Bdul Unirii (Pta Unirii-Pta Constitutiei) se propune circulatia pe un singur fir pe sens pe partea de nord a bulevardului sau ca varianta alternativa (am vazut pe site-ul pmb-dezbatere publica) chiar pietonalizarea intregii zone. Intrebarea este: s-au facut studii de circulatie? in conditiile oricareia dintre variante pe unde va fi redirijat traficul si asa foarte aglomerat din zona?
2. Studiile de circulatie sunt parte integranta a PIDU.
Deasemeni PIDU genereaza strategii si politici locale de mobilitate ca parte integranta a viziunii propuse de accesibilizare. Aici pentru activarea maxima a zonei foarte importanta este accesibilitatea pe cele trei zone puternic promovate in cadrul PIDU si anume cele de la nivelul pietonului, al biciclistului si al transportului in comun, coordonate care pe ansamblu vor crea o masa mult majorata de oameni ce vor accesa sau tranzita zona B-dului Unirii. Strategia se bazeaza deci pe o transferare partiala a calatorilor din masini personale in celelalte mijloace de mobilitate mai sus amintite.
Aceste modificari nu trebuie facute pentru a ameliora calitatea vietii celor care locuiesc in zona?
Am avut mai multe intalniri cu dvs si colaboratorii in acest sens si s-au facut memorii prin care ne exprimam vehement opozitia fata desimetrizarea Bd Unirii si mutarea intregului trafic in fata blocurilor din partea de nord.
Consecintele vor fi grave prin cresterea poluarii fonice si cu noxe, chiar daca afirmati ca se va circula cu 30 km pe ora.Se va circula bara la bara iar riveranii din aceste blocuri vor fi"gazati" pe toata durata zilei.
Se poate realiza o reabilitare a bulevardului prin folosirea spatiului deja existent pe ambele laturi.
Propunem inchiderea traficului intre Piata Unirii si Constitutiei sau realizarea unui tunel pt trafic subteran.
Consider,de asemenea ca este suficienta parcarea din Piata Constitutiei si ca este nejustificata parcarea din spatele tribunalului care implica taierea arbirilor vechi de 50 ani din parc pt a realiza constructia.