A inceput defrisarea celor 20.000 mp din Parcul Tineretului, retrocedati in 2008 Marioarei Micsunescu. Potrivit vecinilor din zona, pana in prezent au fost taiati circa 30 de arbori, iar proprietarii nu au obtinut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei. In 2012, proprietarii terenului au obtinut autorizatie de construire pentru ridicarea unui cartier de vile cu doua etaje si mansarda.

Bucata retrocedata din Parcul TineretuluiFoto: Hotnews
  • Reprezentantii Primariei Capitalei au confirmat faptul ca arborii au fost defrisati fara aviz de defrisare
  • Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca s-au defrisat 40 de arbori

"Chiar la intrarea de pe strada Pridvorului a inceput defrisarea arborilor. Au fost taiati 30 de arbori foarte mari, pe o suprafata de 50/200 metri. Noi am sesizat mai multe institutii: Primaria Capitalei, Politia Locala sector 4, Garda de Mediu. Acum au venit inspectorii de la Primaria Capitalei si ni s-a spus ca nu au aviz de defrisare. Si Politia Locala sector 4 i-a amendat. Terenul apartinea doamnei Marioara Micsunescu Nu stim daca s-a schimbat proprietarul", a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Lupescu, unul dintre vecinii din zona care se opun proiectului.

In prezent, terenul are statutul de spatiu verde. Pe teren sunt circa 500 de arbori.

"Zeci de copaci maturi au fost deja taiati azi in Parcul Tineretului iar lucrarile se desfasoara in continuare. Proprietarul nu detine un aviz de defrisare. Din acest motiv, a fost deja amendat de Politia Locala a Sectorului 4 in trei zile consecutive. Astazi insa Politia Locala a Sectorului 4 refuza sa intervina", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Marioara Miscunescu, proprietara a 20.000 mp din Parcul Tineretului a primit autorizatia de construire pentru ridicarea unui ansamblu rezidential de vile cu doua etaje si mansarda pe acest teren in 2012.

Reamintim ca, in 2012, Curtea de Apel Bucuresti a emis o sentinta judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa emita autorizatia de construire pentru un cartier de vile cu doua etaje si mansarda, pe terenul de 2 hectare din parcul Tineretului. Primarul sectorului 4 sustine ca a refuzat sa emita autorizatia de construire din 2009 pana in 2012, motiv pentru care proprietarul, Marioara Micsunescu, l-a dat in judecata.

Totodata, mentionam ca, in acest moment, desi s-a emis o autorizatie de construire in urma unei decizii judecatoresti, potrivit documentatiilor de urbanism, terenul este spatiu verde, fiindca Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului, care facea acest teren construibil, a expirat in 2010. Potrivit OUG 114/2007 "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta".

Dan Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica a declarat pentru HotNews.ro ca incearca sa gaseasca o metoda de a ataca in instanta autorizatia de construire. "Cunoastem ce se intampla acolo. Am trimis inspectia. Nu au aviz de defrisare. Ei au inceput defrisarea pe sest si cum prind o zi cu vreme rea mai taie catre 4-5 arbori ca sa nu se prinda lumea. Insa directia de Mediu din Primaria Capitalei are un inventar clar si cunosc exact cati arbori erau pe teren", a declarat Trifu.

Autoritatile ar fi putut expropria terenul, pentru ca acesta sa isi pastreze statutul de parc, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Potrivit legii, procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica poate fi facuta de Parlament, Guvern si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In 2009, Primaria sectorului 4 a initiat un proiect de lege prin care se propunea exproprierea celor 2 ha in scop de utilitate publica, proiect care a fost aprobat de Senatul Romaniei. De atunci insa este blocat la Camera Deputatilor.

Primaria sectorului 4 a aplicat pana in prezent doua amenzi pentru taierea arborilor.

"In data de 07-04.2014 a fost sesizat faptul ca se desfasoara o ampla actiune de defisare neautorizata a arborilor in locatie, iar din constatarile efectuate la fata locului s-a evidential faptul ca interventia a fost efectuata la 2 arbori pentru care au fost aplicate 2 sanctiuni contraventionale cu amenda (cite una pentru fiecare arbore in parte). In data 12.05.2014, au fost sesizate alte lucrari de defrisare in masa a arborilor, iar din constatarile efectuate la fata locului s-a evidential faptul ca interventia a fost efectuata la 5 arbori, de data acesta nu au fost constatate defriaari ci toaletari neautorizate, pentru care a fost aplicata 1 (una) sanctiune contraventionala cu amenda. Valoare totala a amenzilor aplicate, pe maxim, potrivit actului normativ, pentru persoana fizica, este de 300 lei", se arata intr-o informare a Primariei sector 4.

Luni, un nou echipaj al Politiei Locale sector 4 s-a deplasat la fata locului.

"In acest moment o echipa este deplasata la fata locului constatand existenta unui panou din care se evidentiazd faptul ca, in locatie se demareaza un proiect de investitii, potrivit Autorizatiei de Construire nr. 804/1777 si 37064/ 26.10.2012, emisa de catre Sectoral 4 at Municipiului Bucuresti pe SC Constructii Locuinte Noi CHI SRL pentru Tineretului Parc VIW Residences cu valabilitate 36 luni, precum si faptul ca au fost defrisati aproximativ 40 arbori pentru care reprezentantii societatii a fost invitati sa se prezinte cu toate documentele la sediu Politiei Locale, in vederea aplicarii sanctiunii contraventionale cu amenda, deoarece din discutii reiese faptul ca nu detin aviz de defrisare", potrivit reprezentantilor Primariei Sector 4.

Cum a devenit parcul proprietate privata

Zona retrocedata din Parcul Tineretului

Zona retrocedata din Parcul Tineretului

Foto: Google Maps

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.