- Reprezentantii Primariei Capitalei au confirmat faptul ca arborii au fost defrisati fara aviz de defrisare
- Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca s-au defrisat 40 de arbori
"Chiar la intrarea de pe strada Pridvorului a inceput defrisarea arborilor. Au fost taiati 30 de arbori foarte mari, pe o suprafata de 50/200 metri. Noi am sesizat mai multe institutii: Primaria Capitalei, Politia Locala sector 4, Garda de Mediu. Acum au venit inspectorii de la Primaria Capitalei si ni s-a spus ca nu au aviz de defrisare. Si Politia Locala sector 4 i-a amendat. Terenul apartinea doamnei Marioara Micsunescu Nu stim daca s-a schimbat proprietarul", a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Lupescu, unul dintre vecinii din zona care se opun proiectului.
In prezent, terenul are statutul de spatiu verde. Pe teren sunt circa 500 de arbori.
"Zeci de copaci maturi au fost deja taiati azi in Parcul Tineretului iar lucrarile se desfasoara in continuare. Proprietarul nu detine un aviz de defrisare. Din acest motiv, a fost deja amendat de Politia Locala a Sectorului 4 in trei zile consecutive. Astazi insa Politia Locala a Sectorului 4 refuza sa intervina", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Marioara Miscunescu, proprietara a 20.000 mp din Parcul Tineretului a primit autorizatia de construire pentru ridicarea unui ansamblu rezidential de vile cu doua etaje si mansarda pe acest teren in 2012.
Reamintim ca, in 2012, Curtea de Apel Bucuresti a emis o sentinta judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa emita autorizatia de construire pentru un cartier de vile cu doua etaje si mansarda, pe terenul de 2 hectare din parcul Tineretului. Primarul sectorului 4 sustine ca a refuzat sa emita autorizatia de construire din 2009 pana in 2012, motiv pentru care proprietarul, Marioara Micsunescu, l-a dat in judecata.
Totodata, mentionam ca, in acest moment, desi s-a emis o autorizatie de construire in urma unei decizii judecatoresti, potrivit documentatiilor de urbanism, terenul este spatiu verde, fiindca Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului, care facea acest teren construibil, a expirat in 2010. Potrivit OUG 114/2007 "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta".
Dan Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica a declarat pentru HotNews.ro ca incearca sa gaseasca o metoda de a ataca in instanta autorizatia de construire. "Cunoastem ce se intampla acolo. Am trimis inspectia. Nu au aviz de defrisare. Ei au inceput defrisarea pe sest si cum prind o zi cu vreme rea mai taie catre 4-5 arbori ca sa nu se prinda lumea. Insa directia de Mediu din Primaria Capitalei are un inventar clar si cunosc exact cati arbori erau pe teren", a declarat Trifu.
Autoritatile ar fi putut expropria terenul, pentru ca acesta sa isi pastreze statutul de parc, insa acest lucru nu s-a intamplat.
Potrivit legii, procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica poate fi facuta de Parlament, Guvern si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In 2009, Primaria sectorului 4 a initiat un proiect de lege prin care se propunea exproprierea celor 2 ha in scop de utilitate publica, proiect care a fost aprobat de Senatul Romaniei. De atunci insa este blocat la Camera Deputatilor.
Primaria sectorului 4 a aplicat pana in prezent doua amenzi pentru taierea arborilor.
"In data de 07-04.2014 a fost sesizat faptul ca se desfasoara o ampla actiune de defisare neautorizata a arborilor in locatie, iar din constatarile efectuate la fata locului s-a evidential faptul ca interventia a fost efectuata la 2 arbori pentru care au fost aplicate 2 sanctiuni contraventionale cu amenda (cite una pentru fiecare arbore in parte). In data 12.05.2014, au fost sesizate alte lucrari de defrisare in masa a arborilor, iar din constatarile efectuate la fata locului s-a evidential faptul ca interventia a fost efectuata la 5 arbori, de data acesta nu au fost constatate defriaari ci toaletari neautorizate, pentru care a fost aplicata 1 (una) sanctiune contraventionala cu amenda. Valoare totala a amenzilor aplicate, pe maxim, potrivit actului normativ, pentru persoana fizica, este de 300 lei", se arata intr-o informare a Primariei sector 4.
Luni, un nou echipaj al Politiei Locale sector 4 s-a deplasat la fata locului.
"In acest moment o echipa este deplasata la fata locului constatand existenta unui panou din care se evidentiazd faptul ca, in locatie se demareaza un proiect de investitii, potrivit Autorizatiei de Construire nr. 804/1777 si 37064/ 26.10.2012, emisa de catre Sectoral 4 at Municipiului Bucuresti pe SC Constructii Locuinte Noi CHI SRL pentru Tineretului Parc VIW Residences cu valabilitate 36 luni, precum si faptul ca au fost defrisati aproximativ 40 arbori pentru care reprezentantii societatii a fost invitati sa se prezinte cu toate documentele la sediu Politiei Locale, in vederea aplicarii sanctiunii contraventionale cu amenda, deoarece din discutii reiese faptul ca nu detin aviz de defrisare", potrivit reprezentantilor Primariei Sector 4.
Cum a devenit parcul proprietate privata
Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.
In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.
Ei indeplinesc mandatul celor care i-au propulsat in Parlament.
DIn moment ce ei nu fac absolut nimic pentru a salva oaza de verdeata, un singur raspus este posibil: noi, majoritatea locuitorilor Capitalei, nu dorim asta. Daca am fi vrut ca parcul sa ramana parc, cu siguranta ca alesii nostri ar fi trebuit sa se conformeze!
Dar asta este vointa poporului: betoane in loc de pomi si iarba.
VOX POPULI, VOX DEI!
Daca poprul s-a pronunta cu glasa de tunet ca "jos parcurile!", ce mai conteaza fleacuri precum avizul de defirsare sau statutul legal de parc!?
VOX POPULI, VOX DEI!
Au grije de sanatatea noastra, dottore si chirurgul.
Ins ain cazul de fata, nu primarele care este e de vina, ci noi, cei care l-am ales si reales.
Ca doar nu l-au instalat tancurile sovietice, ca in 1944!
Noi, majoritatea locuitorilor Capitalei, am ales dintre toti candidatii posibili taman pe seful ceasurilor auriste si al autostrazii suspendate!
De el sa avem parte!
Primaria poate obtine o HG care sa exproprieze? poate dar nu vrea sa plateasca despagubirea [mentalitate comunista].
Proprietarul are voie sa ridice numai constructii "pe specific": restaurant, debarcader, expozitie ... cu un regim de inaltime corespunzator, si pe un procent mic din suprafata totala. Ins ala noi nu se respecta CUT si PUZ nici pentru cladirile obisnuite!
Iar Sinistru al Mediului era Sulfina Barbu (PD)... n-o uit!! N-o uit, SI pentru HALUL in care a MINTIT in privinta legii spatiilor verzi!!
Nerespectarea sentintei e penalitate de 0,4 % PE ZI . Platesti tu in locul primarului?
Oricum, absolut nesimtit paravanul care ascunde ce se face acolo...paravan pe care troneaza frumos niste copaci si un apus de toata frumusetea. Cand vii pe Pridvorului, te chiar fura, ai impresia ca privesti parcul de fapt.
PS: "arbustii" cu pricina sunt niste tei de toata frumusetea, acum e vremea lor de inflorit, cine vrea, poate sa vina sa-i vada, pana mai sunt in picioare
TOCMAI DE ACEEA iau shpaga, ca sa aiba fonduri suficente oentru a se proteja de consecinte, sa se mute cu toata familia intr-o zona sau intr-o tara ferita de efectele poluarii la care contribuie si ei. Filosofia lor este PRAGMATICA: "oricum se face cel mai amre iaz cu cianrui din Europa, si va fi f. nasol. Macar sa incasez shoagutza ca sa pot sa ma car in Elevetia!"
La fel si cei cu parcul, fii tu sigur ca EI nu o sa se prajeasca l vara la fel ca noi, "pulimea".
livone,inchisa de un an. se antrenau aici si copii nostri, dar nu mai este cazul ,avem nevoie decirciumi,d.le primarPIEDONE cite cinci pealee.