Cum incearca Radu Mazare sa ii convinga pe constanteni sa semneze pentru trecerea unui nou pachet de actiuni ale Portului la Primarie, promitand scaderea pretului la caldura

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 12 mai 2014, 15:06 Actualitate | Administratie Locala


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Primaria Constanta organizeaza in perioada 12-24 mai o campanie de strangere de semnataturi pentru a vedea daca cetatenii sunt de acord ca Primaria sa preia un nou pachet de actiuni la Potrul Constanta. Astfel, incepand de luni, in oras sunt amplasate 20 de corturi pentru strangerea de semnaturi, iar constantenii trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari: "Vrei mai multe actiuni in Portul Constanta?" si "Vrei scaderea facturii tale la energie termica?". Mai mult, intr-o scrisoare adresata cetatenilor, primarul Radu Mazare spune ca va scadea pretul la gigacalorie daca Primaria Constanta va avea mai multe actiuni la port. Asociatia "Constanta Ia Atitudine" acuza Primaria de ipocrizie si ca manipuleaza opinia publica prin felul in care au fost puse intrebarile.

Punct de strans semnaturi
Foto: Hotnews
"Nu putem sa nu remarcam ipocrizia de care da dovada conducerea Primariei Constanta. Ii reamintim primarului Radu Mazare ca promitea, in campania electorala, "UN NOU CET, O GIGACALORIE MAI IEFTINA". Cum poate sa vina acum, la doi ani de la alegeri, sa ii intrebe pe constantenii daca vor scaderea facturii la energie termica? Acesta este principalul motiv pentru care a fost ales in functie. De asemenea, Asociatia Constanta Ia Atitudine (ACIA) remarca faptul ca oamenii nu sunt intrebati daca vor sa contribuie financiar la dezvoltarea portului Constanta, caci un actionar nu are numai beneficii, ci si obligatii", se arata in comunicatul trimis de Asociatia "Constanta ia Atitudine" .

Reprezentantii Asociatiei spun ca au identificat mai multe resurse financiare care pot fi folosite pentru a scadea factura la gigacalorie pentru toti constantenii. "Nu este nevoie decat de putina vointa din partea primarului si a consilierilor PSD, de reducerea contractelor cu firmele de casa ale primariei", a declarat Andrei Popescu, presedintele ACIA.

Reprezentantii Asociatiei spun ca municipiul Constanta are una dintre cele mai scumpe gigacalorii din tara, de doua ori mai scumpa decat in Bucurest, iar Constanta este singurul oras din Romania care nu subventioneaza gigacaloria, ci acorda subventii de incalzire celor mai sarace persoane, Radu Mazare reusind astfel sa-si tina captiv electoratul fidel.

Mai mult, reprezentantii spun ca multe dintre cele 20 de puncte pentru strangerea de semnaturi au fost sunt amplasate in cluburile de pensionari.

Cele 20 de puncte pentru strangerea de semnaturi sunt amplasate in urmatoarele locatii:
 •     Str. Rascoala din 1907 - Piata Unirii;
 •     Str. Eliberarii nr.8, bl.I - la  Clubul Pensionarilor;
 •     Str. Cismelei nr.16 - la Clubul Pensionarilor;
 •     Tomis II - str. Mircea cel Batrin nr.152, bl.MD12B - langa fostul Club al Pensionarilor ;
 •     Piata CET;
 •     B-dul 1 Mai Vechi (Poarta 6) - la Clubul Pensionarilor;
 •     B-dul Dezrobirii, nr.123, bl. IS - la Clubul Pensionarilor;
 •     Soseaua Mangaliei, nr.86  - la Clubul Pensionarilor;
 •     Duiliu Zamfirescu nr. 4 - la Clubul Pensionarilor;
 •     Piata Ciresica;
 •     Piata Brotacei;
 •     Piata Tomis III;
 •     Piata Grivitei;
 •     Piata Brick;
 •     CityMall;
 •     Doraly Mall;
 •     Marvimex;
 •     Hypermarket Carrefour;
 •     Hypermarket Real;
 •     La sediile Asociatiilor de Proprietari.

In urma cu cateva zile, Primarul Constantei, Radu Mazare, a pus pe site-ul Primariei Constanta o scrisoare deschisa in care le explica locuitorilor orasului de ce este necesar ca un nou pachet de actiuni la Portul Constanta sa treaca de la Ministerul Transporturilor la administratia locala.

documente
(12 Mai 2014) PDF, 62KB
"In aceste zile se poarta batalia finala pentru descentralizarea Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime "Constanta . Incepand cu 2008, (in urma legii initiate de parlamentarii PSD), Primaria Municipiului Constanta detine 20% din actiunile Portului Constanta, Fondul Proprietatea de tine 20%, iar Guvernul Romaniei, prin Ministerul Transporturilor, are 60%. Intotdeauna am considerat ca locuitorii Constantei
sunt cei care au contribuit cel mai mult la construirea si dezvoltarea portului si cei care trebuie, prin autoritatea locala, sa detina cat mai multe actiuni ale acestuia. De altfel, in Europa, porturile de succes sunt detinute de comunitatile locale (Rotterdam-Olanda, Hamburg-Germania etc.). In 2013 am agreat cu premierul Victor Ponta ca Primaria Constanta sa primeasca de la stat inca 13 procente cu titlu gratuit, iar alte 14% din actiunile statului sa fie listate la Bursa. In acest fel, 33% va fi detinut de catre Primaria Constanta, 33%, de catre Ministerul Transporturilor, iar 34%, de catre privati. Fiind actiuni scoase pe Bursa, toate deciziile in cadrul Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime " Constanta vor fi transparente. Din acel moment, nici un agent economic din port nu va mai putea scoate profituri de milioane de euro platind taxe de utilizare a terenului la valori infime, valabile cu 15 - 20 de ani in urma, asa cum se intampla acum", explica Radu Mazare cetatenilor.


Mazare spune ca el doreste o impulsionare a activitatii portuare, cresterea numarului de locuri de munca, a traficului de marfa, a investitiilor si implicit a profitului Companiei Nationale "Administratia
Porturilor Maritime Constanta.

"Stiu ca factura la energia termica este o mare apasare pentru bugetul familiei tale si tocmai de aceea am promis in campania electorala ca vom trece CET - ul la Primarie si vom gasi o solutie ca, pe langa subventia de caldura acordata, sa scadem si pretul gigacaloriei. Pentru ca, din pacate, procedura legala de transfer al CET -ului este inca una de durata, m-am gandit ca, incepand cu iarna 2014 - 2015, sa venim
si cu o alta solutie pentru a-si reduce factura la energia termica. Voi face astfel incat toti banii reveniti municipalitatii din profitul Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime Constanta" sa fie dirija
ti pentru cresterea subventiei la energia termica. In acest fel, din calculele noastre preliminare, toti cei care primesc subventie la energia termica vor avea de platit, in iarna care vine, facturi cu 20-25% mai mici. In plus, vom creste si plafonul de venit pe membru de familie si vom mai elimina din restrictiile de acordare existente, in asa fel incat vom scadea factura cu 20% -25% pentru alte inca 25.000 -30.000 de familii care pana acum nu au primit subventie deloc", motiveaza Mazare.

Reprezentantii operatorilor portuari din Constanta au reactionat dur la intentia lui Mazare de a prelua portul si au amenintat cu mutarea afacerilor din Romania.

Presedintele Traian Basescu a avertizat pe 8 mai ca transferarea unei parti a actiunilor detinute de stat la Portul Constanta catre administratia locala este ilegala si a atras atentia functionarilor statului sa nu avizeze un proiect de hotarare pregatit de guvern in acest sens. Seful statului a prezentat, intr-o conferinta de presa, acest proiect de HG care s-ar afla, potrivit lui Basescu, pe circuitul de avizare.

Presedintele a caracterizat drept o "aventura" acest proiect prin care statul ar pierde pachetul majoritar la Portul Constanta. In prezent, a explicat Traian Basescu, statul detine 60% din actiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

"Prin proiectul unei HG trimis spre avizare, Ponta vrea sa transfere catre clanul de la malul marii 13% din actiunile statului. Dl Mazare va detine 33%, Fondul Proprietatea  20% si statul pierde pachetul majoritar, ajungand la 47%", a sustinut Basescu.

El a precizat insa ca acest lucru "e interzis de lege", in conditiile in care Portul Constanta este declarat "infrastructura strategica".

"Tot prin legislatie se precizeaza doua lucruri fundamentale: nu exista transfer gratuit de actiuni, asa cum scrie in proiect, si nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%", a continuat seful statului, inainte de a adauga: "Fac un apel public la cei ce trebuie sa avizeze hotararea: nu o luati ca amenintare, ii atentionez ca foarte probabil vor trebui sa raspunda in fata legii, riscul e foarte mare".

Acest risc este legat de faptul ca, ipotetic, Fondul Proprietatea "poate sa vanda cele 20% sau poate face o alianta cu cele 33% ale lui Mazare si sa puna statul in dificultate atunci cand are de derulat operatiuni strategice sau de securitate nationala".

"Va aduc aminte cum s-a pierdut ALRO, tot prin jocuri de actiuni, cand Ponta era seful Corpului de Control, cand ne-am trezit ca actiunile s-au adunat la un investitor rus care le-a luat aproape degeaba", a comentat Traian Basescu.

"Am atins acest subiect pentru a face un avertisment public la adresa celor care vor fi impinsi sa semneze - Ministerul Justitiei, Transporturile, Economia sau alte institutii: va asigur ca se va face urmatorul joc, vor fi delegati secretarii de stat, ministrii or sa fie plecati sau nu o sa aiba timp sa semneze. Dar ilegalitatea e majora si sfatul meu catre cei ce vor fi impinsi sa avizeze hotararea e sa nu o semneze, eventual sa-l lase pe Victor Viorel sa o semneze singur", a incheiat presedintele.

In prezent, statul detine 60% din actiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea si 20% Consiliul Local Municipal Constanta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4216 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Intrebarile corecte erau (Luni, 12 mai 2014, 15:21)

  dottore [utilizator]

  Vrei mai multe inginerii in Portul Constanta?
  Vrei sa traiesti mult si bine pana uita Dumnezeu de tine?
  • +12 (12 voturi)    
   Mai corect era (Luni, 12 mai 2014, 16:26)

   Unu-2 [utilizator] i-a raspuns lui dottore

   Intrebarea corecta era: "Vreti ca de la bugetul de stat sa se transfere atiti bani citi sint necesari prin intermediul portului Constanta ca Mazare sa fie reales spunind ca subventioneaza caldura doar pt. iarna viitoare?" Odate transferate acele actiuni consiliului local o sa aiba el grija sa le transfere mai departe in Madagascar sau in alte insule calde.
   Nu-i explica nimeni ca nu se poate sa-i intrebe doar pe beneficierii acelui transfer ci si pe cei care le detin acum, adica toti romanii? Cum ar fi un referendum in toata tara daca sa fie primit sau nu, ca doar nu constantenii le dau de la ei?
   Mafioti cu sprijin de la ce mai inalt nivel in stat, asta sint.
   • +4 (4 voturi)    
    Bine pusa problema (Luni, 12 mai 2014, 17:16)

    Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Unu-2

    O alta problema care se ridica este :
    Ceilalti cetateni ai Romaniei cum pot avea acces la actiuni ale guvernului la DIFERITE societati comerciale PROFITABILE ale statului roman astfel incat sa beneficieze TOTI cetatenii romani de reducerea pretului la gigacaloriei,gaze,lemne etc
    TOTI cetatenii romani sunt egali in drepturi.CA ATARE toti cetatenii romani ar trebuii sa aiba acces la aceiasi facilitate.
    MAZARE si CONSTANTA are statut privilegiat?Cetatenii din AGIGEA de ce sa beneficieze? Dar cei din Oradea? Sau Iasi? La ei nu se pune ?Ei nu au dreptul la o gigacalorie mai ieftina?De CE NEDREPTATE SI CORUPTIE LA CONSTANTA ?
    • +1 (1 vot)    
     mai mult! (Marţi, 13 mai 2014, 11:39)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

     portul constanta nu-i al constantenilor ci al Romaniei. ca administrativ apartine orasului, asta nu inseamna ca cercetatul penal mazare, poate dispune dupa cum vrea muschiul lui de port.
     ca urmare, ii solicit lui mos pastaie sa nu mai promita pielea ursului din padure, ca nu tat-su a improprietarit orasul cu portul constanta.
     aaaaaaa, ca pesedeilor le trebuie o noua sursa de venituri, atat la partid cat mai ales prin buzunarele proprii, asta-i cu totul si cu totul altceva. si mai ales adevarat.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 mai 2014, 18:16)

   [anonim] i-a raspuns lui dottore

 • +16 (16 voturi)    
  Pai s-ar putea (Luni, 12 mai 2014, 15:25)

  MoemBius [utilizator]

  Sa fi descoperit nea Fasole asta o metoda noua de generare de Gigacalorii in port!
  Poate o breveteaza si iesim din rahat!

  :)

  E jalnic tovarashu Fasole cu VV(C) Ponta cu tot!
  A se observa ca WC este scris cu doua litere separate"v" de la Viorel Victor!
  • +3 (3 voturi)    
   Are dreptate! (Luni, 12 mai 2014, 17:09)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   O scade vara!
   Ce e rau in asta?!
 • +12 (12 voturi)    
  praf in ochi (Luni, 12 mai 2014, 15:33)

  bancher [utilizator]

  Constanta are cel mai mare pret pe gigacalorie din Romania....acolo e ceva normal sa platesti 800 RON la caldura in ian si decembrie, pt un apartament de 2 camere. Pretul gigacaloriei ar trebui redus din bun simt, nu la schimb cu trecere la primarie a unui nou pachet de actiuni.
 • +10 (12 voturi)    
  /// (Luni, 12 mai 2014, 15:52)

  hmara [utilizator]

  Mazeta, ia-l pe diebase si finutza si fugiti sa semnati.
  Nu stati, ce naiba, degeaba va plateste felix ?
 • +15 (15 voturi)    
  Pe când (Luni, 12 mai 2014, 16:10)

  Băsistude Serviciu [anonim]

  strangerea de semnaturi sau eventual referendum pentru alipirea la Rusia in schimbul scâderii pretului la gaze pentru constănteni ? Păstaie invata din mers , priveste spre est si la ce se intâmplă la vecinii nostri .

  Păi daca poporul ăsta chiar nu reactioneaza , atunci chiar ne merităm soarta .
  • +4 (4 voturi)    
   Camuflaj de culoarea mazarii (Luni, 12 mai 2014, 18:27)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Băsistude Serviciu

   Degeaba si-a pus asta uniforma pe el, referendumurile sunt excluse pentru ca urnele de vot fac parte din dotarea armatei ruse. Poate vine Rogozin pe mare sa-l ajute, ca pe altundeva nu are cum...
 • +5 (5 voturi)    
  Ca in povestea cu rabinul (Luni, 12 mai 2014, 17:20)

  Florinache01 [utilizator]

  Pentru cei ce nu cunosc, in Constanta pretul Gigacaloriei este mai mult decat dublul pretului din Ploiesti, aflat, din intamplare, tot in Romania.
  http://adevarul.ro/news/societate/pretul-gigacaloriei-oras-oras-platim-caldura-luna-ianuarie-1_510b6bad4b62ed5875c372c7/index.html
 • +3 (5 voturi)    
  Cu niste galeti si o litra de ulei (Luni, 12 mai 2014, 17:35)

  Parzivall [utilizator]

  se rezolva, mazetele, finutele si eiffelii abia asteapta.
 • +7 (7 voturi)    
  Mazare PUSCARIE (Luni, 12 mai 2014, 17:58)

  Blue_James [utilizator]

  O MIZERIEde INTERLOP acest Mazare!!!Intr-o lume normala, de mult trebuie sa fie dupa gratii!!
 • +2 (2 voturi)    
  Constănțeni! (Luni, 12 mai 2014, 20:57)

  Amoredivino [utilizator]

  Acest individ își bate joc de voi!
  Și nu de ieri de azi , ci de peste zece ani.
  Pun pariu că peste încă zece ani, copilul lui, va candida și va câștiga primăria.
  Apoi iarăși timp de zeci de ani își va bate joc de voi și fiu-său.
  Nu v-ați săturat?
  Nu este suficient?
  Cât de proști puteți fi?
  CÂT???
 • +1 (1 vot)    
  E timpul sa intri la conserva (Luni, 12 mai 2014, 23:25)

  abel [utilizator]

  Ca nu ti-au lasat parintii mostenire Constanta sa faci ce vrea pastaia matale si nici Constanta nu-i sat fara caini... politisti :).
 • +2 (2 voturi)    
  Propaganda pt imbecili (Marţi, 13 mai 2014, 0:17)

  UnOarecare [utilizator]

  sa il realeaga la tzatza bugetului... prietenii stiu de ce!
 • +2 (2 voturi)    
  Teroristul Che- Mazăre ! (Marţi, 13 mai 2014, 8:29)

  VASCO [utilizator]

  Instigarea de către teroristul Che- Mazăre a "poporului" oamenilor însărăciţi din anticul port, de a participa la "referendumul putinist" pentru a impune alipirea acestuia la "Carnavalul Neronian - al continuului dezmăţ" în schimbul unor subvenţii socialiste - pontiste de plus 4-5 grade pe an , pentru acoperirea costurilor proastei administrări a gica-caloriei de către ortacii din "Primăria - Felix -Litoral", este expresia "jihadului mamaist" pornit de cei fără de Dumnezeu impotriva elementelor fundamentale a-le statului de drept.
  In fapt aşa cum declară cu cinism revoluţionar -şantagist, terorisitul Che-Mazăre a bătut deja palma în această excrocherie cu primul responsabil de administrarea ţării ca această Crimeinizare a portului să fie realizată, restul e problemă de procedură, ambii cu promiţătoare avantaje, unul cu resurse financiare suplimentarea pentru vestalele templului, iar protectorul co asociat cel puţin cu promisiunea unor voturi ordinar mituite.
  Este evident "Dreptatea lor promisă şi dusă la fără de capăt"

  Vocea Rusiei, de obicei pretins bine informată probabil va susţine că urmează, fără survoluri neautorizate de U.E, aeropotul Cogălniceanu aflat în aceaşi zonă de influenţă şi primăria Deveselu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by