Initiativa Primariei Iasi de a instala un bust al poetului Adrian Paunescu in Parcul Copou a aprins spiritele in mediul politic iesean, relateaza Ziarul de Iasi. Reprezentantii PNL au condamnat dur initiativa municipalitatii, considerand ca denota dispret fata de memoria victimelor comunismului.

Potrivit Adevarul, sefii Primariei Iasi au anuntat la sfarsitul lunii trecute ca vor aloca bani pentru construirea unui bust al poetului Adrian Paunescu in centrul Parcului Copou. Initiativa construirii bustului a fost anuntata de catre Bogdan Abalasi, subprefect PSD de Iasi, iar ideea a fost preluata imediat de catre viceprimarul PSD Mihai Chirica.

"Un "laudatio" este deja facut si se afla pe masa comisiei de cultura. La prima sedinta de consiliu local va fi discutat proiectul privind bustul. Au fost alocate fondurile necesare prin buget", a precizat Chirica, citat de Adevarul.

Bustul ar urma sa fie amplasat chiar in centrul Parcului Copou, langa obeliscul cu lei, in apropierea celui al poetului basarabean Grigore Vieru. Social-democratii considera ca, prin prisma faptului ca cei doi au fost buni prieteni in timpul vietii, ar trebui sa fie alaturi si pe lumea cealalta.

Initiativa sefilor PSD Iasi a atras reactia liderilor locali ai PNL, care considera ca este o anomalie si ca proiectul trebuie abandonat.

"Paunescu este identificat de istorici ca fiind unul dintre responsabilii regimului comunist, fiind unul dintre cei care au sustinut si au contribuit din plin la propaganda statului totalitar. Apropiat al dictatorului Nicolae Ceausescu, Paunescu s-a facut remarcat prin punerea in scena a unor manifestari artistice cu puternice accente national-comuniste, in care deseori erau proslavite regimul comunist si dictatura ceausista. Criticii literari vor analiza opera scriitoriceasca, insa cariera publica a lui Paunescu de pana in 1989 ramane marcata de numeroase momente de glorificare a dictaturii comuniste", a declarat Andrei Muraru, candidat al PNL la Parlamentul European, potrivit Ziarul de Iasi.

Liberalii au apreciat ca municipalitatea putea alege un iesean pentru a-l onora prin ridicarea unui bust, dintre nume ca cele ale poetului Cezar Ivanescu, academicianului Constantin Ciopraga, poetului Benjamin Fondane (Funduianu), principelui Dumitru Moruzi, biologului Emil Palade sau actorului Costache Sava. De asemenea, liberalii au reprosat Primariei faptul ca busturile furate din Parcul Copou in martie anul trecut si distruse ulterior nu au fost inca refacute.

Nici oamenii de cultura ieseni nu s-au aratat incantati de ideea Primariei. Criticul literar Alexandru Calinescu, fost director al Bibliotecii Centrale Unversitare, a criticat initiativa municipalitatii atat pentru faptul ca Paunescu a fost o personalitate foarte controversata, cat si pentru inexistenta unei legaturi intre poet si Iasi. "Exista scriitori foarte mari, din a doua jumatate a secolului al XX-lea care pot fi onorati. Este un Mihai Ursachi, un Nichita Stanescu, un Stefan Augustin Doinas, scriitori mari si multi dintre care se putea alege. Paunescu este un poet facil, cu succes la un anumit public, dar care nu raspunde la anumite exigente", a apreciat Calinescu.

O pozitie similara a fost adoptata si de presedintele filialei iesene a Uniunii Scriitorilor din Romania, Cassian Maria Spiridon. Totodata, prietenia dintre poetul basarabean Grigore Vieru si Adrian Paunescu, invocata pentru amplasamentul bustului, nu a fost apreciata de presedintele USR Iasi ca un argument viabil. "Eu am facut o adresa inca de acum cativa ani pentru amplasarea catorva busturi ale unor personalitati legate de Iasi. George Calinescu si-a scris "Istoria literaturii romane" la Iasi. Cezar Ivanescu, Mihai Ursachi sunt legati profund de Iasi si ar merita sa aiba busturile pe aleea pe care se gaseste si cel al lui Vieru. Ca sa glumim putin, si eu am fost prieten cu Vieru, dar asta nu inseamna ca ma astept sa-mi vad bustul in fata lui. Vieru a avut foarte multi prieteni", a spus Cassian Maria Spiridon.

"Sunt foarte multe personalitati iesene care merita un bust. Cum alegi din 70 pe cele doua sau cinci pentru care ai bani? Paunescu este o personalitate controversata. A avut un debut foarte bun, dar a devenit un poet de curte al lui Ceausescu. O problema este si legatura cu Iasul, pe care efectiv nu o vad", a declarat la randul sau directorul Muzeului Literaturii Romane, Dan Lungu.

Contactat telefonic de Ziarul de Iasi, viceprimarul Mihai Chirica a aparat ideea amplasarii unui bust al lui Paunescu vizavi de cel al lui Grigore Vieru. Principalul argument adus de Chirica in favoarea propunerii a fost caracterul romanesc al poeziilor lui Paunescu. "Noua ni se pare potrivit pentru romani. A fost un scriitor care a influentat generatii intregi de tineri. A fost un scriitor dedicat neamului sau si idealului de unitate nationala. Fireste, trebuie si un Ivanescu, si un Balasa sau Ursachi, nu spunem ca nu. Dar Ursachi are o casa de cultura care ii poarta numele. Primaria a facut un monument deosebit al poetului. Nu cred ca este loc de vehementa atunci cand vorbim despre poeti si despre busturi", a spus Chirica.