Primaria municipiului Baia Mare declanseaza, marti, o actiune de identificare si relocare a persoanelor, majoritatea etnici romi, care locuiesc ilegal in sase zone periferice ale orasului, anunta Agerpres.

Actiunea este motivata de administratia locala pentru a reduce numarul celor care locuiesc ilegal in municipiul Baia Mare, indeosebi a persoanelor care prefera zonele marginale si contribuie la instalarea factorului de potentiala infractionalitate.

Primaria Baia Mare a mai realocat in anul 2013 aproximativ 100 de persoane de etnie roma de pe malul paraului Craica intr-o cladire a fostului combinat metalurgic Cuprom, unitate economica oprita in urma cu ani.

Recent, administratia locala a mai evacuat un bloc social locuit indeosebi de romi cu restante la plata chiriilor pentru a-l introduce in reparatie. Nemultumiti de gestul primariei, locatarii au distrus inainte de evacuare bunurile din imobil.

Operatiunea de identificare a celor care locuiesc ilegal in zonele 'insalubre' din municipiul Baia Mare va fi coordonata de primarie si are sprijinul Politiei Locale si a reprezentantilor Directiei Generale pentru Asistenta si Protectia Copilului Maramures.

"Urmeaza a fi verificate toate persoanele care locuiesc in zona Craica, Pirita, Ferneziu, cat si in blocurile sociale situate pe strazile Horea, Cuprom si Luminisului. Vrem sa avem o imagine foarte clara asupra celor care locuiesc in aceste zone, iar cei care locuiesc ilegal sa plece din locurile de unde au venit in Baia Mare. Vrem sa vedem acte, documente, contracte. Cei care locuiesc ilegal in locuintele sociale vor trebuie sa le elibereze pentru a le oferi celor care merita cu adevarat aceste spatii de locuit. Asa cum deja am eliberat un bloc locuit ilegal de pe strada Melodiei, asa vom proceda si-n alte cartiere. Nu mai putem tolera, inchide ochii si aproba starile neconforme civilizatiei. E mult prea deranjant", a spus, luni, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

Edilul a admis ca in aceste zone situate la periferia orasului saracia este predominanta, iar infractionalitatea a crescut de-a lungul timpului fara ca institutiile locale abilitate sa intervina asa cum ar fi fost necesar.

"In cele cinci zone situate la periferia municipiului Baia Mare s-au construit ilegal in ultimii 10-20 de ani adaposturi, cocioabe, unele chiar in vecinatate unor blocuri, direct pe marginea unui curs de apa. Nimeni, absolut nimeni n-a reusit sa gasesca solutii pentru aceasta problema. Aici sunt adevarate pungi de saracie, locuri care dezvolta un potential infractional ridicat. Vrem sa eliminam aceste pungi de saracie prin educatie, dar si prin munca, sa vedem cati copii urmeaza o scoala. Daca parintii muncesc, unde muncesc? Daca primesc ajutoare sociale? Vom intreprinde toti pasii respectand legea, trebuie sa facem ordine in aceste zone, iar in timp sa gasim si spatii locative pentru cei care cu adevarat muncesc si sunt localnici. Vrem ca acesti copii sa urmeze o scoala, altfel peste 5-10 ani o sa apara alte probleme. In timp vom elimina aceste pungi de saracie si e ambitia noastra de a avea un oras civilizat si curat", a spus Catalin Chereches.

Rapoarte ale Politiei si Jandarmeriei au confirmat o crestere a numarului de etnici romi veniti din judetele limitrofe pentru a se aseza ilegal la marginea municipiului Baia Mare.