Comunele si satele din Romania au nevoie de 10,6 miliarde de euro pentru a se conecta la reteaua de apa si canal, a declarat joi ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea. Acesta spune ca in prezent au retea de apa 70% dintre localitatile din mediul rural si retea de canalizare doar 22%.

Ministrul spune ca din cele 10,6 miliarde de euro necesare pentru extinderea retelei de apa si canal in mediul rural, din fonduri europene se pot accesa doar 1,7 miliarde de euro, restul sumei urmand sa fie alocata de la bugetul de stat sau din credite.

"Din fondurile Programului Operational Regional nu se pot finanta alimentarile cu apa si canalizare. Surse de finantare din fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020 pentru obiective de alimentare cu apa si canalizare in mediul rural sunt Programul National de Dezvoltare Rurala unde se pot accesa 0,4 miliarde de euro si POS Mediu unde sunt disponibili 1,3 miliarde euro. Restul banilor trebuie sa ii punem noi de la bugetul de stat fiindca este exclus ca o comuna sa ia un credit de cateva milioane de euro pentru a pune apa si canal. Nu ii va da nicio banca", a explicat Liviu Dragnea.

Acesta a declarat ca daca s-ar aloca 300 de milioane de lei pe an prin Programul National de Dezvoltare Locala, asa cum cere PD-L, am ajunge sa avem retea de apa si canal in toate satele si comunele din tara abia peste 132 de ani, in anul 2146.

Potrivit Eurostat, Romania este pe ultimul loc in UE la ponderea populatiei conectate la sistemul public de alimentare cu apa.