¬Primaria orasului Corabia vrea sa vanda la licitatie un teren extravilan de circa 190.000 mp, situat pe malul Dunarii langa capitania portului Corabia, potrivit unei hotarari adoptate de Consiliul Local in luna martie. Valoarea terenului a fost estimata la circa 54.000 lei - putin peste 10.000 de euro, potrivit unui raport de evaluare platit de primarie. Consiliul local a aprobat vanzarea terenului pentru cel putin 3,39 lei/mp, acesta fiind pretul de pornire la licitatie. Terenul se afla intre port si bursa de cereale, in extravilanul localitatii si nu este racordat la utilitati, insa este chiar pe malul Dunarii, avand acces direct la fluviu.

fluviul DunareaFoto: USER UPLOADED

Viceprimarul orasului Corabia, Vlad Sorin Gigi, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia vrea sa vanda acest teren pentru a face rost de bani la buget pentru a cofinanta proiectele pe fonduri europene aflate in derulare.

"Pentru ca nu avem bani la buget, de asta il vindem. Vanzand acest teren facem doua lucruri, investitorii vor face ceva acolo, sa nu mai stea in paragina si facem si noi rost de bani. Pe acest teren se poate realiza o rampa de achiztionare cereale, un siloz, acum sa vedem cine va fi interesat. Noi il scoatem la licitatie, nu stim insa daca vom gasi cumparator", a explicat viceprimarul.

Referitor la pretul de circa 10.000 de euro, viceprimarul spune ca terenul este inundabil si ca trebuie facute investitii majore pentru a putea fi folosit, iar Consiliul local oricum a decis ca acesta sa fie scos la licitatie pentru un pret mai mare.

"A fost un amendament facut de un consilier PNL, care nu a fost de acord cu raportul de evaluare facut de noi, si s-a decis ca licitatia sa porneasca de la 3,39 lei/mp, acelasi pret ca la un teren alaturat pe care l-am vandut in urma cu cativa ani", a mai spus viceprimarul.

"Dezvoltarea investitiilor locale presupune crearea unui climat care sa atraga si investitii private, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra comunitatii ,prin cresterea ofertei de noi locuri de munca. Consiliul Local Corabia vinde teren extravilan in suprafata de 189.213 mp situat in sola 147, ca fiind proprietatea privata a orasului Corabia. Terenul in suprafata de 189.213 mp are urmatoarele vecinatati: N- Teren Primarie; S- APDF, E- Agronova, V- APDF. Terenul nu dispune de echipamente tehnico edilitare. Terenul se vinde datorita gunoaielor depozitate si furturilor din zona. Odata cu vanzarea terenului, cumparatorul se obliga sa reabiliteze zona si sa aduca utilitatile pe cheltuiala sa, precum si sa construiasca. Forma de vanzare va fi prin licitatie publica", se arata in raportul de evaluare platit de primarie si intocmit de firma Evalrom Serv.

Interesant este ca in 2009, pe acest teren trebuia sa se faca un parc tehnologic, cu o investitie de 40 milioane lei.

"In 2009 am pus la dispozitia Guvernului terenul pentru acest parc tehnologic, dar nu s-a realizat acest proiect pentru ca trebuia finantare de la Guvern si nu s-au gasit investitori. Terenul a redevenit liber de sarcina in prezent", a explicat Vlad Sorin Gigi.

In 2009, presa locala si centrala scria ca Primaria Corabia a primit finantare europeana pentru inceperea lucrarilor la Parcul Industrial. Conform studiului de fezabilitate aprobat pentru proiect, valoarea totala a proiectului este de 39 698 759 lei, autoritatile primind de la Uniunea Europeana 16 083 300 de lei.

Pentru a putea face rost de fonduri pentru contributia proprie, Primaria Corabia s-a asociat cu Consiliul Judetean Olt care a alocat 11 707 884 de lei. Liderul proiectului era Consiliul Local Corabia care urma sa organizeze licitatiile pentru executia lucrarilor.

"Foarte multe firme s-au interersat sa inchirieze teren in zona pentru transportul de marfuri, a fost una de confectii, alta de export de lemn. Transportul fluvial este cel mai ieftin. Pe criza aceasta oamenii se gandesc si la alte variante. Este nevoie de un parc industrial aici pentru a revigora economia din zona si din judet. Proiectul tehnic a fost facut si acum trebuie sa facem licitatiile pentru lucrari. De la anul vrem sa ne apucam de constructie. O sa fie o lucrare mare, cu alei, drumuri de acces si deschidere catre apa", declara in august 2009 fostul primar al Corabiei, Toader Barbu, citat de Adevarul.

Cum proiectul nu s-a mai facut, in aprilie 2012, Consiliul local Corabia a trecut terenul din domeniul public, in domeniul privat astfel incat acesta sa poata fi vandut.