Dupa sarbatorile de Paste, Primaria Capitalei va introduce si ture de noapte pentru prinderea maidanezilor cu 15 masini cu 45 de oameni si noaptea, a declarat Razvan Bancescu, responsabil cu cainii in Primaria Capitalei, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta spune ca municipalitatea va respecta legea si va eutanasia toti cainii care au stat mai mult de 14 zile in adapost, pana in prezent fiind omorati peste 2.000 de caini. De ce costa circa 200 de lei prinderea unui caine si transportul acestuia pana la adaposturile primariei, de ce nu raspunde municipalitatea la toate sesizarile cetatenilor privind ridicarea maidanezilor si cand va scapa Bucurestiul de maidanezi, aflati in interviul de mai jos.

Razvan BancescuFoto: AGERPRES

Catiusa Ivanov: Cati maidanezi mai sunt in prezent in Bucuresti si cati ati capturat de la inceputul anului 2013 pana acum?

Razvan Bancescu: De la inceputul anului 2013 pana acum am capturat peste 13.000 de caini. Din cei 64.000, inventariati la sfarsitul anului 2012, discutam de o reducere pana la 51.000 de caini. Trebuie recunoscut faptul ca au fost anumiti iubitori de animale care au crezut ca luand caini din adaposturile noastre si abandonandu-i in localitatile din jurul Bucurestiului ii pot salva, deci mai adaugam la aceasta cifra de 51.000 cel putin 1.000-1500 de caini maidanezi, ceea ce inseamna ca ar mai fi circa 52.000 de caini.

CI: Dintre cainii capturati, cati au fost adoptati si de catre cine? Cati au ramas in adaposturile municipalitatii?

Razvan Bancescu: In total au fost adoptati de la modificarea legii in sensul permiterii eutanasierii aproape 7000 de caini din adaposturile ASPA. Aproape jumatate au fost luati de persoane fizice si restul de ONG-uri.

CI: Stiu ca este o mare problema cu persoanele/ONG-urile care adopta caini dupa care ii abandoneaza. Cum ii prindeti pe acestia si cum ii sanctionati?

Razvan Bancescu: Nu putem sa-i monitorizam pe fiecare in parte, dar deja stim persoanele sau entitatile care practica acest lucru si ii monitorizam fie prin vizita la adresa la care au declarat ca au dus cainii si nefiind acolo, preventiv blocam adoptiile pe respectiva entitate, fie daca prindem un caine care figureaza ca adoptat si astfel avem dovada abandonului si la fel, blocam adoptiile. In plus, la cei care avem si aceasta proba fizica, acel caine cu serie si numar de crotaliu, intocmim actele si inaintam parchetului cazul.

CI: Spuneati ca sunt persoane care au adoptat chiar cateva sute de caini.

Razvan Bancescu: De la modificarea legii nu mai avem astfel de persoane. Persoanele pe care le-am gasit sunt cele care au adoptat in anii 2009-2010, cand legea permitea sa adopti cati caini vrei. Noi am avut preventiv, anul trecut, intr-o hotarare de Consiliu general, limitarea adoptiilor prin introducerea unei taxe de la al doilea caine adoptat. Aceasta taxa nu mai exista fiindca acel amendament din hotarare este contrar legii care a modificat ulterior hotararea de consiliu. Acum poti sa adopti cati caini vrei in conditiile legii, adica sa ai spatiu suficient.

CI: Acum doua saptamani o femeie a fost gasita moarta in Parcul Obor pe corp avand mai multe urme de muscaturi de caine. Decesul a fost cauzat de maidanezi?

Razvan Bancescu: Nu am primit raportul final de la Institutul Medico-Legal si nici nu este competenta noastra sa fim informati direct. Mai erau de finalizat rapoartele toxicologice sa se vada densitatea alcoolului in sange si alte substante prezente sau nu in corpul femeii la momentul decesului. Daca se va constata ca prezenta cainilor fara stapan a fost un elelemet decisiv in decesul persoanei, se va merge inainte ca si in cazul Ionut. Daca nu, atunci se va luain calcul numai partea medicala si se va merge in sensul elucidarii acesteia.

CI: Cainii capturati de d-voastra aveau urme de sange pe dinti?

Razvan Bancescu: Noi am capturat noua caini. Singurul care avea urme de sange la gura era un caine prins la crosa. Cainii au acest reflex de aparare si musca din crosa si din cauza asta apar acele urme de sange. Trebuie evidentiat faptul ca in cazul lui Ionut eram 100% siguri ca a murit in coltii cainilor. La aceasta femeie, plagile nu au aceeasi profunzime si nu sunt urme de sange pe gura cainilor, ca in cazul lui Ionut. Aici nefiind neaparat necesar sa vedem caini cu urme de sange la gura.

CI: Ati spus ca o parte dintre cainii capturati apartineau Primariei Sectorului 2. Primaria a spus ca nu erau in responsabilitatea lor? Care este adevarul?

Razvan Bancescu: Este mai putin important ce declara Primaria Sectorului 2. Este adevarat ca au aparut niste modificari de abordare din punctul lor de vedere. Important este ce vor declara in fata procurorului. Acele informatii se iau in considerare, nu ce raspund tertilor sau presei.

CI: Cati caini fara stapan ati sterilizat de la inceputul anului 2013 pana in prezent si care este situatia in ceea ce priveste cainii cu detinator? Stiu ca pana in ianuarie 2015 legea ii obliga pe proprietarii de caini sa isi sterilizeze animalele.

Razvan Bancescu: Exista aceasta prevedere pe care noi o salutam si o sustinem la nivelul Bucurestiului, ma refer la programul de sterilizare a cainilor cu detinator. Important este sa nu se schimbe regulile jocului in timpul acestui proiect pentru ca termenul este relativ scurt, discutam de sterilizarea a cel putin 30.000-40.000 de caini cu stapan intr-o perioada mai scurta de un an. Scazand perioada de sarbatori si de concedii, ramanem practic cu 8-9 luni disponibile. Primaria Capitalei sterilizeaza gratuit cainii cu stapan pana in august 2015. Noi speram ca toti cainii cu detinator din Bucuresti sa fie sterilizati pana la 1 ianuarie 2015. Colegiul Medicilor Veterinari din Romania a propus un proiect prin care s-ar impune mai multe analize la sterilizare si implicit acestea cresc costurile. Noi le-am comunicat parerea noastra, in sensul ca pana la sfarsitul anului 2014 sa nu se faca aceste modificari sau sa se scoata aceste prevederi pentru cainii fara stapan. Dar aceste prevederi vor ingreuna si partea de sterilizare a cainilor cu stapan. Si Asociatia Municipiilor din Romania si-a exprimat acelasi punct de vedere si a solicitat excluderea cainilor fara stapan si obtinerea unei dispozitii tranzitorii pana la sfarsitul acestui an, ca sa poata toti cetatenii sa isi sterilizeze cainii la cost redus. Nu in fiecare municipiu Primaria deconteaza aceste interventii chirurgicale.

CI: Referitor la cainii fara stapan, continuati programul de sterilizare paralel cu adoptiile si eutanasierea? Cati caini au fost sterilizati de la inceputul anului 2013 pana in prezent?

Razvan Bancescu: Este tardiv sa mai discutam despre sterilizarea cainilor fara stapan in 2013 fiindca atunci era alta abordare. Pe noua lege si pe recomandarile Curtii de Conturi noi trebuie sa sterilizam cainii pe care ii dam spre adoptie, restul nu, fiindca nu se mai intorc in teritoriu.

CI: De ce nu a facut Primaria Capitalei aproape nimic pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan din 2004, cand Traian Basescu a eutanasiat in masa cainii, pana anul trecut in septembrie, cand a murit Ionut? Practic au fost 10 ani in care s-au luat foarte putine masuri la nivel institutional.

Razvan Bancescu: Masurile luate la nivel institutional trebuie si puse in aplicare. Pentru a le pune in aplicare este nevoie de buget si in primul rand de oameni. ASPA a avut de cand exista din '92 peste 20 de directori. Toti directorii au fost mai mult sau mai putin sub subordonarea profesionala a Colegiului Medicilor Veterinari acestia fiind medici veterinari. Pentru a coordona o institutie in subordinea Capitalei nu este nevoie neaparat de aceasta pregatire veterinara ci este vorba despre un bun management. Management si intern, astfel incat sa poti sa iti faci treaba si rezultatele sa fie vizibile, dar si parte de lobby vizavi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Stim foarte bine ca tot timpul au fost meciuri intre aparatul executiv care era de o anumita culoare politica si Consiliul General. Si in perioada d-lui Traian Basescu, atunci era PSD, modificarile legislative atat in Consiliu, cat si modificarea Legii administratiei publice locale au dizolvat partial activitatea ASPA, au inchis-o total pana in 2004 dupa care au redeschis-o fara sa asigure finantarea necesara. Este nevoie de cadru legal si avem acest cadru legal, pana acum nu aveam legea care permitea eutanasierea, iar de anul trecut dupa formarea noului Consiliu General, am trecut fiecare proiect al autoritatii cu majoritate absoluta.

CI: Cate adaposturi are in prezent Primaria Capitalei si cate locuri au acestea? Ce alte adaposturi aveti in plan sa construiti? Unde?

Razvan Bancescu: Primaria Capitalei are in acest moment trei adaposturi. Cel de la Palady - cu o capacitate de 150-200 de locuri - este total ineficient pentru ca in doua zile de umplere s-a blocat adapostul dupa care stam 14 zile lucratoare si asteptam sa se elibereze. Cel de la Mihailesti, care are capacitate de peste 1.000 de locuri si cel de la Bragadiru care are capacitate de 1.600 si urmeaza sa depaseasca 2.000 de locuri in luna mai. Sper sa nu mai fie nevoie sa mai construim alte adaposturi fiindca este o cheltuiala care apoi nu se poate recupera de municipalitate. Adaposturile pentru caini, conform normelor ANSVSA au o anumita specificitate care ulterior implica costuri majore pentru a o modifica in alta facilitate. Noi in schimb trebuie sa asiguram minimul de capacitate de cazare pentru caini astfel incat sa respectam legea si sa ii pastram 14 zile lucratoare in adapost pentru revendicare si adoptie si sa mentinem ritmul zilnic de prindere. Daca noi discutam de un ritm zilnic de prindere de 200 de caini/zi, avem nevoie de cel putin 2.800 de locuri de cazare la care trebuie sa mai adaugam zilele de sambata si duminica cand cainii stau in plus in adapost. Adaposturile pe care le avem sunt suficiente la acest ritm de prindere, insa continuam extinderea adaposturilor la capacitatea de vara (n.r. cand animalele stau in tarcuri neacoperite) fiindca dupa Sarbatorile de Paste vom porni turele de noapte in plin ceea ce va aduce un plus de caini in fiecare zi. Aceste ture exista si acum, dar functioneaza la capacitate de 20%. Vor fi 15 masini cu 45 de oameni si pe turele de noapte.

CI: Cand ati inceput eutanasiera maidanezilor si cati ati eutanasiat pana acum? Normele privind eutanasierea au fost publicate in decembrie. De ce ati amanat cateva luni?

Razvan Bancescu: Eutanasierea a inceput in luna februarie si am eutanasiat mai mult de 2.000 de caini. Detalii privind numarul exact sau ordinul de marime nu il voi da in mod direct fiindca eutanasierea nu este un obiectiv al nostru ci este o metoda prin care gestionam situatia din strada. Normele au fost publicate in decembrie. In decembrie toate zilele dupa publicarea normelor au fost considerate nelucratoare si am avut nevoie de a incheia contractele cu medicii veterinari pentru a duce la bun sfarsit aceste eutanasieri conform legii. A fost un termen in care noi a trebuit sa rezolvam toate neconformitatile astfel incat sa nu poata fi contestat nimic.

CI: Exista o mare discutie daca este mai bine sa eutanasiem cainii sau sa ii sterilizam? Cum ar trebui actionat dupa parerea d-voastra ca sa fie eficient si de ce? Unii spun ca eutanasierea nu foloseste la nimic, altii spun ca sterilizarea este risipa de bani.

Razvan Bancescu: Aceasta este de fapt parerea ONG-urilor ca eutanasierea nu da roade. Uitati-va in toata Europa, peste tot se aplica aceasta metoda. Se aplica de mult. Este adevarat, cu un ritm mult mai mare si metode mai barbare acum cativa ani cand nu existau acordurile pentru protectia animalelor si recunoasterea cainilor ca animale simtitoare. Diferenta a ceea ce facem noi in Bucuresti si ceea ce se intampla in Berlin este numai dimensiunea la care se intampla, dar aceasta dimensiune este impusa de dimensiunea de la care am pornit. In rest, este marketing negativ facut de reprezentantii acestor ONG-uri, inclusiv in Austria, Germania si Marea Britanie.

CI: Dar sunt si tari/orase unde s-a aplicat cu succes sterilizarea. Un exemplu este Oradea.

Razvan Bancescu: Structura acestui municipiu este diferita fata de Bucuresti, iar cand s-a pornit in Oradea acum 8-9 ani, aici nici nu se discuta despre asa ceva. Daca s-ar fi aplicat sterilizarea in masa pe termen lung, ar fi dat rezultate, dar cetatenii nu mai au rabdare.

CI: Cat costa intretinerea unui caine in adapost?

Razvan Bancescu: Sa fie o valoare usor de retinut, costul pentru pastrarea unui caine in adapost este de 10 lei pe zi. Toti spun ca acest cost este umflat de noi. Nu este umflat de noi, este raportat la Curtea de Conturi si luat de Asociatia Municipiilor din Romania ca standard de cost. In acest cost se regasesc mai multe componente. Cel mai mare cost este forta de munca, plata in salariul net si taxele aferente salariului, apoi urmeaza utilitatile necesare functionarii adapostului - curent, salubrizare, dezinsectie si deratizare - minimul de medicamente si materiale medicale necesare cainilor, hrana si nu am pus amortizarea investitiei in adapost. In mediul privat s-ar fi adaugat si acest cost.

CI: Si-ar putea permite Bucurestiul sa puna toti cei 50.000 de caini in adaposturi si sa-i intretina pana la sfarsitul vietii?

Razvan Bancescu: Nu, este exclus. In primul rand cifrele cheltuite cu investitiile, banii consumati cu acest cost zilnic de mentinere in adapost, reprezinta o provocare si din punct de vedere moral. Nu poti cheltui acele sume cand bugetul de la asistenta sociala este la jumatate. Doi la mana, nu exista motivatie pentru acest lucru. Noi observam in felul urmator. Din 100 de caini care au ajuns in adapost astazi, pana la ora 12.00, in primele doua trei zile sunt adoptati cam 60% dintre ei, dupa care maxim mai vine cineva ratacit si mai ia un caine. Mentinerea lor in adaposturi, ei traind si pana la 12 ani, nu are o justificare. Numai sa ii luam si sa-i punem in adaposturi ca sa fim ipocriti si sa spunem ca nu ii eutanasiem, nu este un raspuns nici in fata Curtii de Conturi, in privinta banului folosit, nici in fata comunitatii.

CI: Cat costa sterilizarea si cat costa eutanasierea cu tot cu incinerare? Ce buget are ASPA in 2014?

Razvan Bancescu: Sterilizarea unui caine costa 150 de lei la femela, iar la mascul 120 lei. Eutanasierea costa 40 de lei manopera, materialele folosite si substantele pentru anestezie si adormire caine inca 9 lei, iar incinerare si transport 4 lei pe kg fara TVA. Asta inseamna la o medie de 15 kg de caine - 60 lei. In total eutanasierea costa circa 110 lei. ASPA are in 2014 un buget de 33 milioane lei.

CI: D-vostra spuneti ca rata de prindere a maidanezilor este de pana la 100-200 de caini pe zi, iar atunci cand cetatenii reclama, veniti sa luati cainii in cateva zile. Cu toate acestea sunt foarte multi ceteni care spun ca au reclamat la d-voastra si nu a venit nimeni - de exemplu zona Berceni. Cum explicati?

Razvan Bancescu: Avem numeroase solicitari in zona Berceni. Nu stiu exact adresa, ca sa spun exact de ce nu a ajuns masina acolo. In mod normal ajunge o intreaga echipa formata din 3-4 masini si trebuie sa rezolve situatia. Daca intr-o anumita zona sunt la primul apel 8-9 caini, in prima interventie sunt foarte putine sanse sa fie luati toti, dar se revine cu apel la 0219844 si se face revenire la acea adresa. In zona Berceni pana acum s-a intrat atat in format complet cat si individual de cel putin 50 de ori. Poate este o adresa unde alarmistii ascund cainii si atunci trebuie sa trecem noaptea pe acolo.

CI: In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 229 lei. De ce costa atat de mult prinderea unui caine?

Razvan Bancescu: Este un cost stabilit prin licitatie. Procedura a facut obiectul unui control atat de la Curtea de Conturi cat si de la ANRMAP, de la DNA si ICCJ. Noi nu putem interveni. Din contra, Curtea de Conturi a scris faptul ca am obligat toti participantii la licitatie, prin caietul de sarcini, sa se alinieze la pretul cel mai mic. Costurile sunt mari, nu pot sa va zic in detaliu, cel mai bine pot sa raspunda la aceasta intrebare firmele. Dar este vorba de costurile pentru forta de munca si sunt sigur ca la cat muncesc acesti hingheri, trebuie platiti mai bine decat cei de la ASPA. Doi la mana, la ei logistica este noua si omologata. Sunt costuri suplimentare unei prinderi rudimentare. Prin norme si prin lege, ei au trebuit sa faca alte modificari la masini si la elementele de prindere.

CI: Cand scapam de caini in Bucuresti? Puteti respecta termenul acela de martie 2015?

Razvan Bancescu: Martie 2015 are in spate un obiectiv de 80%. Pana la sfarsitul anului viitor vor fi rezolvati si cei 20%. Din martie, cainii nu vor mai fi vizibili. Cainii nu vin in traficul uman voit ci vin din cauza densitatii foarte mari de caini si atunci isi impart intre ei teritoriile si unii ajung in zona de trafic uman. Zonele centrale am reusit deja sa le eliberam. Acum lucram la zonele rezidentiale si ne vom duce spre zonele periferice urmand sa mai facem o trecere la picior prin tot Bucurestiul, sa inchidem strazi, parcari, cu plase, astfel incat sa se prinda toti cainii ramasi. Dar in Bucuresti zero caini fara stapan nu vor fi atat timp cat lumea abandoneaza. Incurajam si ne dorim foarte mult ca bucurestenii sa isi sterilizeze cainii pentru a nu mai avea situatia aceasta. Cu sterilizarea se face si inregistrarea cainilor in baza noastra de date a cainilor cu stapan si atunci avem si trasabilitatea acestor caini si putem penaliza abandonul.

CI: S-a spus ca nu ati fi angajat al ASPA si nu ati avea nicio raspundere legala in ceea ce priveste cainii fara stapan. Puteti sa faceti o precizare referitor la aceste afirmatii?

Razvan Bancescu: Eu sunt angajat al ASPA. Sunt angajat intr-o formula ciudata din cauza legilor care, la angajarea mea, nu permiteau o angajare directa. Am fost angajat ca si referent ca sa pot intra formal in autoritate. Ulterior, prin dispozitiile directorului general, s-a modificat fisa postului si raspund pentru ceea ce fac, avand partea de coordonare a relatiei cu presa, raspund de proiectul de gestionare a cainilor fara stapan prezentat Consiliului General in 2012 si de relatia cu CGMB.