Lucrarile de reabilitare a Arcului de Triumf din Bucuresti se vor finaliza in martie 2015, au declarat vineri reprezentantii Primariei Capitalei. Cladirea este administrata de municipalitate, pentru restaurarea ei accesandu-se fonduri europene de 19,5 milioane lei din 30 milioane lei, valoarea totala a proiectului. Lucrarile de consolidare la Casa Cesianu de pe Calea Victoriei, monument istoric, se vor finaliza pana la sfarsitul acestui an, mai spun autoritatile. Si aceasta cladire este administrata de municipalitate, pentru restaurarea ei accesandu-se fonduri europene de 5 milioane lei din 8,5 milioane lei, valoarea totala a proiectului.

Arcul de TriumfFoto: Hotnews

In prezent, lucrarile de consolidara a casei Cesianu au fost realizate in proportie de 40%, iar la Arcul de Trumf 5%, au declarat vineri reprezentantii municipalitatii. Dupa finalizarea lucrarilor de consolidare, in curtea casei Cesianu va fi amenajat o gradina si un lapidarium.

Dupa ce vor fi redeschis, autoritatile spera ca acest obiectiv sa atraga cel putin 4000 de turisti anual.

Istoric Arcul de Triumf

In perioada 1921-1922, in contextul incoronarii Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari, Comisia pentru organizarea serbarilor incoronarii a apelat la serviciile arhitectului Petre Antonescu pentru ridicarea unui impunator Arc de Triumf in zona nordica a capitalei, pe soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff. Din cauza timpului scurt insa, doar scheletul constructiei a fost turnat in beton armat, minunatele basoreliefuri exterioare fiind realizate din ipsos, ceea ce a determinat ca intemperiile sa contribuie masiv la degradarea progresiva a aspectului exterior al Arcului de Triumf, proces inceput odata cu incheierea serbarilor incoronarii (octombrie 1922).

De-abia in 1932, in urma unui articol al lui Mihai Mora intitulat sugestiv "O datorie imperioasa", situatia deplorabila a Arcului de Triumf revine in atentia opiniei publice, hotarandu-se inlocuirea basoreliefurilor din ipsos cu unele definitive, din piatra sau marmura de Ruschita.

De data aceasta, autorul, acelasi Petre Antonescu, a dat edificiului o nota mult mai sobra in ceea ce priveste finisajul exterior, cerand artistilor pe care i-a cooptat la lucrari sa se incadreze in aceasta noua maniera de lucru. Intre 1935 si 1936 linia generala a acestui monument s-a stabilizat sub forma structurii actuale definitive: in zidarie masiva de piatra, pe un schelet de beton armat de proportii si moderatura clasica.

Dupa restaurarea sa in anul 1936, Arcul de Triumf devine deschis publicului. Arcul de Triumf adaposteste un mic muzeu, unde se pot vedea patru expozitii: Marele Razboi al Reintregirii Neamului (fotografie si film), Heraldica Marilor Familii Boieresti (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf in Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918 (unde se gasesc si coroanele si sceptrul regal reproduse la scara 1:1, fotografii). Cele 164 de trepte care leaga zonele de acces de zonele de odihna sau spatiile destinate expunerii confera coerenta intregului traseu.

Istoric Casa Cesianu

Casa Cesianu reprezinta un exemplar ilustrativ pentru casa boiereasca de la inceputul secolului al XIX-lea si este singurul exemplar de pe Calea Victoriei (nr.151, la intersectia dintre Calea Victoriei si strada Sevastopol), care si-a pastrat toate componente sale la dimensiunea si in varianta originara.

Casa Cesianu adaposteste provizoriu o parte dintre colectiile aflate in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, precum: Colectia stiinta-tehnica (2.136 obiecte de interes muzeal si istoric), Colectia Arta decorativa - metal (10.860 obiecte), Colectia de arta religioasa si obiecte de cult (reprezentativa pentru perioada tarzie a artei religioase romanesti, respectiv sec. XVII-XIX), Colectia Arta Plastica (2.395 tablouri in ulei, acuarele, desene, placi de gravura), Depozitul de harti si planuri, Colectia de sculptura (310 obiecte), Colectia de mobilier (227 piese), Colectia Sticla, portelan si ceramica (4.747 piese valoroase), Colectia textile si accesorii vestimentare (2.091 obiecte diversificate tipologic), Colectia arme (533 arme albe si de foc), Colectia de arheologie (8.000 obiecte), Colectia diverse (783 obiecte, piese decorative, etc.).

Piesele acestor colectii sunt expuse in expozitiile temporare organizate in cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti.