Planul de mobilizare in caz de razboi va fi reactualizat, in judetul Suceava, pana la jumatatea acestei luni, a declarat, joi, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Ioan Catalin Nechifor, citat de Agerpres. Acesta a spus ca planul se reactualizeaza periodic si ca ''nu are neaparat legatura'' cu situatia tensionata din regiunea geopolitica in care se afla si Romania, dar este bine sa fie corelat cu situatia actuala.

Nechifor nu a putut spune cand a fost facuta ultima actualizare, dar a precizat ca un astfel de plan are o valabilitate de patru ani. ''E bine sa fim pregatiti. Un stat precum Romania, ca membru UE si NATO, are obligatia de a pregati acest tip de situatie posibila si ne vom incadra in termenele avansate. Pana in 14 martie trebuie sa facem propuneri pentru Guvern, in sensul de asigurare a resurselor si sa identificam toate elementele locale pe linie militara si de siguranta publica'', a spus presedintele CJ Suceava.

El a precizat ca vor fi verificate toate adaposturile civile, dar si tot ceea ce reprezinta aprovizionarea cu alimente si carburanti.

''Trebuie sa fim pregatiti si romanii trebuie sa fie protejati. (...) Sper sa nu fie cazul sa si aplicam aceste lucruri'', a spus Nechifor, adaugand ca fondurile necesare pentru acest plan de mobilizare se asigura de Guvern.