Primaria Capitalei a cerut anularea sentintei prin care instanta a decis demolarea turnului de birouri de langa catedrala Sf. Iosif, insa cererea municipalitatii a fost respinsa de Tribunalul Dambovita, sustin reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB). Mai mult, ARCB il acuza pe primarul general Sorin Oprescu ca "incearca sa salveze cladirea ilegala", iar costurile aferente demolarii nu sunt atat de mari cum sustine primarul general.

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

UPDATE Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca au cerut in instanta clarificari in legatura cu cine va face demolarea Cathedral Plaza.

"Cele doua cereri introduse de Primaria Municipiului Bucuresti au fost formulate pentru clarificarea de catre instanta a modalitatii de punere in executare a Sentintei Tribunalului Dambovita (nr.2520/2012) avand in vedere ca imobilul Cathedral Plaza este construit si pe proprietate privata, nu doar pe domeniul privat al Municipalitatii", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro.

In ceea ce priveste casa de avocatura care reprezinta Municipalitatea in aceste litigii, reprezentantii municipalitatii sustin ca aceastea este una dintre casele cu care PMB are incheiate contracte de consultanta si reprezentare de mai mult timp. "Nu se poate vorbi de o dubla reprezentare avand in vedere faptul ca respectiva casa de avocatura nu a reprezentat in aceeasi cauza parti adverse", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Tribunalul Dâmbovița a respins prin încheierea din 24.01.2014 şi hotărârea nr. 288/2014 două cereri formulate de Primarul Municipiului București, una de suspendare și alta de anulare a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată anterior de acelaşi tribunal, prin care a fost dispusă desființarea clădirii ilegale Cathedral Plaza și aducerea terenului la forma anterioară construirii. Legătura dintre primărie și dezvoltator este relevantă. O mare casă de avocatură, care a reprezentat (fără succes, e adevărat) firma MBD timp de mai mulți ani (probabil o mai face încă), îl reprezintă acum pe Primarul General în încercarea de a salva clădirea ilegală. Forma cererilor acestei case de avocatură în favoarea Primăriei Generale este evident asemănătoare cu cele anterioare în favoarea MBD", se arata in comunicatul Arhiepiscopiei.

„Căile de atac exercitate de Primarul General au fost în mod vădit inspirate de încercările confuze și disperate ale proprietarilor autointitulatei Cathedral Plaza. Se pare că prin această strategie Millennium Building Development (MBD) și-a transferat influența și mijloacele de atac în sfera unei instituții publice care, într-un stat de drept, ar trebui să apere Catedrala Sf. Iosif și nu clădirea ilegală de lângă aceasta”, a declarat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.

Mai mult, ARCB sustine ca sub pretextul protejării Catedralei și al costurilor ridicate pentru dezmembrarea clădirii ilegale, primarul Oprescu încearcă să împiedice executarea unei hotărâri judecătorești de demolare și chiar să se eschiveze total de la această obligație.

"Acesta prezintă rapoarte de evaluare îndoielnice, realizate de înseşi firmele care au construit Cathedral Plaza, și refuză punerea în executare a obligației de desființare a construcției. Care sunt costurile desființării Cathedral Plaza? Conform unor estimări independente acestea nu ajung nici la o treime din cifrele vehiculate de Primarul General însă, oricare ar fi acestea, într-un stat de drept, ele sunt mult mai mici decât costurile de a apăra ilegalitățile comise și rezultatul fraudulos al acestora", spun reprezentantii Arhiepiscopiei.

In plus, Millenium Building Developement cere instantei sa oblige Primaria Capitalei sa emita o noua autorizatie pentru turnul de birouri de langa Catedrala Sfantul Iosif, cladire a carei autorizatie a fost anulata de instanta, iar acum municipalitatea trebuie sa o demoleze, potrivit unui raspuns al Primariei Capitalei adresat la solicitarea HotNews.ro.

"Mentionam ca pe rolul instantelor judecatoresti se afla inregistrata cererea prin care SC Millenium Building Developement SRL solicita in contradictoriu cu institutia noastra intrarea in legalitate prin emiterea unei noi autorizatii de construire", se atata in raspunsul Primariei Capitalei adresat HotNews.ro.

Reamintim ca in ianuarie 2013 de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea cladirii, iar pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spune ca a dispus inca din septembrie anul trecut realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate, insa pentru demolarea cladirii acesta sustine ca este nevoie de inca o sentinta judecatoreasca.

"Prin Dispozitia Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisa in executarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate. De asemenea, prin acelasi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevazute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructiei mentionate. Acest lucru trebuie sa aiba in vedere faptul ca imobilul in cauza nu este edificat pe un teren apartinand exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucuresti, astfel incat acesta nu poate fi desfiintat pe cale administrativa conform dispozitiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991. In conformitate cu dispozitiile art 28 din acelasi act normativ, in cazul constructiilor fara autorizatie de construire, inclusiv ca efect al anularii autorizatiei, primarul va sesiza instanta de judecata in vederea demolarii acestora", se arata in raspunsul Primariei Capitalei.

Costurile necesare demolarii se vor recupera de la persoanele responsabile conform art. 32 din Legea nr 50/1991, sustin reprezentantii municipalitatii.

In ceea ce priveste contractele de concesiune incheiate intre municipalitate si SC Millenium Building Developement SRL, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca au solicitat instantei judecatoresti pronuntarea unei hotarari cu privire la valabilitatea acestora. "Litigiul este pe rol, urmand ca instanta sa transeze aceste aspecte. In acest moment municipalitatea incaseaza taxa de concesiune pe terenurile in discutie", se mai arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei.

Sorin Oprescu a declarat ca demolarea Cathedral Plaza costa circa 17-18 milioane de euro.

La sfarsitul lunii octombrie 2013, dezvoltatorii Cathedral Plaza sustineau intr-un comunicat de presa ca spera "ca Primaria Municipiului Bucuresti va actiona in beneficiul bucurestenilor si va solutiona cererea sa de intrare in legalitate a cladirii, prin emiterea unei noi autorizatii de construire".

In caz contrar, demolarea ar aduce bucurestenilor daune directe de peste 70 milioane de euro, reprezentand atat costurile operatiunii, cat si daunele pe care Primaria Municipiului Bucuresti va trebui sa le plateasca proprietarului, mai sustin reprezentantii Millennium Building Development.

Istoric Cathedral Plaza

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza". In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman.

In 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila la inceputul acestui an, in urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti.

Desi sentinta de demolare a turnului, data de Curtea de Apel Ploiesti, este definitiva si irevocabila pe rol mai sunt trei procese privind desfiintarea cladirii.

Curtea de Apel Bacau a respins la sfarsitul lunii octombrie 2012, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza, potrivit datelor furnizate de dezvoltatorul cladirii - Millenium Building Development (MBD). Pe rolul instantelor mai sunt inca doua procese privind demolarea cladirii - unul la Judecatoria sector 1 si altul la Tribunalul Neamt.

Judecatoria sector 1 si Tribunalul Neamt au decis sa nu se demoleze turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif. Recursurile se judeca.