Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat ca nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene in exercitiul financiar 2007-2014, urmand sa fie realizat un studiu care sa stabileasca ce trebuie sa functioneze in aceasta cladire si cum va fi realizata o asociere cu "un privat", relateaza Mediafax.

Cazinoul din ConstantaFoto: Agerpres

Viceprimarul municipiului Constanta, Decebal Fagadau, a propus in cadrul sedintei Consiliului Local de miercuri, alocarea sumei de 167.000 de lei pentru realizarea unui studiu, oportunitate care are drept scop gasirea unor solutii de restaurare a Cazinoului, proiect adoptat de consilieri.

Fagadau a explicat ca reabilitarea pe fonduri europene a Cazinoului nu mai este de actualitate deoarece lucrarile ar trebui incheiate pana la jumatatea anului viitor, lucru care nu este posibil, iar in acest caz municipalitatea ar fi trebuit sa restituie fondurile europene.

"Studiul legat de identificarea unei solutii in ceea ce priveste Cazinoul este necesar pentru ca dupa cum stiti municipalitatea a explorat toate posibilitatile care ar duce la restaurarea si punerea in functiune a cladirii Cazinoului. Din pacate, proiectul cu finantare europeana ne-a dus la urmatoarea stare de fapt: daca astazi continuam cu proiectul european nu vom fi gata cu el pentru ca, sa fim realisti, este practic imposibil sa terminam restaurarea Cazinoului pana la jumatatea anului 2015 si atunci toti banii pe care i-am luat ar trebui sa-i dam inapoi. Situatia juridica a activitatii care sa se presteze in cladirea Cazinoului, identificarea unei solutii oportune toate acestea depasesc capacitatea executivului sau ale studiilor pe care le avem elaborate pana acum. Ca sa nu mai fie o alegere personala propun sa facem un studiu serios pentru identificarea unei solutii. Voi trimite invitatii catre companii de consultanta internationala pentru ca despre Cazinou lumea a vorbit ca un subiect politic si nimeni nu a venit cu o solutie reala", a explicat viceprimarul Fagadau in cadrul sedintei Consiliului Local.

El a precizat ca nu exclude ca acest monument sa fie reabilitate tot cu fonduri europene, dar in exercitiul financiar 2014-2020, precizand ca o decizie in acest sens va fi luata dupa ce studiul va stabili care tip de activitate va fi profitabil.

"Putem accesa fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020 daca va fi vreo Axa sau ne putem adresa pietei libere pentru asociere, inchiriere, dar mai intai sa vedem ce tip de activitate va fi profitabila", a spus viceprimarul Constantei.

El a mentionat ca acest studiu urmeaza sa fie dezbatut apoi in cadrul unei sedinte a Consiliului Local.

Primarul Radu Mazare a spus la finalul Consiliului Local, ca a cerut unei case de avocatura sa-i spuna care este solutia legala in privinta Cazinoului si a modului in care poate fi implicat vreun "privat" in reabilitarea acestuia, dar nu a primit un raspuns si atunci a ales realizarea acestui studiu.

"I-am dat unei companii de avocatura din Bucuresti in decembrie ca sa imi dea solutia legala in aceasta tara unde totul e penal. Au balbait-o, au lalait-o si ca atare am stabilit cu Decebal Fagadau ca sa punem niste bani sa dea unei companii sa faca un studiu sa vedem ce ar fi cel mai bine sa functioneze in Cazinou. Eu imi doresc sa fie cazinou, dar poate este o activitate mai profitabila si atunci investitia privata ar veni mai usor. Si sa ne arate drumul pe care sa-l urmam fara sa vina a doua zi domnul procuror de la DNA si sa ne puna sa dam subsemnatul, ca mi-e frica, acum chiar mi-e frica , serios vorbesc. Mi-e frica sa nu facem ceva cu Cazinoului si apoi sa vina sa ne ia pe toti la ancheta, ca asa e in Romania acum", a spus Mazare.

Primarul Constantei a anuntat, in anul 2011, ca intentioneaza sa vanda Cazinoul dupa ce firma care il concesionase pe o perioada de 49 de ani si care anuntase investitii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea monumentului a renuntat la acest proiect din cauza crizei economice. Dupa cateva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului din acea perioada, a anuntat ca doreste sa preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a intamplat.

In luna septembrie 2012, Mazare a spus ca doreste organizarea unei licitatii internationale pentru a vinde Cazinoul, iar dupa doua luni a anuntat ca intentioneaza realizarea unui parteneriat public-privat cu o firma interesata de reabilitatea acestui monument si de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. In luna februarie 2013, Mazare a anuntat ca acest monument urmeaza sa fie reabilitat cu fonduri europene.

In martie 2013, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat ca a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrarile urmand sa fie realizate cu fonduri europene, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 10 milioane de euro.

In februarie 2014, Radu Mazare a spus ca incearca atragerea unor investitori straini pentru preluarea Cazinoulu, dupa ce a mers in Elvetia pentru a discuta modalitati de colaborare cu reprezentantii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.