Primaria Capitalei va depune candidatura pentru ca Bucurestiul sa fie declarat capitala culturala europeana in 2021, potrivit unui proiect votat joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Alaturi de Capitala si-au anuntat intentia de a candida si orasele Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Craiova si Arad.

"In anul 2021 exista oportunitatea ca municipiul Bucuresti sa poata fi ales drept Capitala culturala Europeana. Competitia nationala pentru alegerea orasului ce va reprezenta Romania se deschide in 2015. Au anuntat deja intentia de a participa la aceasta competitie orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Craiova, Arad. Unele dintre ele au inceput deja primele pregatiri. Urmatoarea sansa a Romaniei de a avea o Capitala culturala Europeana va veni abia peste alti 15 ani", se arata in proiectul de hotarare de Consiliu General.

"Procesul de accedere la titlul de Capitala Culturala Europeana incepe cu sase ani inainte si este in primul rand un proces de schimbare pentru oras, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul sau cultural si pentru cetateni, iar aceste schimbari au de obicei efecte pozitive durabile, timp de multi ani dupa ce Anul Capitalei Culturale s-a incheiat", se precizeaza in raportul de specialitate al Primariei Capitalei.

In urma studiilor efectuate in orasele care au detinut titlul de Capitala Culturala Europeana s-a constatat o crestere a turismului cu pana la 12% in anul in care orasul are acest titlu, dar si o crestere substantiala a bugetului orasului si beneficii de imagine si promovare.