FOTOGALERIE Ce constructie noua va aparea pe locul uneia dintre cele mai frumoase case demolate in Bucuresti, pe str. Visarion 8

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 26 februarie 2014, 12:35 Actualitate | Administratie Locala

FOTOGALERIE Proiect propus pe strada Visarion 8
​Dupa ce faimoasa cladire monument istoric aflata la intersectia bd. Lascar Catargiu cu strada Visarion a fost lasata mai bine de zece ani in paragina pana a disparut, furata bucata cu bucata, acum proprietarii terenului cer Primariei Capitalei permisiunea de a construi un bloc cu 5 etaje, proiectul fiind discutat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Cladirea veche, din care a mai ramas doar un perete, a fost construita dupa planurile arhitectului Ion D. Berindei.

 •     Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea ce doresc sa construiasca noii proprietari pe teren
Membrii Comisiei de Urbanism spun ca, intrucat proprietarul a lasat in paragina cladirea istorica, pana aceasta a disparut, ca in mod evident,  sa poata construi o cladire mai mare, acesta ar trebui obligat  sa reconstruiasca cladirea veche.  Intrucat Comisia Tehnica nu a avut cvorum, proiectul doar a fost discutat, nefiind luata nicio decizie.

Arhitectii care au prezentat proiectul au declarat ca proprietarul care a lasat cladirea veche sa se demoleze a vandut imobilul si terenul in 2012, iar acum noul proprietar doreste sa construiasca.

Cladirea de pe strada Visarion 8 face parte din ansamblul de monumente Lascar Catargiu, care este si zona protejata. Potrivit regulamentului zonei protejate, indicatorii urbanistici sunt:
- regim de inaltime maxim: 16 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului: 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 3.

Cum a disparut cladirea monument istoric


FOTOGALERIE Vezi filmul disparitiei cladirii din strada Visarion nr. 8
In urma cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era intreaga, chiar bine intretinuta. Din 2001 imobilul a fost lasat in paragina. In 2007, tamplaria a fost scoasa, iar ornamentele de pe fatada au inceput sa se degradeze. In 2008, propreitarii au incercat sa o demoleze, dar autoritatile au intervenit si au oprit lucrarile care se desfasurau ilegal. Dupa acest episod, casa a ramas fara acoperis, insa fatada a scapat intreaga.

Fiindca au cerut autorizatie de demolare in mai multe randuri si nu au obtinut, proprietarii au scos-o la vanzare pentru suma de 3 milioane de euro. „Casa este de vanzare. Ruina de pe teren nu se poate demola. A incercat si proprietarul, dar nu a reusit. Puteti construi in spate. Proprietarul are un Certificat de Urbanism prin care i se da doua subsoluri, parter, patru etaje cu al cincilea retras. Parcela are in total vreo 650 de mp. Amprenta la sol este de 180 mp. Puteti construi in spate. Pretul este de 3 milioane de euro, negociabil”, a declarat la vremea respectiva pentru reporterul HotNews. ro agentul imobiliar care vindea casa.

Atunci a fost facut public si faptul ca Primaria sector 1 si Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiasca un bloc de 5 etaje. Documentatia de urbanism este aprobata prin Hotararea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei sta un aviz de urbanism semnat de fosta arhitecta sefa din Primaria sectorului 1, Oana Radulescu. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, desi legea prevede acest lucru.

Din 2009 pana in prezent, cladirea a fost furata caramida cu caramida de oamenii strazi. Desi proprietarii aveau obligatia potrivit legii sa asigure paza cladirii nu au facut-o. ONG-urile au adus la cunostinta autoriatilor starea deplorabila in care se afla casa, insa nimeni nu a luat nici o masura concreta sa o protejeze. HotNews.ro a scris despre acest subiect inca din 2010.

"Ceea ce s-a intamplat in numai cativa ani cu imobilul din str. Visarion 8 este cat se poate de relevant pentru starea reala a patrimoniului istoric al Bucurestiului, daca nu si al Romaniei in general. Teoretic, avem legi – a zonelor potejate, a protejarii monumentelor istorice, a urbanismului, a autorizarii constructiilor etc. – si institutii – Ministerul Culturii, Inspectia de Stat in Constructii, primaria generala, primaria de sector – a caror functionare ar fi trebuit, in conditii normale, sa impiedice distrugerea acestui frumos exemplar de arhitectura rezidentiala bucuresteana din epoca lui Carol I. Teoretic, imobilul ar fi trebuit protejat pentru calitatile sale arhitecturale – insa Directia de Cultura Bucuresti a refuzat clasarea  individuala, de urgenta,  in 2007 (n.r. acum cladirea face parte din ansamblul monument Lascar Catargiu, nu este clasata individual)– si pentru situarea lui intr-o zona protejata, ulterior declarata monument istoric (Ansamblul de arhitectura “Bulevardul Lascar Catargiu”). In realitate, singurul lucru care a contat a fost vointa distructiva, aplicata cu o obstinatie diabolica, a proprietarului", a declarat in urma cu un an pentru HotNews.ro arhitectul Dan Marin, membru in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov.

Din nefericire, ceea ce s-a intamplat pe Visarion 8 nu este un caz unic in Bucuresti, in aceasta situatie aflandu-se zeci de monumente istorice din Capitala. Fiindca legea nu permite demolarea cladirilor monument, proprietarii acestor imobile, daca nu reusesc sa le declaseze, le lasa sa se autodemoleze. Uneori, monumentele sunt "ajutate" sa cada fie in urma unui incendiu, a unei inundatii, sau pur si simplu,  prin neasigurarea pazei si lasarea cladirii la mana hotilor de fier vechi. Atunci, cladirea este declasata, iar in loc proprietarul poate construi un imobil nou.

Desi cladirile monument sunt distruse sistematic, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, pana acum nu s-a gasit niciun vinovat. Legea monumentelor stipuleaza ca distrugerea unui monument este infractiune.
Reamintim ca, potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice:
- paza, intreinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea in valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, dupa caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, in conformitate cu prevederile prezentei legi;
- statul garanteaza si asigura protejarea monumentelor istorice in condiiile stabilite prin prezenta lege.
- desfiintarea, distrugerea pariala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise, constituie infractiuni si se sancioneaza conform legii.

In alte state europene, proprietarii cladirilor monument sunt obligati sa-si intretina in bune conditii cladirile vechi. Daca se intampla ca cineva sa nu respecte aceasta regula, este somat si amendat. In ultima instanta, imobilele sunt expropriate.
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

5895 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  cu 2 etaje prea inalt (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:01)

  MG [utilizator]

  cladirea are cu 2 etaje mai mult decat ar cere arhitectura zonei
  • +4 (8 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:32)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Este mult prea inalta pentru zona respectiva. Si pare sa ocupa la sol tot terenul, desi in zona respectiva casale au si o mica gradina (cel putin) la strada. Corect ar fi sa ii oblige sa reconstruiasca cladirea monument pe care au demolat-o!
  • +1 (7 voturi)    
   da dar (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:34)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Va primi sigur autorizatie, pentru ca
   - este pe colt cu bdul catargiu
   - respecta arhitectura zonei
   - un pic mai in spate peste drum este o alta cladire de 5 etaje care chiar este ca nuca in perete.
  • 0 (4 voturi)    
   se admite din cate stiu... (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:39)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui MG

   sunt derogari permise, daca stiu corect...

   nu stiu daca sta bine la CUT...
   noua cladire este mai lunga si cred ca si aici se pot obtine derogari.

   din analiza financiara proprietarii ies intotdeauna mai bine cu cat cladirea are mai multe etaje...
  • 0 (0 voturi)    
   trei (Joi, 27 februarie 2014, 22:21)

   horia_m [utilizator] i-a raspuns lui MG

   ba chiar cu trei etaje in plus, as zice....
 • -3 (5 voturi)    
  Nu arata prea rau dar (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:43)

  obosit [utilizator]

  ar trebui investigat cum s-a ajuns aici... si cine face bani "de bere" din asta...
  • 0 (0 voturi)    
   cine e proiectantul? (Joi, 27 februarie 2014, 22:20)

   horia_m [utilizator] i-a raspuns lui obosit

   daca tot expuneti poze ale unui proiect, nu ar fi necesar sa numiti si proiectantul?

   simularile noii cladiri, cu acele luciri pe fatada sunt sinistre. Nu mai stie lumea sa deseneze, in bucurestiul in care altadata era plin de arhitecti cu pretentii de beaux-arts?

   e inadmisibil sa se creeze asa un precedent pe Lascar Catargiu, pe acea latura a strazii care s-a pastrat aproape intacta, intr-un stil unitar de case cu parter+etaj+mansarda. Sigur ca exista cateva exceptii din anii 30 in zona (plus o oribila constructie a noii sectii de politie), dar nu e cazul sa continuam pacatele trecutului, doar ca sa nu ne dezicem de stilul nostru pacatos, de bucuresteni inconsecventi, si de arhitecti cu gusturi ambigue.

   E clar ca proiectul e bine intentionat, face eforturi de a se incadra stilistic in zona. Nu stiu daca clientul si arhitectul sunt capabili sa duca la bun sfarsit si fara fusereala asa un proiect.

   Din aceste cauze, primaria si autoritatile ar fi cele care ar trebui sa impuna conditii clare, apriori, in loc sa decada si ele in aceleasi ambiguitati permanente. Caci arhitectii fac si ei ce pot, si vor sa ia mai intai de toate o comanda. Nu pot sa se opuna clientului, atat timp cat clientul gaseste cai sa obtina aprobari care depasesc limita bunului simt.
   Sigur ca ar fi frumos sa existe un front comun al arhitectilor, impotriva acestor situatii inadmisibile legal si cultural, dar asta e o iluzie intr-o Romanie a relativitatii juridice si a coruptiei generalizate.
 • +2 (8 voturi)    
  Revoltator (Miercuri, 26 februarie 2014, 13:57)

  Color [anonim]

  Nu este revoltator numai felul in care autoritatile lasă sa fie furat orașul de identitate și de istorie, revoltatoare este și lacomia patologica pe care o manifesta "dezvoltatorii imobiliari" și proprietarii, încercând să construiască blocuri cât mai mari, care să aducă venituri cât mai substanțiale. Aici este extrem de vizibil acest lucru în disproporția între clădirea propusă și clădirile din jur. Arhitecții din Primărie și cei din instituțiile care trebuie să-și dea acordul DORM ? Nu văd că această clădire enormă, pe lângă înălțimea inacceptabilă, încearcă să ocupe un procent enorm din teren, creind o anomalie tot atât de inacceptabilă în trama arhitecturală a cartierului? Clădirea aceasta este atât de străină ambianței cartierului încât parcă a căzut acolo direct de pe planeta Marte.
 • +3 (9 voturi)    
  Cladirea propusa (Miercuri, 26 februarie 2014, 15:40)

  rutger [utilizator]

  pare sa se incadreze in arhitectura neoclasica frantuzeasca a zonei. Poate ca s-ar mai putea prelua ceva idei dela arh.Berndei (casa veche). Va contrasta evident cu cladirea din fata care a uitat sa se renoveze. Iar, pentru puristi, biserica Visarion este in plan 2 si nu se vede decat din str.Visarion. Suficient. Poate se gandeste Primaria cum sa renoveze cladirile dela p-ta Victoriei pana la p-ta Unirii. Asa am arata si noi ca un oras civilizat ( sa nu uitam de gunoaiele din tot orasul!)
 • +3 (5 voturi)    
  AM INTELES! (Miercuri, 26 februarie 2014, 20:39)

  schroedinger [utilizator]

  O cladire este monument istoric daca are niste ornamente pe fatada! Suntem un oras de monumente.
  In ce priveste cladirea prezentata, se inscrie perfect in stilul Caderea Socialismului de la Unirea in jos si in sus! Si daca baga si polistiren gros.... Super!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi