Dupa ce faimoasa cladire monument istoric aflata la intersectia bd. Lascar Catargiu cu strada Visarion a fost lasata mai bine de zece ani in paragina pana a disparut, furata bucata cu bucata, acum proprietarii terenului cer Primariei Capitalei permisiunea de a construi o cladire de 16 metri inaltime - circa patru nivele. Cladirea fusese construita dupa planurile arhitectului Ion D. Berindei.

Foto:
  • Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea filmul disparitiei cladirii de pe strada Visarion 8

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, proprietarul Constantin Aristide Tanasescu cere Primariei Capitalei sa-i aprobe pe terenul unde se mai afla doar o bucata din peretele cladirii vechi o cladire noua de 16 metri inaltime pe 65% din parcela. Biroul de arhitectura care elaboreaza proiectul este "Metropolis Proiect", urbanist Ruxandra Moldovan.

Cladirea de pe strada Visarion 8 face parte din ansamblul de monumente Lascar Catargiu, care este si zona protejata. Potrivit regulamentului zonei protejate, indicatorii urbanistici sunt:

- regim de inaltime maxim: 16 metri;

- Procent de Ocupare al Terenului: 65%

- Coeficient de Utilizare al Terenului: 3.

Reamintim ca, potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice:

- paza, intreinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea in valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, dupa caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, in conformitate cu prevederile prezentei legi;

- statul garanteaza si asigura protejarea monumentelor istorice in condiiile stabilite prin prezenta lege.

- desfiintarea, distrugerea pariala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise, constituie infractiuni si se sancioneaza conform legii.

Pe teren, in 2007, Primaria sector 1 a aprobat construirea unui bloc de 5 etaje, dar documentatia de urbanism a expirat.

Cum a disparut cladirea monument istoric

In urma cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era intreaga, chiar bine intretinuta. Din 2001 imobilul a fost lasat in paragina. In 2007, tamplaria a fost scoasa, iar ornamentele de pe fatada au inceput sa se degradeze. In 2008, propreitarii au incercat sa o demoleze, dar autoritatile au intervenit si au oprit lucrarile care se desfasurau ilegal. Dupa acest episod, casa a ramas fara acoperis, insa fatada a scapat intreaga.

Fiindca au cerut autorizatie de demolare in mai multe randuri si nu au obtinut, proprietarii au scos-o la vanzare pentru suma de 3 milioane de euro. „Casa este de vanzare. Ruina de pe teren nu se poate demola. A incercat si proprietarul, dar nu a reusit. Puteti construi in spate. Proprietarul are un Certificat de Urbanism prin care i se da doua subsoluri, parter, patru etaje cu al cincilea retras. Parcela are in total vreo 650 de mp. Amprenta la sol este de 180 mp. Puteti construi in spate. Pretul este de 3 milioane de euro, negociabil”, a declarat la vremea respectiva pentru reporterul HotNews. ro agentul imobiliar care vindea casa.

Atunci a fost facut public si faptul ca Primaria sector 1 si Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiasca un bloc de 5 etaje. Documentatia de urbanism este aprobata prin Hotararea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei sta un aviz de urbanism semnat de fosta arhitecta sefa din Primaria sectorului 1, Oana Radulescu. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, desi legea prevede acest lucru.

Din 2009 pana in prezent, cladirea a fost furata caramida cu caramida de oamenii strazi. Desi proprietarii aveau obligatia potrivit legii sa asigure paza cladirii nu au facut-o. ONG-urile au adus la cunostinta autoriatilor starea deplorabila in care se afla casa, insa nimeni nu a luat nici o masura concreta sa o protejeze. HotNews.ro a scris despre acest subiect inca din 2010.

"Ceea ce s-a intamplat in numai cativa ani cu imobilul din str. Visarion 8 este cat se poate de relevant pentru starea reala a patrimoniului istoric al Bucurestiului, daca nu si al Romaniei in general. Teoretic, avem legi – a zonelor potejate, a protejarii monumentelor istorice, a urbanismului, a autorizarii constructiilor etc. – si institutii – Ministerul Culturii, Inspectia de Stat in Constructii, primaria generala, primaria de sector – a caror functionare ar fi trebuit, in conditii normale, sa impiedice distrugerea acestui frumos exemplar de arhitectura rezidentiala bucuresteana din epoca lui Carol I. Teoretic, imobilul ar fi trebuit protejat pentru calitatile sale arhitecturale – insa Directia de Cultura Bucuresti a refuzat clasarea individuala, de urgenta, in 2007 (n.r. acum cladirea face parte din ansamblul monument Lascar Catargiu, nu este clasata individual)– si pentru situarea lui intr-o zona protejata, ulterior declarata monument istoric (Ansamblul de arhitectura “Bulevardul Lascar Catargiu”). In realitate, singurul lucru care a contat a fost vointa distructiva, aplicata cu o obstinatie diabolica, a proprietarului", a declarat in urma cu un an pentru HotNews.ro arhitectul Dan Marin, membru in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov.

Din nefericire, ceea ce s-a intamplat pe Visarion 8 nu este un caz unic in Bucuresti, in aceasta situatie aflandu-se zeci de monumente istorice din Capitala. Fiindca legea nu permite demolarea cladirilor monument, proprietarii acestor imobile, daca nu reusesc sa le declaseze, le lasa sa se autodemoleze. Uneori, monumentele sunt "ajutate" sa cada fie in urma unui incendiu, a unei inundatii, sau pur si simplu, prin neasigurarea pazei si lasarea cladirii la mana hotilor de fier vechi. Atunci, cladirea este declasata, iar in loc proprietarul poate construi un imobil nou.

Desi cladirile monument sunt distruse sistematic, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, pana acum nu s-a gasit niciun vinovat. Legea monumentelor stipuleaza ca distrugerea unui monument este infractiune.

In alte state europene, proprietarii cladirilor monument sunt obligati sa-si intretina in bune conditii cladirile vechi. Daca se intampla ca cineva sa nu respecte aceasta regula, este somat si amendat. In ultima instanta, imobilele sunt expropriate.