Adrian Ciorobea, unul dintre proprietarii de pe str. Fabrica de Glucoza, vrea sa dea in judecata Primaria Capitalei fiindca institutia inca nu i-a expropriat cele doua hectare de teren pe care le detine impreuna cu avocata Tanti Virginica pe aceasta artera si pe care ar urma sa primeasca 41 milioane de lei, potrivit evaluarilor Primariei Capitalei. Aceasta bucata de teren, alaturi de alte proprietati de pe partea dreapta cum mergi spre Soseaua Petricani, au fost propuse pentru expropriere inca din 2010, fiind necesare pentru largirea strazii Fabrica de Glucoza intre Calea Floreasca si Soseaua Petricani. Pana in prezent insa, Consiliul General al municipiului Bucuresti (CGMB) nu a aprobat sumele necesare exproprierii pe motiv ca cele propuse de municipalitate sunt prea mari si se expropriaza mai mult teren decat ar fi nevoie.

Str Fabrica de Glucoza, BucurestiFoto: Google Street View
  • HotNews.ro a cerut Primariei Capitalei mai multe informatii despre acest caz insa pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns

"Prin adresa nr. 1213829/23.01.2014 înregistrată la Cabinet Secretar General şi la Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică, Ciorobea Adrian solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti următoarele:

- punerea în aplicare a Hotărârii CGMB. nr. 311/17.11.2010 privind declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică "Lărgire Şoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani" şi a Hotărârii C.G.M.B. nr. 129/27.04.2013 privind aprobarea bugetului propriu al Municipiului Bucureşti pe anul 2013: efectuarea procedurilor administrative de expropriere; notificarea intenţiei de expropriere a imobilelor afectate de Supralărgirea Şos. Fabrica de Glucoză (...); emiterea deciziei de expropriere. În drept, Ciorobea Adrian, îşi întemeiază plângerea prealabilă pe prevederile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/20041 cu modificările şi completările ulterioare, iar în cazul, în care nu se va da curs acestei solicitări, îşi rezervă dreptul de a apela la instanţele judecătoreşti", a declarat secretarul general al Primariei Capitalei, Tudor Toma.

Prin Hotararea CGMB 311/2010 Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere pentru terenurile aflate pe partea dreapta a strazii Fabrica de cum mergi spre Soseaua Petricani, stabilind culuarul de exproprieri.

41 milioane lei pentru 43.000 mp de teren si cateva caldiri

La sfarsitul lunii octombrie 2013, Primaria Capitalei a prezentat Consiliului General al municipiului Bucuresti, pentru aprobare, lista cu terenurile ce urmau sa fie expropriate, proprietarii, suprafetele aferente si costurile exproprierii. In total, pentru 42 de proprietati (43.277 mp de teren) Primaria Capitalei estimeaza ca va plati circa 28 de milioane de euro(125,7 milioane lei). Proprietarul care va primi cea mai mare despagubire este omul de afaceri iranian Sohi Manochehr Saadati, care va primi 42,2 milioane lei pentru 8.796 metri patrati. Avocata Tanti Virginica Dumitrescu si Ciorobea Adrian vor primi pentru 19.503 metri patrati de teren o despagubire de 41,4 milioane lei. Printre cei care vor primi despagubiri se numara si Editura Adevarul, care va primi despagubire 10, 6 milioane lei pentru 2375 mp de teren si constructii.

Lista cu terenurile propuse de Primarie pentru expropriere si despagubiri:

- SAADATI Sohi Manochehr, suprafata teren 8796 mp, despagubire circa 42,2 milioane lei;

- Editura Adevarul, suprafata teren 2375 mp teren si constructii, despagubire 10, 6 milioane lei;

- Aplolodor SA, patru terenuri in suprafata de 1523 mp si constructii, primeste despagubire circa 4 milioane lei;

- Ghinea Nicolae si Ghinea Ioana, teren 42 mp si constructii, despagubire 129.000 lei;

- Katz Patricia, Rostami Kia, 192 mp de teren si constructii, despagubire 1,5 milioane lei;

- Metav SA, sase terenuri de 3060 mp, despagubiri de 6,5 milioane lei;

- Aronovici Iulian si Mustatea Silvia, 1808 mp teren, plus constructii, despagubire 6,1 milioane lei;

- Only Grup doua terenuri in suprafata de 2.324 , despagubire circa 5 milioane lei;

- Aerofina, 2.486 mp teren, despagubire 4,7 milioane lei;

- Dumitrescu Tanti Virginica si Ciorobea Adrian - 16 terenuri in suprafata de 19.503, despagubire de 41,4 milioane lei;

- Sprint Investement, 125 mp teren, despagubire 239.209 lei;

- Domus Mex, 268 mp teren, despagubire 547.311 lei;

- Drum acces Mobexpert, 21 mp teren, despagubire 44,600 lei;

- Intrarom, 70 mp teren, despagubire 148.667 lei;

- Romanel International Grup, 10 mp teren, despagubire 21.238 lei;

- INL SA, 82 mp teren, despagubire 174.153 lei;

- Margarit Voicu, Margarit Elisabeta, Margarit Luiza, 160 mp teren, despagubire 639.560 lei;

- BVB Real Estate, 412 mp teren, despagubire 1,6 milioane lei.

"Nereguli care frizeaza penalul"

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins insa proiectul de hotarare propus de municipalitate pe motiv ca sumele propuse pentru despagubire sunt prea mari si ca sunt interese ale executivului acolo.

"In aceasta hotarare sunt nereguli care frizeaza penalul. Nu este nicio concordanta intre hotararea aprobata in urma cu cativa ani, cu costurile acestui proiect, 50 milioane euro, dintre care fonduri de 30 milioane lei pentru exproprieri. Credem ca sunt niste interese. Dar ne-am obisnuit cu aceste lucruri din partea executivului. Daca suprapuneti suprafata expropriata cu cea a partii carosabile, vedem ca 14 metri este trama stradala si exproprierile se fac pe 30 de metri. Pe restul sunt platforme de beton pentru parcari. Noi dam 20 de milioane de euro pe parcari. De ce sa facem asta cand acolo sunt birouri si ei sunt obligati sa isi faca parcari. Eu nu am sa fiu niciodata de acord cu manglelile domnului Madalin Dumitru (n.r. seful directiei de Infrastructura din Primarie)", a declarat Doru Giugulea, consilier USL, la sedinta de Consiliu General la care s-a discutat acest proiect.

Grupul de consilieri PDL din Consiliul general sustine ca preturile pe care municipalitatea le va plati pe aceste terenuri sunt foarte mari si ca acesta este un tun marca Sorin Oprescu.

"Asa cum ne-a obisnuit in mandatul sau, Oprescu continua seria de tunuri imobiliare inceputa acum cativa ani cu sediul actual al Primariei in care ne aflam. Astazi, Sorin Oprescu vrea sa faca exproprieri la preturi ILEGALE. Terenurile care se expropriaza sunt evaluate in grilele notariale aprobate de Codul Fiscal la valori intre 435-475 euro/mp. Cat credeti ca plateste Oprescu? 500 euro/mp? NU! 750 euro/mp? NU! Oprescu plateste 1000 euro/mp pentru exproprierea acestor terenuri", au declarat alesii locali PDL la sedinta la care a fost discutat proiectul. Acestia il acuza pe Oprescu ca nu are nici cea mai mica urma de bun-simt in cheltuirea banului public.

In replica, Oprescu spune ca preturile sunt atat de mari fiindca s-a schimbat grila notarilor si ca aceasta suma este estimativa. Edilul mai spune ca largirea acestei strazi este necesara pentru debusarea autostrazii A3, atunci cand aceasta va intra in Bucuresti.

Cum a obtinut Adrian Ciorobea terenul de pe str. Fabrica de Glucoza

Dumitrescu Tanti Virginica si Ciorobea Adrian sunt cunoscuti pentru cumpararea mai multor drepturi litigioase pentru terenuri aflate in prodecura de retrocedare. Acestia au devenit celebri datorita unui schimb de ternuri care a avut loc in 2005. Adrian Ciorobea si Tanti Virginica au cumparat drepturile litigioase de la mostenitorii de drept ai unui teren de 9,3 hectare care se afla pe fundul Lacului Plumbuita si in Parcul Plumbuita.

Fiindca nu li s-a putut retroceda parcul si lacul, au primit in compensare un teren de aproape trei ori mai mare pe strada Fabrica de Glucoza, nr. 6-8, respectiv, 23,4 hectare. Punerea in posesie a fost facuta de primarul interimar de la vremea respectiva, Razvan Murgeanu, prin Dispozitia nr. 4.175 din 04.04.2005. O parte din acest teren este acum cumparat de primarie cu 41,4 milioane lei. Citeste aici mai mult despre schimbul de terenuri.

Pe strada Fabrica de Glucoza nr. 6-8, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in 2006 un Plan Urbanistic Zonal care le permite proprietarilor Tanti Virginica si Adrian Ciorobea sa construiasca mai multe blocuri de 10 etaje si 3 turnuri de 70 metri inaltime. Inainte de aprobarea acestui plan urbanistic se acest teren se puteau construi doar case cu unul-doua etaje.

Planul Urbanistic Zonal a expirat in aprilie 2011, el fiind prelungit cu inca 5 ani.