Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a aprobat la sedinta de joi doua dintre cele mai controversate proiecte aflate pe ordinea de zi. Primul proiect se refera la cheltuirea a 4 milioane de euro pentru modernizarea retelei de apa si canal din cimitirele Ghencea, Iancu Nou, Metalurgiei si Sfanta Vineri. Al doilea proiect, daca ar fi fost adoptat ar fi permis Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa SA (GEDF) sa vanda la cele 1200 de chioscuri Acces Press pe care le are in Bucuresti produse cosmetice, produse alimentare, tigari, jucarii, bilete la spectacole, bilete bingo, bilete pariuri sportive si polite de asigurare. GEDF a primit de la Primaria Capitalei in folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani, aceste locatii pentru a vinde ziare,reviste si carti.

Un alt proiect de hotarare respins de consilierii generali este cel prin care Primaria Capitalei cerea Guvernului terenul aflat langa Biblioteca Nationala, pe bd. Unirii. Municipalitatea vrea sa faca pe acest proiect un district de justitie, sala de concerte, spatii administrative, centru de afaceri si zona verde si de agrement. In campania electorala, primarul Sorin Oprescu a promis ca va face pe acest teren parc cu caprioare. Terenul se afla intre bd. Unirii, str. Nerva Traian, bd. Octavian Goga si bd. Mircea Voda, langa Biblioteca Nationala a Romaniei.

Terenul se afla inprezent in paragina, de peste 20 de ani el fiind nefolosit. Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu dorea sa realizeze in aceasta zona un cartier de zgarie-nori insa proiectul cunoscut si sub numele de "esplanada" nu s-a realizat.

4 milioane de euro pentru apa si canal in cimitire

Primaria Capitalei vrea sa cheltuiasca circa 4 milioane de euro pentru a inlocui reteaua de apa si canal din cimitirele Ghencea, Iancu Nou, Metalurgiei si Sfanta Vineri, potrivit unei hotarari adoptate joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. De banii acestia, in cimitire vor amenajate si cismele.

Potrivit municipalitatii, majoritatea cimitirelor din Bucuresti nu au mai fost modernizate de la darea lor in folosita. "Pe langa gradul inalt de uzura a conductelor de alimenatre cu apa potabila cat si al celor de canalizare, reteaua existenta este in prezent subdimensionata in raport cu cerintele de securitate si igiena actuale. Proprietarii si administratorii de spatii verzi sunt obligati sa asigure drenarea apelor in exces de pe suprafata spatiilor verzi, in reteaua de preluare a apelor pluviale. Se va evita contaminarea solului si a panzei freatice", se arata in raportul de specialitate anexat proiectului de hotarare. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins acest proiect.

Tigari si bilete la pariuri sportive in reteaua de chioscuri Acces Press

Consilierii generali au respins proiectul initiat de Primaria Capitalei potrivit caruia Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa SA (GEDF) putea sa vanda la cele 1200 de chioscuri Acces Press pe care le are in Bucuresti produse cosmetice, produse alimentare, tigari, jucarii, bilete la spectacole, bilete bingo, bilete pariuri sportive si polite de asigurare. GEDF a primit de la Primaria Capitalei in folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani, aceste locatii pentru a vinde ziare,reviste si carti.

In expunerea de motive, primarul Sorin Oprescu spune ca se impune aceasta masura deoarece volumul vanzarilor de presa a scazut considerabil.

In 2009, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a permis Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa SA sa vanda in reteaua de chioscuri Acces Press, pe langa ziare si reviste, bauturi racoritoare imbuteliate si servicii de publicitate (inchiriere spatiu pentru publicitate pe chioscurile Acces Press). Pentru aceasta facilitate, GEDP trebuie sa plateasca pentru locatiile respective taxa de ocupare temporara a domeniului public.

In 2003, Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa SA a primit in folosinta gratuita prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 203 din 10/07/2003 un numar de 300 de amplasamente destinate difuzarii presei "in vederea realizarii proiectului de interes public "Retea de amplasamente de difuzare a presei in municipiul Bucuresti". In 2005, GEDP a mai primit in folosinta gratuita inca 900 de amplasamente (Hotararea CGMB nr. 60 din 10/03/2005).

Potrivit unei investigatii facute de ziarul Curentul, controversatii oameni de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, Maricel Pacuraru si Hassan Awdi (patron Rodipet SA) au reusit sa preia controlul Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa SA prin intermediul unor off-shore-uri (Stonecom Limited, Stonitec Limited, Fercell Limited, Radoway Limited) sau persoane fizice.