Statuia lui Ion C Bratianu va fi reconstruita si amplasata in Piata Universitatii, potrivit unei hotarari luate joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In trecut, statuia era amplasata in trecut in rondul din Piata Universitatii, dar a fost topita in timpul regimului comunist. Monumentul ar urma sa fie amplasat tot in Piata Universitatii, insa nu in rondul central, ci pe spatiul dintre Ministerul Agriculturii si Spitalul Coltea, unde in prezent se afla statuia "Vioara sparta". In proiectul de hotarare nu se specifica daca "Vioara sparta" va fi mutata sau statuia lui Bratianu va sta langa ea.

Statuia lui IC Bratianu - imagine de epocaFoto: Asociația Monument Ion C. Brătianu

"Monumentul era situat la intersectia Bulevardelor Coltei (actual I.C.Bratianu) cu Carol l si a fost realizat de sculptorul francez Ernest Henri Dubois, in urma unui concurs international din 1900 si a fost inaugurat in 18 mai 1903. In 1948, dupa venirea regimului comunist la putere, monumentul a fost topit la fostele uzine Republica. In calitate de consilieri in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti avem obligatia sa promovam si sa sustinem recuperarea identitatii culturale si istorice a Capitalei. In aces sens propunem reconstructia si amplasarea statuii lui lon C. Bratianu in Piata Universitatii (21 decembrie 1989), langa Palatul Ministerului Agriculturii si Spitalul Coltea, vis a vis de Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti", se arata in proiectul de hotarare.

In proiectul de hotarare nu se specifica insa cat va costa statuia, nici macar cu aproximatie, ci doar ca fondurile vor veni de la bugetul local.

"Astazi, pentru Bucurestil este vitala recuperarea patrimoniului cultural si istoric si redobandirea stralucirii micului Paris, asa cum era denumit Bucurestiul in perioada interbelica. Astfel, una dintre cele mai reprezentative statui ale Bucurestiului a fost complexul monumental care il cinstea pe lon C. Bratianu, creator al Romaniei moderne si independente, implicat in toate momentele importante ale istoriei Romaniei secolului XIX. Lider al generatiei anului 1848, alaturi de Nicolae Balcescul CA. Rosetti si fratele sau Dumitru Bratianu, lon C. Bratianu a fost cel care a oferit Romaniei sansa unui print german, Carol 1, a condus guvernul in Razboiul de Independenta din 1877 si a creat si Regatul Romaniei in 1881", se arata in expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, Ion C. Bratianu si partidul pe care l-a creat in 1875, Partidul National Liberal, a condus Romania ca prim-ministru, timp de 12 ani neintrerupt, cea mai lunga perioada de stabilitate guvernamentala. In timpul guvernarii sale, alaturi de obtinerea independentei de stat si declararea Regatului, a fost creata Banca Nationala a Romaniei si a inceput modernizarea statului, mai spun reprezentantii municipalitatii.

Statuia care se afla acum intre Spitalul Coltea si Ministerul Agriculturii, "Vioara Sparta", a fost amplasata acolo in 2008 si a costat circa 3 milioane de lei, fiind realizata de sculptorul Ion Bolborea.