​Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat prelungirea cu 8 luni contractului de inchiriere pentru cladirea de birouri de pe Splaiul Independentei unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea. Reamintim ca, in luna decembrie, consilierii generali au aprobat prelungirea contractului pana pe 1 februarie 2014, timp in care primarul Sorin Oprescu trebuia sa perfecteze cumpararea cladirii, chiria platita in ultimii 4 ani, urmand sa se constituie avans la achizitionarea imobilului. Oprescu spune ca Ministerul de Finate nu i-a permis cumpararea cladirii deoarece gradul de indatorare al municipalitatii depasea 30%.

Sorin OprescuFoto: HotNews / DP

Abia de acum, dupa aparitia Legii 6/2014, care reduce gradul de indatorare al municipalitatii cu 500 de milioane de euro, Primaria poate cumpara cladirea, a declarat Oprescu.

Edilul spune ca deja a instiintat proprietarul cladirii ca municipalitatea vrea sa cumpere cladirea si ca s-a infiintat o comisie de negociere, iar dupa parcurgerea tuturor pasilor, pretul negociat va fi prezentat consilierilor generali.

Consilierii au cerut primarului Oprescu sa le prezinte in permanenta situatia negocierilor.

Consilierii PDL s-au retras din sedinta si acuza ca de fapt cladirea apartine familiei Oprescu si ca se sifoneaza banii publici. Acestia spun ca vor face o plangere la DNA.

Primarul Sorin Oprescu spune ca va face o plangere pentru denunt calomnios impotriva celor care au facut aceste afirmatii. Acesta spune ca imobilul apartine firmei Apatel care are acelasi actionariat ca Iliotomi Grup, firma de la care municipalitatea a inchiriat initial cladirea.

In legatura cu vechiul sediu al Primariei, Oprescu spune ca s-a terminat operatiunea de consolidare, urmand sa se faca amenajarile interiore. Cand va fi gata, Primaria va ramane tot in sediul de pe Splaiul Independentei, sediul vechi fiind "un monument care va putea fi vizitat".

Reamintim ca, in 2009, aceasta cladire a fost evaluata la circa 11-12 milioane de euro.

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei. Edilul spune ca a platit chirie doar 1,2 milioane de euro pe an.

In total, pana acum, s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 11,6 milioane de euro, varianta din contract si circa 5 milioane de euro - varianta primarului Oprescu. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii. Apatel este un off shore, deci nu se cunoaste cine sunt actionarii.

La sfarsitul anului 2012, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna. La sfarsitul anului 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului, cu inca un an, insa consilierii au aprobat prelungirea doar pana pe 1 februarie 2014.